Društvo

Ćutanje podstiče nasilje u porodici

Tema nasilja u porodici zaokuplja sve aktere društva, ali ono što ohrabruje je da se više ne ćuti, govori se i traže rješenja za smanjenje i za suzbijanje ove pojave.

Ovo su gostujući u emisiji Skalin parapet na Skala radiju istakle pedagoškinje u kotorskom Centru za socijalni rad Ivana Kordić i Vanesa Manojlović.

One ističu da za nasilje nikada nije kriva žrtva već je odgovornost na počiniocu.

Kada je u pitanju fizičko nasilje tu je zastupljeno  šamaranje, udaranje, guranje, šutiranje ili psihičko u kojem je zastupljeno vrijeđanje, optužbe, kritike i prijetnje.

Pedagoškinje ističu i ekonomsko nasilje do kojeg dolazi kada nasilnik ne daje novac za potrebe porodice i ne dozvoljava da se ima uvid u pristup u porodičnu zaradu, a ekonomsko nasilje je čak i kada branite da se partner ili partnerka zaposli, kada manipulacijama se onemogućava napredovanje u poslu ili školi.

Na pitanje u kojim slučajevima se prijavljuje nasilje u porodici,  pedagoškinje kotorskog Centra za socijalni rad odgovaraju da nasilje treba prijaviti odmah, uvijek i bez odlaganja, iako to nije lako.

Najčešće žrtve nasilja su žene koje uglavnom trpe nasilje od svojih partnera, a djeca mogu da budu direktno i indirektno žrtve nasilja.

Ukoliko je dijete svjedok nasilju među roditeljima i ono će biti smatrano žrtvom.

Dokazano je da u mnogim istraživanjima djeca koja su svjedoci nasilja u porodici trpe iste psihološke posljedice kao djeca koja su direktno izložena nasilju.

Ćutanju se pribjegava upravo iz straha u suočavanju od posljedica prijavljivanja, ili mišljenja da će ćutanjem zaštititi sebe i djecu.

“Čitav tim je na zadatku u borbi protiv nasilja, a to su osim Centra za socijalni rad i policija, tužilaštvo, organ za prekršaje  zdravstvene ustanove”, podsjećaju pedagoškinje iz kotorskog Centra za socijali rad, koji je kada je riječ o nasilju dostupan 24 sata.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
POJK
Gost
POJK

Koliko feminizma. Očigledno muževe odnosno očeve niko ne razumije, jer nemaju nikakvih razloga za nervozu u ovom savršenom društvu i vremenu.

Marta
Gost
Marta

Pa ako su nervozni treba da izduše na ženu i dijete jel? Kako dubokoumno razmišljanje.

POJK
Gost
POJK

Nije poenta u tome na koga treba da izduse. Poenta je da se muškarci nalaze pred velikim iskušenjima kako da uspiju da prehrane svoje porodice bez razumijevanja od strane te iste porodice. A većina dama u savremenom društvu lako rješava te probleme.

POJK
Gost
POJK

Svaki duboko umni komentar u očima plitkomislecih osoba je nakaradan. Treba ispitivati uzroke da bi se smanjivale posljedice. Ko poznaje rizike smanjuje vjeravatnocu da se isti ostvare. Pozdrav

Posmatrac
Gost
Posmatrac

Ne nego treba da ih neko saceka sa osmijehom a ne sa rijaliti programom i scenama iz domacih komedija

Send this to a friend