Društvo

Crna Gora prva u Evropi po broju službenih automobila

Foto: Print screen

Crna Gora sa prosjekom od jednog službenog automobila na 140 stanovnika ubjedljivo je na prvom mjestu u Evropi, napominju iz civilnog sektora. Novac koji se izdvaja za potrošnju goriva, servisiranje i registrovanje službenih automobila dostiže i više desetina miliona eura godišnje.

Opština Nikšić godišnje izdvaja između 70 i 80 hiljada eura za gorivo koje potroši 28 službenih vozila, od čega je 11 putničkih.

“Što se nas tiče, ta potrošnja je svedena na minimum”, kazao je Zoran Šoškić iz Sekretarijata za finansije, razvoj i preduzetništvo.

Mjesečna potrošnja goriva za veći broj službenih automobila ograničena je na 100 do 200 eura, tvrde u lokalnoj upravi, ali razmišljaju i o nabavci vozila koja će manje trošiti.

“Moj prijedlog će biti, pošto su ovo stara vozila, vidjećemo da ih otuđimo pa da kupimo neka malolitražna ili neka na električnu energiju”, dodao je Šoškić.

No, da li smo dovoljno efikasni s obzirom na to da se Crna Gora nalazi u samom evropskom vrhu po broju službenih automobile po glavi stanovnika, pitaju iz civilnog sektora.

“Samo za nabavku, servisiranje i registraciju službenih vozila država godišnje izdvaja desetine miliona eura, dok je za troškove goriva taj prosjek iz godine u godinu oko devet miliona eura”, kazao je Miloš Perović iz Alfa centra.

A taj novac bi mogli da iskoristimo tamo gdje je najpotrebniji.

“Prije svega za nabavku automobila službe hitne pomoći, službi zaštite i spašavanja, policije a koji su evidentno u manjku i u potrebi”, dodao je Perović.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, naglašava Perović, u Crnoj Gori ima 4.300 službenih vozila.

“Da se utvrdi koja lica zaista mogu koristiti vozila, a kojima je to više kao neki vid privilegije koju koriste, a koja se oslikava u vidu zloupotreba. Na kraju, možda i najvažnije jeste, kvalitetan sistem kontrole, odnosno monitorng postojeće uprave službenih vozila”, kazala je Aleksandra Vukčević iz Građanske alijanse.

“Na primjer u Danskoj koja ima 20 ministarstava, sličan broj kao i Crna Gora, sada postoji samo 20 službenih automobila. Dakle, jedno vozilo po ministarstvu. Sa druge strane broj službenih automobila u Švedskoj je nula”, dodao je Perović.

Pored ogromnih troškova za servisiranje i registrovanje službenih automobila, još veći problem je njihova zloupotreba, poručuju sagovornici TVCG.

Tags

19

avatar
1000
19
0
0
 
19
AlienwareDzoniNIKOLAVukOrealno
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Alienware
Gost
Alienware

Prvi smo po jos mnogo losih praksi…i nema vecih parazita i dzabalebarosa.

Dzoni
Gost
Dzoni

Katastrofa. Ali boli ih briga kada mi plaćamo sva ta auta, goriva, stanove, putovanja, televizore, telefone…

NIKOLA
Gost
NIKOLA

Drzava koju ce pojesti politicke parije i politicari,na svakog zaposlenog imamo pet dzabalebarosa ,pored auta tu su telefoni,dnevnice putne,reprezentacija,dodaci za odbore i komisije……i mnoge druge lopovske stavke povlascenih i zasticenih lopovcina

VukO
Gost
VukO

Sve oduzet

realno
Gost
realno

Zakonski regulisati korišćenje službenih automobila samo tokom radnog vremena! Ovo je bruka i sramota!

Homer Simpson
Gost
Homer Simpson

Čitam prije par dana kako austrijski predsjednik ide tramvajem na posao bez ikakvog obezbjeđenja i pratnje…pa sad vidite koliko su ,,zaostali ” za nama…🤣🤣🤣

Darko
Gost
Darko

Koliko su samo kritikovali prethodnu vlast u Nk zbog sluzbenih auta a ovima nikad uvece ni vikendom sl.auta nijesu na parkingu, a cak im i bivsi vozac predsjednika vozi jedno sluzbeno auto a predsjednik drugo.

Mne5
Gost
Mne5

Gadluk!!!

Josip BroZ
Gost
Josip BroZ

Samo nula službenih auta je normalna stvar☝️

Tanja
Gost
Tanja

Svaki direktor službeno auto.. Ako može radnik o svom trošku na posao mogu i oni nego gospoda i još koja tura do mora, planine… Zloupotreba.. A sve preko grbače običnog čovjeka.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Sa magarca u auto,teško to mozak podnosi

Sasa
Gost
Sasa

Ugasili smo ga…

Hogar
Gost
Hogar

Mi samo u pogrešnim stvarima možemo bit prvi.. #glupljeg i pokvarenijeg naroda nema na svijet.Svi bi da kradu i svi bi da love lopove.I svi ostaju pošteni šta god da urade.Pi.

Ljudi
Gost
Ljudi

Ja sam mislio da su apostoli donijeli skromnost.

VanDam
Gost
VanDam

Gospoda

Belveder
Gost
Belveder

Ima li koja agencija ili sluzba da ih broje sa sluzbenim kolima ispred granice kad podju za vikend do skadra ili zlatibora o trosku gradjana?
Nedo bog da je Trst blizi isli bi u soping tamo….

@lexa
Gost
@lexa

Ima se, može se.
Da pitate vladu koliko ima slućbenih auta, garantujem da nemaju evidenciju. Kupuje ko kako hoće. Ima ih parkiranih ispred pojedinih zgrada koji stoje tu više godina.

Pomorac
Gost
Pomorac

Plod rada 30 godina vladavine plus ove dvije godine experata.
Bravo!!!

Suza
Gost
Suza

🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮pih katastrofa 😱😱😱😱😱

Send this to a friend