Društvo Dani dijaloga: Razgovarajmo o budućnosti

Crna Gora prepoznata kao promoter mira

Crna Gora je prepoznata kao promoter mira, socijalne inkluzije i kohezije, tolerancije i regionalne saradnje, ekonomskog rasta i stabilnosti u dijelu svijeta koji karakterišu kompleksni odnosi između država, poručio je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

U Podgorici je danas otvoren dvodnevni skup Dani dijaloga: Razgovarajmo o budućnosti, koji je okupio više od stotinu učesnika/ca iz različitih sektora, s ciljem da se pokrene razgovor na temu društvene kohezije u Crnoj Gori i regionu.

Događaj organizuje Program Ujedinjenih nacija za razvoj UNDP, uz podršku Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore, u okviru regionalnog Programa „Dijalog za budućnost“.

Na otvaranju događaja, ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović kazao je da je Crna Gora prepoznata kao promoter mira, socijalne inkluzije i kohezije, tolerancije i regionalne saradnje, ekonomskog rasta i stabilnosti u dijelu svijeta koji karakterišu kompleksni odnosi između država.

Naglasio je da ciljne grupe u okviru ovog projekta – mladi, žene i mediji – predstavljaju neke od najznačajnijih činilaca izgradnje zrelog i odgovornog društva, jačanja povjerenja i promocije dijaloga i tolerancije.

“Crna Gora će i dalje biti pouzdan partner UN u svim aktivnostima snaženja kulture mira, suživota i tolerancije u regionu i svim ostalim djelovima svijeta“, kazao je šef crnogorske diplomatije.

Daniela Gašparikova, stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori rekla je da je Crnu Goru prvi put posjetila prije više od dvije decenije – 1998. godine.

“Napredak je očigledan: Crna Gora je već postigla mnogo – u pogledu demokratizacije, jednakosti, poštovanja različitosti i ukupnog razvoja po mjeri čovjeka. Uz to, ona igra i značajnu ulogu u stabilnosti regiona. Otkako sam ove godine imenovana za stalnu predstavnicu UNDP, putujem širom zemlje kako bih osjetila život u lokalnim zajednicama. Bogatstvo raznolikosti koje sam vidjela prednost je Crne Gore i predstavlja snažne temelje za dalji napredak. Istovremeno, to nam daje podsticaj da ulažemo dodatne napore“, zaključila je Gašparikova.

Učesnici dvodnevnog dijaloga dolaze iz svih društvenih sfera, uključujući adolescente i mlade, žene aktivistkinje i organizacije civilnog društva koje se bave rodnom ravnopravnošću, medije, nastavnike/ce, predstavnike/ce nacionalnih i lokalnih institucija, nevladine organizacije, privatni sektor, akademsku zajednicu, međunarodne organizacije, zainteresovane građane/ke, stručnjake/kinje.

Dijalog za budućnost nudi platformu putem koje se ljudi iz svih društvenih sfera susreću, razgovaraju i kreiraju rješenja za bolju budućnost.

Najviši zvaničnici iz tri države udružili su snage sa organizacijama UN u nastojanjima da doprinesu inkluzivnom rastu širom ovog regiona.

Regionalni program “Dijalog za budućnost” finansira Fond UN za izgradnju mira, a zajednički sprovode UNDP, UNICEF, UNESCO i nadležne institucije u Bosni i Hercegovini, Republici Srbiji, i Crnoj Gori.

Ključni partner u realizaciji projekta u Crnoj Gori je Ministarstvo vanjskih poslova.

Takođe, Ministarstvo sporta i mladih, Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo kulture i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava aktivno su uključeni u program, što je potvrda istinske opredijeljenosti Crne Gore ostvarenju zajedničke vizije bolje budućnosti.

Tokom naredna dva dana, učesnici/e imaće jedinstvenu priliku da zajednički kreiraju rješenja za zajednice, države i region, u cilju dobrobiti svih građana.

Organizatori su poručili da preporuke neće biti pretočene u izvještaj koji će skupljati prašinu u nekoj ladici, već da će biti direktno prenesene donosiocima odluka, u što će učesnici moći lično da se uvjere tokom sutrašnjeg dana.

Nakon toga će, zajedno sa preporukama iz druge dvije države, rješenja biti predstavljena tokom regionalnog dijaloga u Sarajevu krajem novembra.

To će poslužiti kao okvir za definisanje tema regionalnog Poziva za podnošenje predloga projekata, putem kog će se pružiti finansijska podrška da se ideje sprovedu u djelo.

Krajnji cilj je da se omogući sistemska promjena u skladu s prioritetima koje građani i građanke budu mapirali u okviru Dijaloga za budućnost.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Cojke
Gost
Cojke

Prije par mjeseci ste izbacili članak o nekoj američkoj agenciji koja mjeri indeks mira u svijetu i CG je bila najniže na ljestvici na Balkanu

Send this to a friend