Društvo UDRUŽENJE BIOLOGA UPOZORILO

Čas biologije sedmično u nastavi nedovoljno

Proučavanje biologije sa jednim časom sedmično u završnim razredima osnovne škole nedovoljno je, kontraproduktivno i opasno, ocijenili su iz Udruženja biologa Crne Gore. Kako se navodi u saopštenju, zaštita životne sredine, održivi razvoj i turizam, koji su imperativ u svim granama ljudske djelatnosti, korijene nalaze u biologiji.

Oni su objasnili da su u forenzici ili sudstvu ključni dokazi posljedica proučavanja biologije.

“Ko god je stekao osnovno obrazovanje, upalio televizor ili otvorio novine, morao je shvatiti da je biologija nauka XXI vijeka, i to ne zbog nekakve naučne ili društvene mode, već zbog gole nužde”, istakli su iz Udruženja, pišu Dnevne novine.

Navode da je biologija temelj medicine, kao i da farmacija, prehrambena industrija, tekstilna, industrija kozmetike zavise od biologije.

“Da budemo drastični, opstanak ljudske vrste, a možda i uopšte života na zemlji, zavisi od strogog poštovanja decenijama zanemarivanih bioloških pravila i istina”, upozorili su iz Udruženja.

Dodali su da se kroz obrazovni sistem, ubija, skraćuje biologija i tjera iz Programa.

Iz Udruženja su objasnili da Crna Gora na jako malom prostoru posjeduje izuzetnu raznovrsnost živog svijeta.

“To se naziva biodiverzitet, ali sumnjam da će osnovci stići da prihvate i taj sveprisutan termin, jer minoran broj časova posvećen ekologiji to ne garantuje”, kazali su iz Udruženja.

Kako se navodi u saopštenju, država koja sebe naziva “prvom ekološkom državom na planeti” mladima uskraćuje osnovna saznanja o ekologiji, životnoj sredini i njenoj zaštiti.

“Posljedica takvog pristupa će biti sve češći pomori ribe kakav se nedavno desio zbog bahatog, nesavjesnog i nestručnog odnosa prema okruženju, a nažalost, ni drugim oblicima života ne smiješi se ništa optimističnija sudbina”, rekli su iz Udruženja.

Oni su objasnili da je klasični turizam već predvidljiv i dosadan, pa konzumenti traže nove izazove kao što je posmatranje ptica, rijetkih biljaka ili životinja.

“Nažalost, mladi Crnogorci teško da će steći znanje, ljubav i vidjeti priliku tokom malobrojnih časova posvećenih botanici, zoologiji ili biodiverzitetu Crne Gore”, naveli su iz Udruženja.

Oni su objasnili da je plan za biologiju redukovan i banalizovan, pa gimnazijalci dobijaju količinu i širinu informacija na nivou predreformske osnovne škole.

“Ne dovoljno za mladu osobu koja ima želju da se uhvati u koštac sa nepreglednim lavirintima molekularne biologije, čudima fiziologije, tajnama genetike, disciplinama koje će nas liječiti, hraniti, pokretati, poboljšavati kvalitet života individue u godinama pred nama”, rekli su iz Udruženja.

Ukazuju da i učenici srednjih stručnih škola, koji naizgled nemaju potrebu za biološkim naukama, i te kako zavise od njih.

“Zamislite prehrambenog tehničara neupućenog u dejstvo mikroorganizama na hranu, nesvjesnog razlike između sterilizacije i pasterizacije, ili neupućenog u postupke prečišćavanja otpadnih voda prehrambene industrije ili kozmetičara koji ne zna osnovne fiziološke osobine kože, ili ne poznaje biljke i njihove biohemijske karakteristike, koje su osnova kozmetičkih preparata”, objasnili su iz Udruženja.

Zaključuju da postojanje obučenog i upotrebljivog kadra koji će biti budućnost crnogorske nauke zavisi od kvalitetnog izvučavanja biologije u osnovnim i srednjim školama.

8

avatar
1000
6
2
0
 
8
NDKum ŽoržoMikeli_Nk_Delta sitysijač magle
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
ND
Gost
ND

Na šta će škola daliči poslije ove “reforme”? Sve glavne opšteobrazovne predmete ukidoše i iz škola će izlsziti polupismena djeca koja treba da budu jeftina radna snaga tajkunima i pogodni za manipulaciju!

Mikeli_Nk_
Gost
Mikeli_Nk_

Stvarno ljudi šta se dešava ovo, čuo sam ovo što Tajo kaže, da se istorija planira staviti kao izborni predmet, koji mozak se dosjetio toga? Sad i biologija – smanjiti broj časova..mislim da ovo ni malo nije dobro ni za nas ni za buduće genracije, pošto je znanje, koje iz škola iznose noviji naraštaji, već sad diskutabilno.

Delta sity
Gost
Delta sity

Ukinuli biologiju, hemiju, istoriju, geografiju, muzičko, likovno, ……….. itd, itd. Pa sta ce ova djeca da uce.
Divno skolstvo nema sta. Brzo ce doci vrijeme kad ih necemo ni u skole slati. Zato smo tu dje smo.

Noukom
Gost
Noukom

Bgm kome su bile martinovicka i specena i to je previse bilo, a kamo li ona mucna 2-3 nedeljno

Kum Žoržo
Gost
Kum Žoržo

A tek Suljo?

sanja
Gost
sanja

To što čitate je slika tzv. “reforme”. Spolja gladac, a unutra jadac. Ukinuli su građansko koje potencira sva Evropa, nadgledano učenje itd.

Tajo
Gost
Tajo

Šta je ovo, ukida se biologija, istorija, geografija? A tobože sve lučaši. Šta ta đeca uče u školi, zna li ko? Igrice na telefon? A svako nepismeno.

sijač magle
Gost
sijač magle

U srednje stručne škole ide većina djece. Nećete vjerovati, u planovima tih škola nema više ni muzičkog, ni likovnog. Ope, većina ovih srednjoškolaca upisuje i završava akademske studije. Pita li se neko kakvi su ovi dipl. stručnjaci, bez čitalačke pismenosti, bez znanja o prostoru i vremenu u kojem žive, bez elementarnog znaja o umjetnosti itd.

Send this to a friend