Društvo

Crna Gora će aplicirati za članstvo u EMBL i EMBO

Damjanović

Crna Gora predstaviće naredne sedmice u Hamburgu aplikaciju za punopravno članstvo u Evropskoj laboratoriji za molekularnu biologiju (EMBL) i Evropskoj organizaciji za molekularnu biologiju (EMBO).

Crnogorska delegacija, predvođena ministarkom nauke Sanjom Damjanović, učestvovaće na sastanku Savjeta EMBL i EMBC 27. i 28. novembra u Hamburgu.

Član delegacije, Danilo Mrdak, kazao je da članstvo u navedenim organizacijama pruža velike mogućnosti za razvoj u ovim oblastima.

“Samo članstvo bez našeg proaktivnog pristupa neće značti mnogo ,već ovo treba posmatrati kao pruženu priliku koju moramo iskoristiti”, naveo je Mrdak u saopštnju dostavljenom agenciji MINA.

On je naglasio da je primjena molekularne biologije i biotehnologije veoma široka, a da je Crna Gora trenutno na samom početku uvođenja ovih savremenih, prespektivnih oblasti.

“Daleko od toga da u ovom smislu do sada u Crnoj Gori nije rađeno ništa, ali je rađeno bazično”, smatra Mrdak.

Prema njegovim riječima, članstvom u EMBL-u pruža se šansa “da se povežemo sa najboljim evropskim laboratorijama i timovima koji u njima rade kako bi podigli nivo našeg znanja, ali i unijeli nešto od tih tehnika i tehnologija u naš istraživački proctor”.

“Nadamo se da ćemo i kroz uvezivanje sa ovim timovioma moći da, zajedno sa njima, konkurišemo za evropske projekte iz ovih oblasti kao i da ćemo iskoristiti mogućnosti usavršavanja i nabavke nedostajuće opreme koje postoje kroz samo članstvo”, istakao je Mrdak.

Najveću korist bi, kako je dodao, trebali da imaju crnogorski studenti za koje postoje brojne mogućnosti i programi koji podrazumijevaju odlaske, učenje i rad u evropskim laboratorijama.

“Naravno, na nama, njihovim profesorima je da uspijemo da dodatno opremimo i stavimo u funkciju već postojeće laboratorije, ali i da razvijemo projekte kako bi oni imali gdje da se vrate i nastave sa svojim radom i na taj način prevedu u 21. vijek cijelu istraživačku zajdnicu koja se bavi ovim oblastima”, poručio je Mrdak.

Iz Ministarstva nauke je saopšteno da se prezentacija na Savjetu EMBL se fokusira na budući plan razvoja nauke u Crnoj Gori sa opštim uvodom o trenutnoj strukturi sredine u Crnoj Gori (finansiranje, infrastruktura, geografska distribucija).

“Tokom prezentacije biće urađen osvrt na sistem edukacija i obuka za naučnike u Crnoj Gori i planove za budući razvoj naučnih politika iz oblasti molekularne biologije i molekularne medicine”, navodi se u saopštenju.

Na Savjetu će, kako je najavljeno, biti predstavljeni primjeri projekata koji se trenutno sprovode na univerzitetima u Crnoj Gori i projekti koji su u fazi planiranja. Zvanična delegacija EMBL i EMBO koju čine direktorica EMBL-a, Odsjeka za međunarodnu saradnju Silke Schumacher, zamjenica direktora EMBO-a Gerlind Wallon i Jana Pavlić iz Odsjeka za međunarodnu saradnju EMBL-a boravili su u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, odnosno Ministarstvu nauke u aprilu ove godine.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, tom prilikom, u razgovoru sa Damjanović, precizirani su neophodni koraci za apliciranje Crne Gore u punopravno članstvo, i sagledane mogućnosti za uspostavljanje saradnje kroz uključivanje crnogorskih naučnih timova, u prvom redu mladih istraživača.

“EMBL i EMBO pružaju mogućnost pohađanja doktorskih i postdoktorskih studija, kao i aktivno uključivanje mladih istraživača u međunarodne projekte koje realizuju ove dvije institucije, a što će našim naučnicima omogućiti korišćenje najsavremenije tehnologije iz oblasti molekularne biologije i medicine”, zakjučili su iz Ministarstva.

EMBL je jedna od vodećih svjetskih istraživačkih institucija, a EMBO okuplja više 1.700 naučnika iz Evrope, sa glavnim ciljem da podrži talentovane istraživače, razmjeni naučne informacije i pomogne u izgradnji evropskog istraživačkog okruženja gdje naučnici mogu da rade na svojim istraživanjima.

Send this to a friend