Društvo

Crkva Svetog Đorđa protiv Crne Gore: Sud u Strazburu presudio u korist države

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu presudio je u korist Crne Gore u predmetu “Crkva Svetog Đorđa protiv države”, kojom je odbacio kao neosnovane pritužbe MCP o navodnoj povredi Konvencije u vezi sa njihovim zahtjevom za restitucijom oduzete imovine, pravom na javno i pravično suđenje, diskriminacijom u ostvarenju imovinskih prava i dužinom postupka pred nacionalnim organima i proglasio predstavku kao očigledno neosnovanu, kazala je zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava, Valentina Pavličić.

MCP se žalila da je u periodu od 1945. godine do raspada bivše SFR Jugoslavije (1990.godine) od strane federalnih i republičkih organa vlasti njima, bez pravnog osnova i najčešće bez ikakve naknade, nepravedno oduzimana imovina, pri čemu su posebno kao primjer istakli određene zemljišne parcele koje su bile u vlasništvu Crkve Svetog Đorđa u Podgorici.

Oni su podnijeli zahtjev za restitucijom Vladi Crne Gore o kojem, kako tvrde, nije odlučeno u propisanom roku, te da je u međuvremenu usvojen Zakon o povraćaju oduzetih imovinskih prava i obeštećenju, čime je prestao sa važenjem raniji Zakon o pravednoj restituciji i po kom osnovu su podnosioci predstavke navodno uskraćeni u pravu na povraćaj oduzete imovine.

MCP se žalila na navodne povrede prava na pravičnu i javnu raspravu, jer o njihovom zahtjevu za restitucijom oduzete imovine koji je podnijet Vladi, kao i tužbi zbog ćutanja administracije, nije odlučeno. Žalili su se i zbog navodne diskriminacije u ostvarenju imovinskih prava.

Između ostalog, žalbe su bile usmjerene i na oduzimanje imovine bez donošenja bilo kakvog pravnog akta, što je posebno bio slučaj sa zemljištem Crkve Svetog Đorđa u Podgorici, kao i na dužinu predmetnog parničnog postupka koji je ova crkva vodila pred domaćim sudovima.

U navedenom postupku, jedan od podnosilaca predstavke (Crkva Svetog Đorđa – Crkvena opština Podgorica) podnio je tužbu 21. aprila 1992.godine protiv Opštine Podgorica i Streljačkog saveza Crne Gore radi utvrđenja prava svojine.

Postupak je okončan presudom Vrhovnog suda Crne Gore od 14. marta 2007.godine kojim je u konačnom odbijen tužbeni zahtjev Crkve Svetog Đorđa kao neosnovan.

“Polazeći od činjenica predmeta i pritužbi koje su navedene u predstavci, predmet je komuniciran Kancelariji zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska pravakao „WECL“ predmet („well-established case-law“) u odnosu na navodne povrede člana 6 stav 1 Konvencije zbog prekomjerne dužine predmetnog građanskog postupka u odnosu na jednog od podnosilaca predstavke (Crkve Svetog Đorđa iz Podgorice). Prethodno podrazumijeva da za činjenični i pravni osnov predstavke Evropski sud u odnosu na pritužbe zbog prekomjerne dužine sudskog postupka ima dobro ustanovljenu sudsku praksu i da je malo vjerovatno da će doći do odstupanja od te prakse”, navodi Pavličić.

Iz tih razloga, dodaje ona, uz predstavku je dostavljen i prijedlog za prijateljsko poravnanje.

“Imajući u vidu okolnosti predmeta, dostavljenu dokumentaciju, kao i značaj predmeta sa stanovišta državnih interesa, od strane zastupnika je ocijenjeno da predloženo prijateljsko poravnanje ne zadovoljava kriterijume po kojima bi država u konkretnom slučaju priznala postojanje povrede Konvencije i obavezala se da preduzme odgovarajuće mjere da se isprave navodne povrede. Prethodno iz razloga jer okolnosti i činjenice komuniciranog predmeta po ocjeni zastupnika nisu ukazivale na nesporno postojanje povrede Konvencije, zbog čega je dostavljena pravna odbrana države u navedenom predmetu”, navodi Pavličić..

Kada su u pitanju ostale pritužbe MCP, a koje se tiču njihovih zahtjeva za restitucijom – povraćajem oduzete imovine, pravične rasprave, nepostojanje djelotvornog pravog lijeka, te navodne diskriminacije, Evropski sud je o identičnim činjeničnim i pravnim pitanjima odlučivao u predmetu Eparhija budimljansko-nikšićka i dr. protiv Crne Gore, gdje je ispitujući osnovanost podnijetih zahtjeva, iste odbacio kao očigledno neosnovane, a samu predstavku kao neprihvatljivu.

“Imajuću u vidu da su gotovo iste pritužbe podnosilaca predstavke u odnosu na navodne povrede člana 6 (pravo na javnu i pravičnu raspravu), 13 (pravo na djelotvoran pravni lijek), 14 (zabrana diskriminacije) i člana 1 Protokola 1 (zaštita imovine) ispitivane ranije u okviru predmeta Eparhija budimljansko-nikšićka i dr., Evropski sud je taj dio pritužbi iz predstavke iz istih razloga proglasio neprihvatljivim”, ističe Pavličić.

Evropski sud je istakao da period koji je uzet u razmatranje nije bio pretjerano dug, posebno ako se uzme u obzir da je cjelokupan predmet u sebi sadržavao kompleksna činjenična i pravna pitanja, odnosno pitanja nacionalizacije imovine u perodu od 1959. do 1965. godine na teritoriji bivše SFRJ.

“U svim ovim okolnostima Evropski sud je utvrdio da dužina parničnog postupka koji je vodila Crkva Svetog Đorđa pred domaćim sudovima nije bio pretjerano dug, iz kojih razloga je našao da je predstavka očigledno neosnovana i u tom smislu donio je odluku o neprihvatljivosti”, objašnjava Pavličić.

Ova odluka je konačna i na nju stranke nemaju pravo žalbe.

S.Đ.

107

avatar
1000
50
57
0
 
71
MarkomanastirOpstaPrdnjavaMikiJovo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
OpstaPrdnjava
Gost
OpstaPrdnjava

Svetosavska Sekta Na Kolenima Bre!

Auuuuuuuuu bre gibanicari!

Nina
Gost
Nina

Naci ce oni nacina da ovaj poraz proslave kao pobjedu.Zivi bili pa vidjeli.

GAZI MILO
Gost
GAZI MILO

Sledeci je manastir na Cetinje, pa manastir koji je gradila crnogorska vojska u NK a onda nasa najveca svetinja OSTROG!!

Jovo
Gost
Jovo

oće, znaš kad nikad pa ni tad

Miki
Gost
Miki

Vasa najveca svetinja Ostrog 😂😂😂😂😂 e kuku nama sa vama . Bas ste …hahahahah

Marko
Gost
Marko

mozda nisi upucen, ali Ostrog se nalazi u Crnu Goru, Ostrog je gradio crnogorski narod, Sveti Vasilije je progaslen svetac od crnogorskog naroda, pa se tek onda rasirilo u regionu, idi samo se raspitaj, koje je godine SPC zapisala crvenim slovima Svetog Vasilija u njihovom kalendaru ? Bices iznenadjen, kad ga je tek “priznala” za sveca ! Da mosti Svetog… Više »

manastir
Gost
manastir

Cetinjski manastir se void na Opštinu Cetinje , on nije u vlasništvu SPC.

Jedan je MILO
Gost
Jedan je MILO

opaaa idemo!! pocelo je pocelo!! je li vam opet Milo kriv!!

Balša
Gost
Balša

Dokle god Srpska crkva bira poglavara pravoslavne crkve u Crnoj Gori, naši preci koji su se uvjek borili za nezavisnost i slobodu će se okrećati u grobu.

Srdan
Gost
Srdan

Tvoj se okreće – to je sigurno.

seka
Gost
seka

Crkva ciji poglavar baca kletve nije crkva, no zlo.

drvodelja
Gost
drvodelja

Misliš naša crkva – Sveti Petar je pola života kleo Crnogorce (kakvi su bili).

cdm
Gost
cdm

Srpska crkva nema pravo i ne smije da se mijesa u religijsko pitanje Crne Gore. Crna Gora ima svoju autokefalnu Crnogorsku pravoslavnu crkvu koja je jedini predstavnik cijelog Crnogorskog naroda, ukljucujuci i one koje se izjasnjavaju kao srpski Crnogorci.

Zedru
Gost
Zedru

Jos kad bi priznata bila eh

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Sad će nama Džoma Diploma i Dr Agan Šoć objasniti kako ovo nije onako kako izgleda, kako je Strazbur zapravo presudio u korist SPC, nego smo mi glupi pa to pogrešno razumijemo.

Titograd
Gost
Titograd

Svetosavska sekta na aparatima!

Jovo
Gost
Jovo

Koju ti je đed slavu slavio?

Marko
Gost
Marko

Slava nije nista eksluzivno srpsko, to su paganski obicaji , koji su se samo prenijeli uz hriscanstvo kada je stiglo na ovim prostorima, inace sveti sava nikada nije bio niti moze bit od znacaja za crnogorce, sami Njegos je njemanjice oznacio kao osvajace i okupatore Crne Gore, svetog savu nikada ni ne spominje, toliko o sekti svetosavskoj u CG

Dragan
Gost
Dragan

Evo zašto SPC u Crnoj Gori neće podnositi žalbu ustavnom sudu CG. Znaju da nema pravnog osnova i da nemogu ostvariti njino pravo ni na kojem sudu, pa ni u Strazburu. Možda jedino u Beograd ili Banja Luka.

J.j.j
Gost
J.j.j

E sad ispade da je spc pravno lice koje moze da tuzi i to cak u Strazburu al po novom zakonu nije pravno lice i ne moze da tuzi nikoga.

Marko
Gost
Marko

Pa isto tako su prošli i Karadjoredjevići kada su tražili vraćanje dvorca na Bledu.

GAZI MILO
Gost
GAZI MILO

ZALECELI SU SE TI ISTI BILI I NA MILOCER.. PA MUUU!!

pipunica
Gost
pipunica

Aj dako se oslobodimo više ovih glodara

Emil
Gost
Emil

Ovo nema veze sa diskriminatorskim i nepravednim bezakonom.
P.S.koliko botova na jednom mjestu 🙄

Joo
Gost
Joo

Identican zakon ti je na snazi u Srbistanu gde je drzava vlasnik svih crkvi……

Novi Pazar
Gost
Novi Pazar

Vraca se oteto pravim vlasnicima drzavi Crnoj Gori!
Cestitam, Crnogorci, samo hrabro i cvrsto do kraja! Podrska iz Novog Pazara!

Tivat
Gost
Tivat

Na tu podršku i računaju

Gusinje
Gost
Gusinje

Uskoro slijedi priznanje Autokefanost Crnogorske pravoslavne crkve,tako fa se zadaje jos jedan udarac velikosrpskom hegemonizmu i sovinizmu jer njima crkva skuzi za osvajanja tudjih teritorija i asimilaciju drugih naroda

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

jel realno da nazovi mitropolija crnogorska sudi drzavu crnogorsku a vele mi smo je napravili …ne postoji sluca u svijetu da crkva koja se fali da je drzovotvorna nije za nezavisnost te drzave protiv je jezika zastave grba himne ..ovo je tuzno

Cicko
Gost
Cicko

Postoji li u Srbiji barem jedna crnogorska crkva. Toliko o dva oka u glavi.

Pravi
Gost
Pravi

Bila bi da je neko htio napraviti. Ende

Joo
Gost
Joo

Pravi….niste vi srbijanci ni nase u CG pravili….nego okupirali…..ali svakoj okupaciji dodje kraj pa je i vasoj….

Tani
Gost
Tani

A da nije crkva Sv.Djordja nekad bila katolicka crkva

Podgorica
Gost
Podgorica

Do 1054g sve su Crkve bile zajedno, tek te godine se dijele. I svako na svoju stranu, mi smo na ovu a “vi” na tu

Joo
Gost
Joo

Naravno da jeste….tako da ako vec svetosavci pricaju o restituciji trebaju da vrate i sve katolicke crkve koje su uzurpirali….isto kao sto vec sad moraju one katolicke poa primorju koje su muckom upisali na sebe……

Lucije
Gost
Lucije

Svaki dvadeseti komentar koji ide u prilog Crkvi objavljujete

Darko
Gost
Darko

Sta ima da se objavi vise ??
Ili sad i ovi iz Strazbura rade za Mila !??

Marsej 1934
Gost
Marsej 1934

Nije ovo crkva sv.đorđa protiv crne gore!
Ona je naša,dio crne gore…no je ovo pogani iz spc protiv crne gore!

Podgorica
Gost
Podgorica

Ako je “vaša” što je ćerate po sudova u Strazburu

Www
Gost
Www

Procitaj malo bolje ko se obratio Strazburu.

Marko Kraljevic
Gost
Marko Kraljevic

Samo polako, svaka Crnogorska Crkva ce bit vracena, a na svakoj Crkvi ce se viorit Crnogorska zastava, a kome smeta nek se fino vec sad pocne pakovat. Dosta ste setali i farbali po Crnoj Gori.

Pomorac
Gost
Pomorac

Mora da je tuzbu Dzomic sastavljao. Niste u pravu i svoga posla se prihvatite. Drugi ljudi u CG moraju zivjet mimo vas.

Sistem
Gost
Sistem

Nije tajna da sud u Strazbur kada je restitucije u pitanju, bilo da je zahtjev podnijela Crkva ili bilo koji pojedinac sam, Strazbur ne dosuđuje. Što nije pobjeda Države, već konunidtičkkg režima koji je postojao min do 1990. I sve što je uzimao a ništa nije plaćao. Pa je naša država uvela zakon o redtitucije. Ali do neke godine vraću… Više »

Joo
Gost
Joo

Opet sa tim srbijanskim teorijama zavere…..za svaku situaciju iz kompletne svetske istorije imate neku verziju zavere protiv Srbistana…..

Balo
Gost
Balo

Prifalilo im zemljista da grade zgrade.

Mrkelja
Gost
Mrkelja

Ovakva ce svaka presuda bit u sporu drzave I crkve.

Tivat
Gost
Tivat

Ovo je vezano za redtitucije, i ovako presušujubbilo da je u pitanju Crkva ili bilo ko pojedinačno. Naravno nećeš to naći u tekstu, jer je cilj da misliš da je Država fibiličavCrkvu.
A ustvari ni jednom građaninu ne plaćaveksproprijisanu zemlju mislim od 70′-75′. tih godina koja je oduzeta

Sistem
Gost
Sistem

Čim stane ovo vanredno stanje, idu Litije. I opet će biti (po ko zna koji put) sa jedne strane Pravoslavci a sa druge oni koji ih napadaju…

Marko Kraljevic
Gost
Marko Kraljevic

Grijesis na jednoj strani srbijanci koji su ukrali sve Crnogorske crkve a.na drugoj Crnogorci koji uzimaju ono sto im je ukradeno.

Sistem
Gost
Sistem

Paraf. “Prosto Vjeru što promjeni drugu, no mu prosto nebilo pred Bogom, što okalja ime pred Svijetom što se neće Srbinom zvat”. To je Njegoš, nije on Srbijanac (Srbin iz Srbije), ali Njegoš jeste Crnogorac, odnosno kako sam piše i iz citata se vidi, Srbin iz Crne Gore. Jer u citatu koji sam naveo, jasno, da jasnije ne može, odvaja… Više »

Bijeli Pavle
Gost
Bijeli Pavle

Sto bi cinio Njegos da se digne i vidi da mu nema Vocke Cudnovate odili bi vi potomci robova u serviju i da pjevate

Joo
Gost
Joo

Sistem….da je znjegos doziveo okupaciju 1918.-e i video pravo lice srbijanaca, drugacije bi pisao…..kao i mnogi…..

Darko
Gost
Darko

Setajte jos 100 godina ako vam seta no se nista promjenit nece, zakon ostaje 😂

Maksim
Gost
Maksim

Možete početi liječenje corone sa tamjanom. Dako udjete u ginesovu knjigu svetosavska sekto.

cikoticka-drack
Gost
cikoticka-drack

mozete tabanati u srbiju ili na Kosovo, odje vise nikad ovo je MONTENEGRO

Sistem
Gost
Sistem

Nije montenegro, već je Crna Gora, za to smo i tu. Da vas potsjećamo na to..

Komsho
Gost
Komsho

Ja sam pravoslavac, a nisam na tvoju stranu. Cetnici na jednu, Crnogorci koji se bore za svoju djedovinu na drugu.

Sistem
Gost
Sistem

Ponašaj se tako onda…

Boki
Gost
Boki

Sudske troškove će platiti narodnim novcem? Prilozima koje im dajemo?

Lucije
Gost
Lucije

Da li ti daješ

Joo
Gost
Joo

Da Lucije, dajemo….tim sto rasprodaju srbijanskim tajkunima ono sto pripada nasim svetinjama….tako sto uzimaju iz budzeta nase pare……debelo im placamo i dajemo….ali necemo vise, i nece vise……

Kriger
Gost
Kriger

Ovo je početak nestanka i gašenja svetosavske sekte. S LJUBAVLJU IZ STRAZBURA !!!

Dežurnibot
Gost
Dežurnibot

Slavite li botovi, … A nijeste ni pročitali, upućeni, saslušali drugu stranu istine,… Ili se miješate u tuđi posao,…

Popovic
Gost
Popovic

Pocelo je! Nek je vjecna Crna Gora!

Atos
Gost
Atos

Što se redtitucije tiče, ne treba nama Strazbur da bi znali da je Komunistička vlast pljačkali, pljačkali građane. Oduzimanjem njihove imovine i plaćajuči za to 100 puta manje nego što je vrijefilavu vremenu kada je uzeta

Emil
Gost
Emil

Kad prođe virus još upornije,dostojanstveno i hrabro.Stop diskriminatorskom,nepravednim,antievropskom zakonu.Ne damo!

Djoko
Gost
Djoko

Evo vam je Evropa presudila, sto cete sad? Nadjoste li posjedovni?

Region
Gost
Region

Kada bi ti znao što je bilo pitanje na Sudu. Prolitaćeš sjutra, denant

Aco M
Gost
Aco M

Nisu još,Dzomic ga traži u Cicevac

Emil
Gost
Emil

Kakve veze ima ovo sa diskriminatorskim bezakonom?

Marko Kraljevic
Gost
Marko Kraljevic

Ti stvarno mislis da ce vam setnja pomoc da vratite ono sto ste ukrali od 1918? Treba pocet od Cetinjskog Manastira, pa polako dok se na svaku Crnogorsku Crkvu ne zaviori Crnogorska zastava, ne treba stajat. A vi setajte, slobodno ali bi mogli polako setnje prema vasoj drzavi jer ovu ne priznajete…

Darko
Gost
Darko

Rece li ti to dostojanstveno ? 😂😂

Primorac
Gost
Primorac

“Emil” što ne daš???,ispod 50€ to već znamo no da ti nije porasla cijena.

Bobo PG
Gost
Bobo PG

Ogranak srpske crkve u Crnoj Gori neka seli u maticu !

Podgorica
Gost
Podgorica

Crnogorska Mitropolija će uvjek biti u Crnoj Gori, đe joj je i mjsto

cikoticka-drack
Gost
cikoticka-drack

moze kao sekta

Monako
Gost
Monako

Koliko piste mrznju prema crkvi u ovo vrijeme?!A treba da budete Svesni da MCP Podrzava 85% gradjana i nije mi zasto to radite?Neka je vjecna Naša Crna Gora🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Baćko081
Gost
Baćko081

MCP ne priznaje tu zastavu, ne priznaje Crnu Goru.. Pa mi malo nisi jasan..

Velimir
Gost
Velimir

Nadam se da je ovo pocetak kraja uzasnih namjera SPC- a I pukovnika Rista Radovica!

Haris
Gost
Haris

Amin.

Redov
Gost
Redov

Unaprijedjen je u generala, no se nešto ne čuje u zadnje vrijeme.

Roro
Gost
Roro

Vidimo se na Litije!

gangrena
Gost
gangrena

ne vidimo se nego se vidite 😁😁😁 (to rjesavaj sa ukucanima od kojih ti polovina ne izlaze)

Popovic
Gost
Popovic

Videcete se vi po selima u Srbiji i tamo proci kao vasi prethodnici. Jedva vas cekaju

Pedja *
Gost
Pedja *

Gotovo je sa litanjem i gicanjem .

otetoprokleto
Gost
otetoprokleto

nikad vise 18ta

Sistem
Gost
Sistem

Ni 2018g, ali biće vazda Pravoslavna CG, u kojoj mogu mjesto naći svi narodi i sve religije. Ali da izgurate Pravoslavlje iz CG, neće ići. Kao ono niste vi protiv Pravoslavlje, već samo protiv jedinog onog ko ga prestavlja i čuva haha.. Pa vidite li i sami kolko je to smiješno… Mitropolit Crnogorski ima mane (nazvao nas je Volovi, a… Više »

Cucka jeka
Gost
Cucka jeka

Df na aparatima

pipun
Gost
pipun

ja sadim paprike, doma

pajel
Gost
pajel

Ovako će bit za sve. Risto je svjestan toga.

ND
Gost
ND

Samo po zakonu!

Realista
Gost
Realista

Risto da vjezba gimnastiku ne moze pop protiv drzave

CG NY
Gost
CG NY

Buc, ovo je samo pocetak! Isto kao i ovaj dio, tako cete i drugi dio dobiti u nastavku zakona o vjeroispovjesti kad vam se sve ostalo uzme!

Grom
Gost
Grom

Ispravka, nece se oduzeti, samo ce se vratiti ranijim vlasnicima, drzavi Crnoj Gori.

CG NY
Gost
CG NY

Saglasan sam u potpunosti. A na kraju dana, ako mogu da potvrde da stvarno pripada njima ja bih prvi podrzao i rekao izvolite! Koliko ja znam Manastir Moraca je jedan od njih i nek im je sa srecom ako jeste!

Haris
Gost
Haris

Ja bih morači udario pofin potez na zemljište privredu i dohodak. Sve se mora kucati preko kase.

Miraš
Gost
Miraš

Ne moźe biti njihov jer su ga gradili crnogorci i od usta odvajali. Po toj logici Indija bi bila Englesko vlasništvo. Čista budalaština.

Popovic
Gost
Popovic

Bravo, Crna Goro! Ovo je samo pocetak borbe protiv srednjovekovnog zla!!!

Fileopg
Gost
Fileopg

sve bi da uzmu nikad im malo ne bilo. Tuđe je tuđe i od tuđeg tuga bije dako jednom svati i SPC.

Kani
Gost
Kani

Bravoooooo 🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Zlatna je korona pri ovim beogradskim sektašima.

Darina
Gost
Darina

Tako će sve ” vaše ” svetinje proći. Uzalud litije. Može samo PRAVOSLAVNA CRKVA U CRNOJ GORI. Sad će popovi produžiti pričešće. Čuvajte se naivni narode.

Beti bup
Gost
Beti bup

Ne no najbolje da ih uknjiže na Beogradsku patrijaršiju.

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Ima da od čarapana sve uzmemo što su oteli.Nikad više 1918 ! Da je vječna Crna Gora !

Joo
Gost
Joo

ono kad okupator trazi nesto “svoje”…….

Cika miki
Gost
Cika miki

Eto i sto cemo sad, pravda jest spora ali dostupna PS bice ih jos.

CCCCCC
Gost
CCCCCC

Kada zaboraviš da si nešto ukrao prije 100 gosina… desi ti se ovo!!

Send this to a friend