Društvo

Bar ima šta da ponudi i probirljivim turistima

Bar

Nepovoljni vremenski uslovi u predsezoni nijesu bitnije uticali na brojno stanje gostiju koji su odabrali Bar za odmor. Direktor Turističke organizacije Emil Kukalj kaže da, iako je u jednom periodu broj posjetilaca bio na nešto nižem nivou u odnosu na prethodnu godinu, u drugom, nakon proljepšavanja vremena, su čak zabilježili blago povećanje.

“Treba raditi na razvoju turističkog proizvoda na koji vremenske prilike neće znatnije uticati, pri čemu mislim na razvoj kulturnog turizma, kao i onog koji je zasnovan na konkretnim događajima”, rekao je Kukalj Pobjedi.

Sa aspekta promocije Bara kao primamljive turističke destinacije urađene su kvalitetne prezentacije kako u zemljama okruženja, tako i na području Zapadne Evrope. Povratne informacije posjetilaca sajmova su, kako navodi Kukalj, izuzetno pozitivne, a najveće interesovanje vlada za ponudu tokom ljeta. Grad pod Rumijom ima potencijale da to promijeni.

“Potenciramo da je ovo grad na dvije obale, pri čemu je nacionalni park Skadarsko jezero jedan od bisera ponude. Pokušavamo kako turistima tako i profesionalcima iz oblasti turizma, turoperatorima i medijima da Bar predstavimo kao destinaciju za cjelogodišnji odmor”, ističe Kukalj koji vjeruje da, “iako je taj plan izazov, nije neizvodljiv”.

Izgradnjom nekoliko hotela visoke kategorije na atraktivnim lokacijama, Bar prerasta u destinaciju koja može da odgovori zahtjevima posjetilaca visoke platežne moći naviklim na luksuz. Direktor TO podvlači da taj razvoj treba da prati i adekvatna infrastruktura.

“Drago nam je što opština, ali i država ulažu u razvoj infrastrukture, saobraćajnica, komunalne infrastrukture… U tom pravcu nije zanemarljiv ni učinak kampanje “Naš Bar čist grad” koju realizuje opština, a TO Bar je jedan od aktivnih učesnika. Rezultati su vidljivi. Posebno treba uticati na podizanje nivoa svijesti, kako domicilnog stanovništva tako i turista, da odlaganje otpada na za to predviđena mjesta doprinosi poboljšanju kvaliteta ne samo turističke ponude nego i generalno uslova života građana”, navodi Kukalj.

Turistički poslenici zadovolji su i učinkom i benefitima koje grad pod Rumijom posljednjih godina ima od kruzing turizma.

“Do skoro se Bar nije ni pominjao kao destinacija u kojoj je moguć razvoj i ovog vida turizma. Veliku ulogu igraju i naši partneri, prije svih Port of Adria, agencija Alegra Montenegro, ali i svi mali proizvođači lokalnih suvenira sa Klasterom inovativne industrije koji na Šetalištu kralja Nikole dočekuju turiste sa svakog kruzera. TO Bar se trudi da ti gosti dobiju sve korisne informacije vezano za Bar”, ističe Kukalj.

Barani i njihovi gosti ovoga ljeta, tradicionalno, mogu očekivati paletu zabavnih sadržaja, programa i manifestacija.

“Pod okriljem “Ljeta sa zvijezdama” priredićemo nastupe muzičkih zvijezda iz regiona i lokalnih bendova i izvođača, jer je ova manifestacija u proteklom periodu značajno doprinijela popularizaciji turizma i upotpunjuje boravak našim gostima. Na Šetalištu kralja Nikole svakog petka tokom jula i avgusta biće održavani koncerti. Očekujem da će finalni program i raspored nastupa biti završen do kraja ove sedmice”, kaže Kukalj.

Novina će biti City games (po ugledu na čuvene Igre bez granica) manifestacija koje TO Bar organizuje 28. juna.

Nakon ljetnje sezone, TO Bar će organizovati i Festival grožđa u Virpazaru, a podržaće i Barski ljetopis koji počinje 30. juna.

Skoro svi turističko-informativni biroi su otvoreni u Virpazaru radi od aprila, otvoren je i u Čanju, Sutomoru (vjerovatno će u tom mjestu biti otvoren još jedan), Šušanju, Starom Baru, Velikom pijesku, na Topolici radi tokom cijele godine, a uskoro će biti otvoreni i na Utjehi i u Ostrosu.

Prema finansijskim izvještajima, TO Bar je prošle godine od boravišne takse i članskog doprinosa prihodovala oko 1,1 milion eura.

“Ove godine je izmijenjen Zakon o turističkim organizacijama, pa će se članski doprinos obračunavati na drugačiji način. Vjerovatno će doći do pada kada je u pitanju naplata, jer će se članski doprinos obračunavati na iznos dobiti, a ne na osnovu prihoda ostvarenog u prethodnoj godini. Ipak, u TO Bar vjerujemo da ćemo pad prihoda u tom segmentu uspjeti da nadomjestimo”, rekao je Kukalj.

U proteklom periodu TO Bar je vrijedno radila na valorizaciji i promociji potencijala zaleđa.

“Prepoznali smo značaj razvoja zaleđa. Prošlog mjeseca smo organizovali akciju “Pohod u planine” gdje smo sa 50 učesnika prošli turu od morske do jezerske obale. To je samo segment ponude, jer u Baru ima preko 100 kilometara pješačkih staza koje su zaista posebne i privlače veliku pažnju gostiju. Potrebno ih je održavati, uraditi remarkaciju, postaviti turističku signalizaciju, ali i promovisati taj vid ponude na ključnim emitivnim tržištima. Značajnu pomoć očekujemo od medija, agencija i institucija sa lokalnog i državnog nivoa. Vjerujemo da će uskoro agencije ove ponude početi da uključuju u svoje aranžmane”, kaže direktor TO Bar.

Govoreći o atrakcijama i potencijalima grada, Kukalj podsjeća na ljepotu nekoliko kanjona na području opštine i najavljuje da će nastojati da ih u što skorije vrijeme uvrste u ponudu aktivnog odmora.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Fokus
Gost
Fokus

Od kad je ovaj dosao jedino su uradili onaj kruzni tok sto je preplacen i to za 19000 eura. Tek sada se vidi kakave kvalitetne rezultate je Neda pravila

m🍹n☀e
Gost
m🍹n☀e

Raznovrstan izbor … LatinoAmerickih proizvoda😉.
Pozdrav za Barane, prelijep grad, dobri ljudi.☺

Bnjj
Gost
Bnjj

Nikakvih investicija i otvaranja radnih mjesta nema u Baru neko lućko skladište ili fabrika da se otvori Bar je grad sa velikom nezaposlenosti i niskim platama loše vođen

Bar4me
Gost
Bar4me

Ti izgleda zivis u svakom gradu u CG. Dobro si upucen.

brko mali
Gost
brko mali

svaka cast, napokon da direktor neke institucije ima skolu i znanje da se bavi time za sto su ga postavili. Rezultati su vidljivi, samo nastavite tako

Send this to a friend