Društvo

Damjanović: Vlada će kreirati IT akademiju

Sanja Damjanović

U saradnji sa IT kompanijom, kroz razna istraživanja u Crnoj Gori, vidimo da sistem ne proizvodi dovoljno IT kadra, i iz tog razloga, pored zakonodavnog okvira, važna mjera u trećem paketu jeste kreiranje strateškog IT klastera, rekla je za TVCG ministarka nauke Sanja Damjanović.

“Naime, Vlada Crne Gore, zajedno sa našim IT kompanijama, ima namjeru da kreira tkz. IT akademiju. Zahvaljujući strateškim partnerstvom naših kompanija, mi ćemo povećati izvoz jer ćemo biti mnogo uspješniji kad su u pitanju krupni projekti”, istakla je Damjanović.

Damjanović smatra da je IT sektor važan katalizator razvoja inovativne privrede.

“Svaka zemlja ima neograničen potencijal jer su potrebe za digitalnim rješenjima ogromne. Danas u Crnoj Gori imamo 500 IT kompanija, a veliki broj su inovativne kompanije, koje rade za međunarodno tržište. Samo šest naših IT kompanija imaju doprinos oko 2,5 odsto ukupnog izvoza Crne Gore”, rekla je Damjanović.

Ona navodi da mjere koje je definisala Vlada Crne Gore, imaju za cilj da IT djelatnost postane IT industrija u Crnoj Gori.

“Da bi to realizovali, potreban nam je atraktivni i kreativni ambijent, koji su stvorili druge evropske zemlje poput Estonije. Ključni segment da bi realizovali taj ambijent jeste podsticajni zakonodavni okvir za inovaciju i tehnološki razvoj. Posebno mi je drago da smo iznijeli dva sjajna zakona sa nađom inovativnom zajednicom i da su upravo taj podsticajni okvir i ključna bazična mjera trećeg paketa Vlade Crne Gore”, dodala je Damjanović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Radovan
Gost
Radovan

Potrebna je saradnja sa nekom stranom kompanijom koja ima znanje,projekte i iskustvo (primjer Bjelorusije, EPAM koji donosi milijarde eur godisnje).Mi nemamo strucne akadamije koje mogu prakticno da zaokruze znanje,prilike na trzistima i busines modele.Moze da.mala firma napravi nesto lokalno ali da pravi za svijet dje drzava ima koristi, tesko, sem na nacin na koji sam predlozio.

U23m
Gost
U23m

Gospodjo, pricate o IT a svi dobro znamo kakvi su nam internet provajderi u CG. Ne zaostajemo za svijetom i Evropom vec i za regionom. Nije ni cudo da nemamo gajmere koji mogu konkurisati svjetskom trzistu kad su nam pingovi kod online igranja ogromni. Upload brzine nedovoljne.

Prof
Gost
Prof

UUH!!

KostaCg
Gost
KostaCg

A da se za promjenu pozabavite naukom?

Miki
Gost
Miki

Kadrovi se stvaraju na fakultetima, to bi doktor nauka trebao da zna, a ne na kojekavim večernjim školama.

Bobo
Gost
Bobo

IT industrija je jedno, a nauka sasvim nešto drugo , gospođo. Šta ste Vi, ministar nauke ili IT guru?

Jovo
Gost
Jovo

Kakva šuplja priča, klasteri.

Asd
Gost
Asd

Bravo 🙂

Jack
Gost
Jack

Na vrijeme. Dokaz koliko ti na vlasti poznaju trendove. Nesrece

ivan
Gost
ivan

Strane kompanije dobijaju poslove od 5 miliona umjesto domace koje bi mogle da zaposle 200 osoba za taj novac.

Vele
Gost
Vele

I šta bi poslije radile tih 200 osoba?

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Pola direktora u cg ne zna da koristi mejl postu, o cemu ti pricas

Bnjj
Gost
Bnjj

Kolika količina lupetanja

Sasa
Gost
Sasa

Baš mnogo lupetanja, ovo može da izjavi samo neko ko o IT nema baš pojma.

TonyZ
Gost
TonyZ

Internet imamo, znamo da radimo, nijesmo prikljuceni na online platni sistem, PayPal. Dzaba sve dok to ne uvedete. Svjetski klijenti izbjegavaju wire transfer i placanje creditnim karticam, jer je paypal mnogo bezbjedniji i brzi, a sa provizijama povoljniji. Puno prodajnih servisa ne mozemo da pokrenemo zbog ovog problema.

Stevan
Gost
Stevan

Ako se razumijes u IT i radiš taj posao onda znas i da je problem PayPala riješen odavno.Plaćanja se odvijaju preko drugih finansijskih kompanija koje svoje usluge naplaćuju daleko manje nego PayPal. Pogledaj Payoneer, Paxum, 2Checkout…. Večina tih servisa ti pošalje MasterCard tako da možeš novac sa svog računa da podignesna bilo kom bankomatu .Naravno postoji i wiretransfer na tvoj… Više »

Send this to a friend