Društvo

Biogradsko jezero odumire, dubina svega šest metara

Mještane i turiste posljednjih mjeseci zabrinjava to što je gornji dio Biogradskog jezera potpuno presušio, zbog ekstremne suše. Dubina bisera sjevera Crne Gore je prepolovljena i iznosi svega šest metara, ali se u NP Biogradska gora nadaju da će kiše i snijeg doprinijeti da se poveća vodostaj ovog jezera.

Biogradsko jezero presušuje (Foto: FB)

Prošlog mjeseca na društvenim mrežama mogle su se vidjeti brojne fotografije koje svjedoče o smanjenom vodostaju jezera.

Direktor NP Biogradska gora Saša Jeknić za CdM navodi da je stanje bilo mnogo gore ranijih godina i da se nada da će padavine učiniti da se jezero vrati u normalu.

Foto: CdM

“Glavni izvor “napajanja” vodom u jezeru je upravo snijeg sa Bjelasice. Inače nije problem bio samo kod Skadarskog jezera. Nivo vode se značajno smanjio i u Crnom jezeru i Skadarskom jezeru. Svuda je bio isti problem, upravo zbog sušne godine, a svi smo bili i svjedoci šta se desilo sa ušćem Ade Bojane”, dodaje on, napominjući da je prosječna dubina jezera 12 metara, ali da je sada nažalost prepolovljena.

Foto: CdM

Odumiranje jezera brine i stručnjake. Hidrolog Darko Novaković priznaje da je ova godina definitivno bila hidrološki loša, a boji se da će do presušivanja jezera sve češće dolaziti.

Foto: CdM

“Ovo zahtijeva ozbiljna istraživanja, a na tome se bojim se ne radi. Padalo je jako malo kiše i snijega, što je uzelo danak, a tu je i problematično oticanje jezera prema rijeci Jezerštici”, ističe on za naš portal.

Foto: CdM

Međutim, Jeknić uvjerava da presušivanje jezera nije uticalo na turističku sezonu.

“Sezonom smo jako zadovoljni, a inače trajala je do 1. oktobra. Ostale su još neke manje grupe turista i ovo definitivno nije uticalo na odziv turista koji dolaze da vide prelijepu prirodu Biogradske gore”, zaključuje on.

S.Bošković

9 Komentara na "Biogradsko jezero odumire, dubina svega šest metara"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI
Ja i jos neko i
Gost

Ovo je više bara nego jezero 😀

Šahbaz
Gost

Nije ti Jezero međaš u Gornju Moraču!

Konolpyanka
Gost

Ada kako neće, koliko ima godina

Sasha
Gost

Povećajte sada cijenu ulaznice, napravite senzaciju “Jezero koje umire i sav zivi svijet u njemu”…požurite, još malo pa nestalo vode

Ljuta
Gost

i njega crnogorci pokradose..jadna da si stara srbijo kad vas svi kradu a vi nista

milosav
Gost
mladj pastrmke je ostala zarobljena u rijeke sto doticu, i one su pocrkale, jer iz NP nisu ni procistile put do jezera da mogu da se spasu, ljetos smo 5 puta isli , to je uzas, …na stranu sto nidj enemas vodu kupit oko jezera, a platis ulazinicu,… i taj jedan restoran ne radi, …ne daj boze da dodjes s… Više »
Rada
Gost

Je li svjestan Jeknić koja je tema razgovora? Kaže, dobro sam prošao… Majko sveta…

Titograđanin
Gost

Isušiti i ostatak, i uvaliti ovo zemljište nekom investitoru da napravi zgrade.

PGD
Gost

“Međutim, ovo neće uticati na turističku sezonu.”
To. A biljke i ribe nista. Idioti, pogledajte da spasite sto se spasiti da, ako ne zbog poriva ocuvanja prirode i odgovornosti u vezi prirode sto nam je Bog ostavio – onda opet radi dobiti i turista. Nego sve vam je jednokratno: posle mene smrt.

wpDiscuz

Send this to a friend