Društvo

Bjelopoljski trg zasijao u novom ruhu

Novouređeni gradski trg u Bijelom Polju svečano je otvoren jutros. Trg u čiju je obnovu do sada uloženo više od devet stotina hiljada eura zasijao je u novom ruhu.

Foto: CdM
Foto: CdM

Osim novogodišnjih svjetiljki, rekonstruisani trg večeras su obasjavali i blicevi telefona Bjelopoljaca koji nijesu krili radost i ushićenje. Gotovo da nije bilo mještana koji nije zastao da napravi selfi na “novom” trgu.

Foto: CDM
Foto: CdM
Foto: CdM
Foto: CdM

Trgom dominira monumentalni spomenik posvećen borcima Narodno oslobodilačke borbe, rad vajara Stevana Bednarova, koji svjedoči o tradicionalnoj hrabrosti i požrtvovanosti žitelja ovog kraja u borbi protiv fašizma tokom Drugog svjetskog rata.

Foto: CdM

Sa trga se može vidjeti i velika zvijezda petokraka. Postavljena sredinom sedamdesetih godina prošlog vijeka na brdu Ćukovac da kao simbol borbe protiv fašizma obasjava glavnu ulicu, ova bjelopoljska petokraka krije neobičnu priču.

Foto: CdM

Podignuta u čast dolaska Josipa Broza Tita u Bijelo Polje, uz nju je nekada stajao i natpis Tito. A onda su, burnih devedesetih godina 20. vijeka oba obilježja nestala. Oni koji nijesu mogli da se pomire sa uklanjanjem petokrake, na ličnu inicijativu su je vratili na mjesto na kom je godinama stajala, a organizovana je čak i noćna straža da bi se zvijezda zaštitila. Priča koja prati ovu metalnu, pola tone tešku zvijezdu petokraku, pretvorena je u dokumentarni film (Po)rađanje jedne nacije koji je 1998. godine dobio glavnu nagradu na 40. međunarodnom filmskom festivalu u španskom gradu Bilbaou.

<<<Marković u Bijelom Polju otvorio rekonstruisani gradski trg>>>

Kako je saopšteno iz Vlade, do sada su završene I, II i IV faza radova, ukupno vrijedne 910.000 eura, od čega je 480.000 eura donirala kompanija „Adriatic Propertiesʺ d.o.o. Budva, dok je Opština Bijelo Polje izdvojila 200.000 eura. Radove je izvela bjelopoljska kompanija „Unipred“.

A.R.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend