Društvo

Čempresari među Pobunjenim gradovima

Građanska inicijativa “Držati uspravno” iz Bara je prethodne sedmice učestovala na međunarodnoj konferenciji “Pobunjeni gradovi” (Fearless cities) koja se održavala u Beogradu pod pokroviteljstvom organizacije “Ne da(vi)mo Beograd”.

Pobunjeni gradovi su međunarodna inicijativa koja je nastala u Barseloni od strane organizacije Barcelona en Comu 2014 i njena svrha je okupljanje lokalnih pokreta koji se bave građanskim aktivizmom, širom svijeta kako bi dijelili iskustva, učili jedni od drugih, razvijali solidarnost i zajednički planirali akcije.

“Konferencija u Beogradu je okupila preko 300 učesnika iz više od 60 zemalja a pored “Čempresara” iz Crne Gore, bili su prisutni članovi organizacija KOD i NVO Kana. Konferencija je trajala tri dana u okviru koje su bili organizovani paneli, okrugli stolovi, predavanja, izložbe i ture. Građanska inicijativa se predstavila u okviru programa “Campaign! Campaign! Campaign! gdje je ostalim učesnicima prezentovala prirodu lokalnih pokreta u Crnoj Gori, ali ih i upoznala sa događajima oko borbe za gimnazijski park, svim akterima u istoj i konačnim ishodom”, navode iz građanske incijative.

Prezentacija je, kako ističu,  naišla na opšte odobravanje i aplauz te možemo istaći da je sa borbom za barske čemprese i gimnazijski park upoznata cijela Evropa.

“Tokom konferencije smo se uvjerili da i u malim i u velikim gradovima, u i van Evropske Unije, lokalni pokreti nailaze na iste probleme, ali da je moguće, kao što smo to vidjeli u Baru, izboriti se za ono što je interes zajednice i da je neophodno dalje graditi mostove, solidarisati se i učiti kako bi se u budućnosti bolje djelovalo. Građansku inicijativu “Držati uspravo” su na Pobunjenim gradovima predstavljali Goran Janković, Tamara Čurović i Stefan Đukić“, dodaju oni.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Docleat
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Docleat
Gost
Docleat

Bravo ljudi ✊🌲

Send this to a friend