Društvo

Đačke torbe teške, potrebna bolja organizacija nastave

Ilustracija, foto: Pixabay

U javnosti se roditelji često žale i apeluju da se riješi problem što djeca nose preteške đačke torbe, koje loše utiču na njihovo zdravlje, pa su iz Ministarstva prosvjete za Pobjedu kazali da će narednih dana školama uputiti preporuke i sugestije da nastavnici bolje organizuju nastavu, odnosno da đaci ubuduće donose samo one knjige koje će im trebati na času.

PR menadžerka u ovom resoru Milica Lekić saopštila je da, zapravo, najveći dio rješenja u smanjenju težine đačke torbe leži u samoj organizaciji nastave.

“Ako nastavnik objasni šta će od udžbenika biti potrebno za naredni čas, da li će biti potrebna možda samo sveska i slično, to umnogome utiče na problem. Značajni dio zemalja funkcioniše upravo ovako, odnosno upravo imaju intervencije i preporuke ove vrste prema školama”, istakla je ona kratko za Pobjedu.

I načelnik Odsjeka za istraživanje i razvoj obrazovnog sistema u Zavodu za školstvo Radoje Novović kazao je da nastavnici, odnosno učitelji, svakako đake na ovaj način mogu da oslobode nošenja nepotrebnih udžbenika. Za svaki sljedeći dan mogu, ističe on, da najave đacima što će se raditi i oni ne moraju da donose sve knjige.

“Neki nastavnici to rade, neki ne… Ima roditelja koji se žale da su preteške torbe i da nose mnogo knjiga. To je nepotrebno jer đačke torbe mogu da se rasterete”, rekao je on.

Istakao je da problem može da se riješi i pomoću takozvanih “virtuelnih učionica”. Funkcionišu, kako pojašnjava, tako što nastavnik ili razredni starješina formira grupu učenika sa kojom komunicira preko interneta.

“Nastavnik im je tako dostupan i van škole. Razmjenjuju mišljenja, daje im sugestije… Virtuelne učionice su nešto što još nije masovno zaživjelo. Jedna nastavnica, recimo, u Osnovnoj školi “Štampar Makarije” primjenjuje ovo”, naveo je on.

Koliko, zapravo, treba da iznosi težina đačke torbe, prema njegovim riječima, nije propisano u zakonskim rješenjima, niti u bilo kojim pravilnicima. Može se pročitati da je standard Evropske unije da torba ne bude teža više od tri kilograma, a u mnogim razvijenim zemljama ovaj problem rješava se, takođe, i na način što u školama postoje ormari gdje djeca ostavljaju svoje knjige.

Novović kaže da je to najbolje rješenje kada bi imali prostora i mogućnosti za realizaciju.

“Kad vidite veće škole u Podgorici, gdje ima i po 1.700 učenika i gdje se radi u dvije-tri smjene, teško se mogu fizički obezbijediti ti prostori. Ormari bi bili najboje rješenje, ali, nažalost, škole su nam preopterećene brojem učenika. Kad bi bile rasterećene i kada bismo imali dovoljno prostora, to bi bilo odlično rješenje… Još kada bi mogli da rade do četiri-pet sati, da đaci tamo rade domaći, ali to može u nekom budućem vremenu kad budemo bogatije društvo”, rekao je on.

Naglasio je da u većini škola postoje ladice u kojima prvaci drže svoje knjige, ali je problem što ostali nemaju tih mogućnosti. Takvo je stanje i u podgoričkoj Osnovnoj školi “Sutjeska”. Direktor ove ustanove Vesko Gagović rekao je da su učenici prvog razreda, od ulaska u reformu 2005. godine, oslobođeni učenja i pisanja kod kuće. Predviđeno je, pojašnjava on, da sve zadatke završe u školi, tako da su prvaci oslobođeni nošenja torbi.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
cesare
Gost
cesare

U skolama trebaju postojati ormarici za knjige, takodje nastava treba da je manje rasplinuta na svasta vec da je sazetija i konkretnija.Lica koja organizuju skolstvo ocigledno su u filmu da su nesto posebni u odnosu na razvijeni svijet te stalno nesto mudruju i komplikuju . Raspust ljetni najkasnije da pocne prvog juna te skolska godina da pocne najranije 15 septembra… Više »

Mary
Gost
Mary

Kako Novovic odmah prebacuje kockicu n.a. ucitelje, nastavnike. Vazda su oni kriv. Zaborave, pa ne napomenu djecu sta da donesu za naredni dan. E moj Novovicu! Kad sam ja Isla u skolu , ucitelj je trazio da svaki dan donosimo sve knjige. Koliko se sjecam niko mi nije nosio torbu, a nisam bas bila nesto jaka. Nije mi to bio… Više »

olja
Gost
olja

PR-ka Lekić vjerovatno zna da postoji raspored časova i da se knjige mogu nositi prema rasporedu ako su potrebne za čas. Problem teških udžbenika se jednostavno rješava izgradnjom novih škola i prelaskom rada na jednu smjenu. Udžbenici ostaju u ormarima u školi.

Dule
Gost
Dule

Kako nece biti teske torbe,kad iz svakog predmeta imaju minimum dvije knjige a iz maternjeg cetiri.Coce uce djecu da pisu razglednice od treceg razreda pa sve do sestog.A nije ih briga kakav im je rukopis tj.svrakopis.Kazu bitno je da stignu napisati.Citav obrazovni sistem je jedna obicna prekrizena nula.

natali
Gost
natali

Nisu đačke torbe teške nego je školstvo teško i ovi iz glavne ekipe prosvjetara što su izmislili da se kreće u školu od 6 god… rano je i još jedna godina trajanja u osnovnoj školi tj 9 god …gluposti.Mi smo nekad učili 8 razreda osnovne i zaista učili i naučili škole raznih smjerova a šta je ovo danas .. ne… Više »

Buda
Gost
Buda

Natali, neće djeci biti ništa loše od 9 godina u osnovnoj školi i od učenja. Druga su pitnja: kakva je škola, kakvi su nastavnci, kako se odnose prema djeci, kakvi su roditelji… Đe vam je u djetinjstvu bilo ljepše nego u školi??

ranije
Gost
ranije

Natali, u čitavom svijetu djeca počinju sa 6 godina, a u nekim zemljama i ranije. Nigdje osnovno obrazovanje ne traje manje od 9 godina. Ti bi očigledno da djecu vratiš u tvoje osnovačko doba, a od tada je prošlo dosta vremena i mnogo toga se izmijenilo.

Bole
Gost
Bole

ma problem je kompletan obrazovni sistem. djeca uce po prevazidjenim sistemima. posaljimo delegaciju u neku od zemalja koje prednjace u obrazovanju, pa kad vidimo drasticne razlike koje daju rezultata, onda uradimo reformu. a ne copy paste zemalja u regionu. malo vise rada za sta ste placeni, a manje ljencarenja, trosenja para i prebacivanja ozbiljnih stvari na asistente. sram vas bre… Više »

Strina
Gost
Strina

Sprema li se ovo dijete nekog iz Ministarstva u školu? Kad njima prigusti, onda se sjete i mijenjaju stvari. I njemački je uvođen zbog mamine malecke… A na maturi – esej, rekao tata i striko tako.

£€$
Gost
£€$

Slazem se da im nije danas lako ali i netrudite se roditelji i prosvjetari da im olaksate. Roditelji to cine na pogresan nacin! I nama su 90.-tih bile teske i isli smo pjeske u skolu a ne autima do dvorista kao danas ali znate sta- mnogo vise je bilo rekreacije pa su samim tim ledja bila jaka i mogla vise… Više »

Gordana
Gost
Gordana

Da li je potrebno da djeca do 4 razreda koriste po 4 udzbenika iz jednog predmeta?Npr.maternji. Pa svi smo ucili iz bukvara teskog svega 300gr pa smo postali doktori, inzenjeri… najlakse je ttaziti resenje kod mastavnika kad se skolski sistem nakaradno postavio…sramota!

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Мени је интересантно зашто се градиво Из уџбеника не ради по редослиједу Из књиге Него данас седма сјутра тридесетседма страна па онда опет поврат на десету. ово онемогућава ђецу да понесу Само странице које им могу затребат што би значајно олакшало заиста претешке торбе.

Sasa
Gost
Sasa

Greota od djece,dajte ministra koji ima srca,jer za rijesiti mnoge stvari treba i srce koliko i glava ,al izgleda politicari nemaju❤️..

JAAA
Gost
JAAA

Gospodo draga previse ste setali i jos uvjek setate troseci NASE eure po inastranstvu…Valjda ste negdje naisli nausput na neku skolu bila ona prvi ili osmi razred..Mogli ste mnogo toga primijeniti u nasem skolstvu ..Vjerujte i ptice vise znaju sto cete i koju pjesmu zapjevati kada skola pocne..

Realizam
Gost
Realizam

Kad bi se htjelo.i ozbiljno pristupilo rjesavanju problema sve bi se brzo dovelo u red. Prvo izbaciti skroz nepotrebne lekcije iz svakog predmeta. Tako bi se moglo tokom nastave dosta gradiva savladati. Samim tim bi djeca mogla i u skoli ostavljati knjige i samo tokom vikenda uzimati i kod kuce nesto provjezbati. Ovo posebno za djecu do sestog razreda.

Cogito ergo sum
Gost
Cogito ergo sum

Postovani Direktore Gagovicu, da, oslobidjeni su u prvom, a sta je sa drugim razredom? Zaboravljate da je to zapravo prvi razred jer ta djeca imaju nepunih 7 godina. Ne hvalite se necim sto nije za ponos. Treba da nudite rjesenja i predlige, a ne da iznoste cinjenice.

Uciteljica
Gost
Uciteljica

Koje mlacenje prazne slame. Iznose pojedinacna rjesenja, a svi vide da je problem sistemski. Nema napretka u prosvjeti dok je Sehovic ministar.

Prvak
Gost
Prvak

Ministar je samo figura. Roditelji treba da se bore za svoju djecu.

Uciteljica
Gost
Uciteljica

Da bi djeca dobila partiju, ova figura se mora prva zrtvovati…

Ceca
Gost
Ceca

Jeste, roditelji su dosta pasivni.

Send this to a friend