Društvo

Apel: Posjetioci da se drže označenih staza na Durmitoru

Crno jezero

Durmitor je planina koja je ljepotom oduvjek oduzimala dah, ali onima koji ga ne poznaju dobro može otkriti i svoju opasnu stranu. Iz Gorske službe spasa upozoravaju da posjetioci planinu shvataju, često, neozbiljno, ne drže se markiranih staza, kao i da u avanturu kreću bez adekvatne opreme.

Direktor NP Durmitor Tomo Pajović za RTCG kaže da je planinski masiv površine 39 hektara, tako da teško da svaki dio može da se kontroliše.

“Rendžera imamo zasad dovoljno ali bi mogli da imamo veći jer bi rendžeri ukazivali na sve opasnosti koje prijete i upozoravali turiste da ne silaze, da se ne kreću putem koji je van markirane staze,” kaže Pajović.

Iz Gorske službe spasa upozoravaju da posjetioci često planinu shvate neozbiljno i u avanturu krenu bez adekvatne opreme.

Željko Loncović, načelnik Gorske službe spašavanja Crne Gore kaže da mnogi neće da se kreću markiranom stazom.

“Ne nose adekvatnu opremu da bi nešto dokazali čak ima i primjer đe bebe iznose na Bobotov kuk. Nespojivo sa uživanjem jer ta beba ne može uživati, ali vjerovatno je to u čovjeku da napravi nešto što drugi niko nije”, naveo je on.

Pored adekvatne opreme svima koji žele da istražuju planinske vrhove neophodan je vodič sa licencom.

U nacionalnom parku Durmitor angažovano je 16 rendžera. Pajović ističe da bi broj nadzornika trebalo povećati kako bi mogli da kontrolišu sve rizične tačke na Durmitoru.

<<<Djevojčica iz Njemačke i dalje na intenzivnoj njezi<<<

Podsjetimo, juče je djevojčica iz Njemačke povrijeđena kod Crnog jezera i nalazi se na odjeljenju Intenzivne njege KCCG.

3

avatar
1000
2
1
0
 
3
ĐakonTalični Tom P.Logicno
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Talični Tom P.
Gost
Talični Tom P.

Opa, 16 rendžera, ko je šerif?

Đakon
Gost
Đakon

Ne mlati tako ti “duhovitosti” 😝

Logicno
Gost
Logicno

Pazi se….

Send this to a friend