Društvo

Crnogorci najčešće uzimaju državljanstvo Njemačke, Holandije, BiH…

Osobe koje dobiju otpust iz crnogorskog državljanstva najčešće uzimaju državljanstvo Njemačke, Holandije, Norveške, Slovenije, Bosne i Hercegovine, kazali su CdM-u iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Državljanstva se odreklo 238 Crnogoraca

Od početka godine do kraja oktobra crnogorskog državljanstva se odreklo 238 osoba. Od 2006. godine su 2.784 Crnogorca dobila otpust iz državljanstva na lični zahtjev, najviše njih tokom 2018.

Taksa za odricanje od državljanstva 300 eura

Građanin Crne Gore za otpust iz državljanstva mora da plati administrativnu taksu koja košta 300 eura, a jedna taksa se plaća ako se rješenje o prestanku državljanstva odnosi na istovremeno sticanje, prestanak ili utvrđivanje državljanstva članova porodice – supružnika i nezaposlene djece.

Odricanje od državljanstva skuplje je ako se podnosi putem diplomatsko-konzularne mreže.

“Ukoliko je građanin zahtjev za otpust iz crnogorskog državljanstva podnio putem diplomatsko-konzularne mreže i dobio otpust iz crnogorskog državljanstva, dužan je da na račun budžeta Crne Gore plati konzularnu taksu od 570 eura, od čega za podnesak 10 eura, za dostave u evropskim zemljama 10 eura, za uručenje rješenja o prestanku crnogorskog državljanstva 300 eura, za ovjeru potpisa na zahtjev za otpust ili odricanje crnogorskog državljanstva 150 eura i za ovjeru službenog potpisa i pečata na ispravi u kojoj se potvrđuje posjedovanje stranog državljanstva ili jemči da će određeno lice biti primljeno u strano državljanstvo 100 eura”, kažu u MUP-u, ističući da se rješenje o otpustu iz crnogorskog državljanstva obavezno uručuje podnosiocu, prema mjestu njegovog boravka u inostranstvu.

Plaćanje takse je obavezno za sve.

“Sve osobe koja su rješenjem Ministarstva unutrašnjih poslova dobile otpust iz crnogorskog državljanstva, prilikom uručenja rješenja dužne su da plate administrativnu taksu, bez izuzetaka”, zaključuju u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Žana Novović

68

avatar
1000
25
43
0
 
56
MrgudBudimo realniDjomaNikad 1918Halo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Budimo realni
Gost
Budimo realni

Имам држављанство друге државе али не намјеравам да га користим, а и ако икад будем принуђен напустити родну груду Црногорског држављанства се одрећи нећу јер би то била издаја свих мојих предака који су за ову земљу крварили и животе дали.

NURKO USA
Gost
NURKO USA

jesuli tacni podaci da je 28% teritorije Crne Gore rasprodato stranom faktoru? Dali je tacno da vise nemamo 600 000 stanovnika vec 428 000 ?

Halo
Gost
Halo

Okreni 0

Nikad 1918
Gost
Nikad 1918

Halo O je tvoj patriotizam i ljubav prema nasoj Crnoj Gori tugo! Nikad vise 1916

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

Kako to kad smo mi lideri u regiOnu?

Masimo
Gost
Masimo

Ja bratske Italy pa neka se za….em

SKLEPTOMAN
Gost
SKLEPTOMAN

Lažete najviše uzimaju srpsko jer ga najlakše dobiju

Slavko
Gost
Slavko

U Srbiji počelo “zlatno doba”,gradi se prvi metar metroa,proizvode leteći automobili,o državnom trošku se uzgaja “vesela” trava,jede se zlatnim kašikama,Šveđani i Holanđani se ubrzano doseljavaju,ubrzo će prvi Srbin kročiti na Mjesec…navaliti Srbi iz C.Gore,svi i masovno što prije u majčicu Srbiju.

Djoma
Gost
Djoma

Mislim da ipak najvise uzimaju srpsko..

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

I svaki put kad je domaći “srbin” dežurni na CDM-u, blokira moje komentare a pojavljuje se neko ko koristi moj nick, srbuje ili piše razne gluposti. Ipak bi trebali da budete profesionalniji.

Ptpmgwgjpmw.jpm
Gost
Ptpmgwgjpmw.jpm

Svi odoše dje im je bolje , srbi u Arandjelovac i Indjiju najviše.

Alfa
Gost
Alfa

….ocete reci Crnogorski drzavljani… Crnogorci sigurno ne. …

DrMr
Gost
DrMr

Sto se za djecu i supruznika se ne moze dobiti CG drzavljanstvo ako jedan od supruznika ima CG drzavljanstvo a ne zive u Cg-ori a imaju drzavljanstva drzave u kojoj zive.Dozvolite to i CG ce imati 1,5 milona stanovnika u roku od 1 god.Dobro za drzavu dobro i za njih, ne moraju glasati , a i nije realno da glasaju… Više »

PRAVEDNIk
Gost
PRAVEDNIk

Ovo je samo privid i po drzavama i po broju. Ovdje nijesu uzeti oni koji se nijesu odrekli Crnogorskog drzavljanstva.a uzeli su i Srbijansko. Ja licno znam bar 100 takvih slucajeva.iz kruga poznanika.Taj broj se na nivou Republike.sigurno krece na desetak hiljada sva radi studija i kvalitetne zdravstvene zastite.koja je neuporedivo bolja nego u C.Goru. Pored studiranja.imucne porodice.u poslednje vrijeme… Više »

Alfa
Gost
Alfa

Cuvaj ti taj Bosanski…

Bnjj
Gost
Bnjj

Po platama i penzijama smo dno Evrope, nemamo dječji dodatak, socijale male. U ratom razorenoj Bih je min penz 200e a u ekonomskom tigru Cg 120e. U Cg. Je sve laž, država koja apsolutno nema ništa sim sezonskih hotela, tragedija

Ptpmgwgjpmw.jpm
Gost
Ptpmgwgjpmw.jpm

Zato srbi i odoše , dosta im je svega , pa su se spakovali i odlaze u pravcu Tutina , Vranja i Negotina

Bnjj
Gost
Bnjj

Druže u Srb je bolji život kako ekonomski tako i društveni u velikim gradovima a i u malim ima dosta fabrika,koju ste vi doveli fabriku u NK, BP, Pv, Ba idr gradove

Ptpmgwgjpmw.jpm
Gost
Ptpmgwgjpmw.jpm

Pa ja zato i kažem , nijedan srbin neće ostati u CG da muči sebe kad može da bolje živi i radi u fabrikama , odoše svi u Ivanjicu i Knjaževac

Bnjj
Gost
Bnjj

To je vama bio cilj od početka da svi živimo u Podgorica i okolne gradiće, u krugu od samo 50km od Pg živi preko 400 000stsnovnika. Pg, NK, Br, BD, CT a ostatak Cg je prazan da bi Dps tajkuni nastavili pljačku tih krajeva, pogledaj šta rade od Pv, BP, Ba

Budimo realni
Gost
Budimo realni

[email protected] Да ли си ти свјестан колико муслимана напушта ЦГ? Или можда и њих сматраш Србима што и није нетачно?

Dijaspora
Gost
Dijaspora

Ja pored Crnogorskog imam još dva EU državljanstva ali ne pada mi napamet da se odreknem crnogorskog, već sam pokrenuo postupak za svoju djecu da dobiju CG državljanstvo i ona rado to žele. Apsolutno prihvatam, svako ima pravo da samostalno donosi odluku čiji će bit, državljanin, ima pravo i da bira religiju i životnog partnera i sex opredjeljenje itd… Ali… Više »

Otto
Gost
Otto

Po slovu zakona, ti bi trebao da se odreknes vrnogorskog drzavljanstva,jer imas neko drugo drzavljanstvo…

Farbamo
Gost
Farbamo

Znam ljude koji imaju cg,srb,bih ličnu kartu,odnosno passport,što bi ikome plaćali stotine eura?

Send this to a friend