Društvo

Bolnice veliki izvor zaraze

bolnica.jpg

Od četiri moguća nivoa prevencije i kontrole bolničkih infekcija (IPC) bolnice u Crnoj Gori su na nivou tri intermedijarni (srednji) nivo, pokazala je studija koju je na zahtjev Ministarstva zdravlja uradila Svjetska zdravstvena organizacija.Statistika je pokazala i da na nacionalnom nivou jedan od 10 pacijenata u toku bolničkog liječenja dobije neku od infekcija prilikom pružanja zdravstvene zaštite, piše Pobjeda.

Kako je kazala šefica kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije za Crnu Goru Mina Brajović, na ovako sumornu i zabrinjavajuću statistiku ukazala je (samo) procjena kapaciteta za prevenciju i kontrolu bolničkih infekcija (IPC) koju su uradili, a osim procjene na nacionalnom nivou, procjenjivani su i kapaciteti na nivou bolničkih ustanova.

Bilo je uključeno 10 bolnica Bar, Berane, Bijelo Polje, Brezovik, Kodra, Kotor, Nikšić, Pljevlja, Risan i Klinički centar. Istraživanje je, kako je rekla, pokazalo da određene karike u lancu IPC-a jesu na zadovoljavajućem nivou, ali da veliki broj segmenata iziskuje posebnu pažnju i dodatno dalje osnaživanje.

Prema istraživanju, 100 posto bolnica nema smjernice za upravljanje epidemijama i pripremljenost za njih, prevenciju infekcija hirurške rane, prevenciju infekcije krvi plasiranjem venskih katetatara, prevenciju bolničkih stečenih pneumonija, prevenciju infekcija urinarnog trakta povezanih sa plasiranjem katetera.

Bolnice u 90 posto slučajeva nemaju smjernice za prevenciju transmisije multirezistentnih patogena, odnosno u 80 posto slučajeva za dezinfekciju i sterilizaciju i u 70 posto slučajeva za upravljanje upotrebom antibiotika.

“U osam od 10 bolnica ne sprovodi se redovna obuka zdravstvenih radnika o kontroli i prevenciji infekcija, u 80 posto bolnica osoblje koje radi na održavanju higijene (čistačice) i drugo osoblje koje je direktno uključeno u njegu pacijenata ne dobijaju IPC obuku, dok u sedam od 10 bolnica ne postoji sistem redovnog praćenja implementacije bar neke od smjernica za prevenciju i kontrolu infekcija”, navela je Brajović.

Bolja situacija nije, kako je kazala, ni u dijelu nadzora. Tako, naglasila je ona, na nacionalnom nivou nema sistemskog nadzora nad HCAI (infekcije stečene prilikom i u vezi pružanja zdravstvene zaštite), a u najvećem broju slučajeva ne sprovodi se monitoring procesa i indikatora za higijenu ruku, promjenu zavoja rane (100 posto), čišćenje bolničkih odjeljenja (100 posto)…

11

avatar
1000
5
6
0
 
10
cetinjemarkisaIrisNenadMiki
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
markisa
Gost
markisa

Ovo je uzas,svima koji se lijece u bolnice su ugrozeni zivoti! I niko od nadleznih ne reaguje???

cetinje
Gost
cetinje

markisa,nasi “nadlezni”se lijece u inostranstvo,naravno o trosku drzave Crne Gore,ali budi siguran nece ni oni zivjeti kao kornjace 300 godina,a mi cemo i dalje “cekati red”…………….

Nenad
Gost
Nenad

Bio sam prosle nedelje u kc na pregled..majko mila sro je to..horor film..kukla majka onom ko nema para da ide privatno..ja nisam mogao docekat samo da izadjem napolje sto prije..uhh
Mora se nesto u zdravsrvu pod hitno raditi..ima pozitivnih promjena..izabrani dr itd ali kbc vec si na pola.mrtav..

Miki
Gost
Miki

Sad ste i de facto dokazali da ste jedan od najgorih medicinskih sistema u Evropi.
Nemate ni hemijskih barijera na ulazima u bolnice,ordinacije,odeljenje,sobe…a ne sto drugo…
Za one sa losijim kartama,hemijska barijera je blago ukopan otirac natopljen dezinfekcionim hemijskim supstancama ,preko koga se koraca i koji dezinfikuje obucu i sprecava transfere bakterija,virusa i slicno,od unutra ka vani i izmedju….

Iris
Gost
Iris

KONACNO

Iris
Gost
Iris

Napokon su se sjetili da se pozabave ovim pitanjem koliko je samo pacijenata umrlo zbog njihove nemarnosti strasno

Ida
Gost
Ida

Tuga! A još kad se doda “infekcija” srednjim medicinskim kadrom iz Tutina, onda je bolje čekati smrt kod kuće.

Iris
Gost
Iris

Najgore je to sto to prolazi nekaznjeno Njihovo je opravdanje da je to uobicajen rizok koji nosi svaka operacija smijesno za ovaj vijek

Iris
Gost
Iris

Moja majka se vec 4 g bori sa bakterijom koja joj je unesena u RISANSKOJ bolnici i sad je ja kuci lijecim prirodnim lijekovima inace Nebi bila ziva

Dzarezz
Gost
Dzarezz

Od sad ne salji majku u bolnicu. No obloge i čaj.

cetinje
Gost
cetinje

A ti Dzarezz,stavi malo mozak u vinklo,ovo je zalosno prijatelju,pa da se radi o bilo kome.Ne daj Boze nikome.

Send this to a friend