Društvo

Dan kada je umro Tito i kada je plakala cijela Jugoslavija

Josip Broz Tito

Na današnji dan prije 41 godinu umro je Josip Broz Tito, doživotni predsjednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije SFRJ i Saveza komunista Jugoslavije, maršal i vrhovni komandant oružanih snaga, koji je upravljao Jugoslavijom 35 godina.

Od Titove smrti prošla je 41 godina, ali mnogi građani bivše SFRJ i dalje obilaze njegov grob u Kući cvijeća na Dedinju, u Beogradu, gdje je prije osam godina sahranjena i njegova supruga Jovanka.

Datum Titove smrti poklapa se sa početkom ekonomske krize u SFRJ. Tito se razbolio u 88. godini, ali ga to nije spriječilo da učestvuje na Samitu nesvrstanih u Havani 1979. godine. Novu 1980. godinu dočekao je u Karađorđevu, ali nije mogao da stoji, pa je čestitku narodima Jugoslavije izgovorio sjedeći. Tri dana kasnije smješten je u Klinički centar u Ljubljani zbog začepljenja butne i potkoljenične arterije, a 20. januara amputirana mu je lijeva noga, dok su mu tokom februara otkazali bubrezi, a zatim su se javili problemi sa srcem i plućima.

Umro je 4. maja 1980. u 15.05 sati. U 18.50 svi TV ekrani zacrnjeni su na 30 sekundi, a onda je spiker Miodrag Zdravković suznih očiju izgovorio: “Umro je drug Tito”.

Sahrani Josipa Broza Tita u Beogradu prisustvovalo je više od 200 istaknutih ličnosti iz cijelog svijeta, uključujući i predsjednika SSSR-a Leonida Brežnjeva, kancelara tadašnje zapadne Njemačke Helmuta Šmita, čelnika DDR-a Eriha Honekera i britansku premijerku Margaret Tačer.

Tito je sahranjen uz taktove Internacionale i jugoslovenske himne, a u gradovima i lukama širom države odjekivale su sirene.

Deset godina kasnije bivša Jugoslavija bila je poprište građanskih ratova, nakon secesija bivših jugoslovenskih republika, prvo Slovenije, a zatim Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Dobro nam došao, dragi druže Tito

Josip Broz Tito rođen je u Kumrovcu, u Zagorju, u mješovitoj hrvatsko-slovenačkoj porodici maja 1892. godine. Tokom njegovog života kao datum rođenja obilježavan je 25. maj, i to kao “Dan mladosti”.

Kao austrougarski vojni obveznik učestvovao je u Prvom svjetskom ratu, s činom kaplara, između ostalog i na srpskom frontu. Ranjen je i zarobljen u Galiciji, na ruskom frontu, 1915. godine, pa je izvesno vrijeme proveo kao zarobljenik u Rusiji. U njegovim zvaničnim biografijama, u poslijeratnom periodu, navođeno je da je potom učestvovao u Oktobarskoj revoluciji.

U Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca vratio se krajem oktobra 1920. godine, kada postaje član Komunističke partije. Godine 1937. postao je generalni sekretar KPJ, poslije smjenjivanja i strijeljanja Milana Gorkića, prethodnog lidera te partije. Radio je i školovao se 1936. i 1937. godine u Kominterni u Moskvi.

Bilo je to vrijeme najoštrijih čistki unutar sovjetske nomenklature i komunističke internacionale, kada je likvidiran znatan broj i jugoslovenskih komunističkih prvaka.

Kao lider KPJ predvodio je u Drugom svjetskom ratu partizanski pokret, a iz rata je izašao kao legendarni vođa.

Osim borbe protiv okupatora, jedinice pod njegovom komandom sprovele su komunističku revoluciju, tokom i nakon rata, u kojoj su, između ostalog, u sprovođenju revolucionarne “pravde” nestale i desetine hiljada nekomunista pod obrazloženjem “borbe protiv saradnika okupatora”, posebno na Golom otoku.

Godine 1948. odbacio je Rezoluciju Informbiroa komunističkih partija i odolijevao snažnom Staljinovom pritisku, nakon čega je godinama vješto balansirao između istočnog i zapadnog bloka, izborivši sasvim osobenu poziciju Jugoslavije kao čelnice Pokreta nesvrstanih.

Njegova uloga u Pokretu nesvrstanih, u poznijoj fazi, posebno je upamćena po dosljednom nastojanju da se nesvrstani zadrže po strani od uticaja pojedinih problokovski opredijeljenih članica.

U unutrašnjoj politici ostavio je uređenje koje se na kraju pokazalo kao neodrživo za funkcionisanje SFRJ, poput Ustava iz 1974. godine, koji je praktično razvlastio državu na račun republika.

A.O.

19

avatar
1000
18
1
0
 
19
Ja fukaraTuga za JugaAnimusSRKPetar
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ja fukara
Gost
Ja fukara

Znali smo za ” dobar dan ” .a danas djeca znaju za ” mars u p.m.” Znali smo sa komsijom druge vjere da proslavimo svaku slavu i slavlje a danas znamo da bubulje bacamo na kuce komsije . Znali smo za posao a danas posao su nam oduzeli .Znali smo za D Maksimovic , Njegosa , I ,Andrica ,M.Selimovica a… Više »

Tuga za Juga
Gost
Tuga za Juga

U Vayikanu su jedan jedini put zvonila zvona i odrzana je misa Zadusnica povodom Titove smrti
Dovoljno govori koliko je bio cijenjen u Svijetu
A narod mu je vjerovao i nikada nas nije bez kruha ostavio

Animus
Gost
Animus

Dan kad je pocela propast civilizovanog drustva, koje je nestalo do kraja 80-tih. Dokaz da smo seljacine neotesane!!

SRK
Gost
SRK

Druže Tito, vrati se i miči nam s vrata ove popove!!!

Petar
Gost
Petar

Eh da se moze vratiti bar pola kao onda..
Da djeca imaju djetinjstvo,da se zna za sta ides na posao..
Da zivimo!!!
Slava mu💖

Petrovic
Gost
Petrovic

Da nek mu je vjecna Slava sjetite se kako smo svi bili ko braca a gledaj te sad hoce ulicu Ratku Mladicu!?

21. MAJ 2006
Gost
21. MAJ 2006

Dok bijase dobo li bijase….

nane
Gost
nane

Lagali su Tita da su komunisti a sad lazu boga da su vjernici.

Mrgud
Gost
Mrgud

Pravi komentar! Bravo!

Z.d
Gost
Z.d

Od tada i za plakat je bez prestanka

Dula
Gost
Dula

Slava drugu Titu.

poseidon
Gost
poseidon

Ne moze se rec da i on nije slapao ali je makar i narod imao zato su ga vecinski voljeli njegovi stanovnici a o kolikom je covjeku rijec govori samo snimak sahrane koja u to doba tesko da je mogla da se montira….

Lavica
Gost
Lavica

Pamtićemo ta vremena.

Techno Pop
Gost
Techno Pop

Josip Broz dobar skroz.

Nikola
Gost
Nikola

Lijepa vremena. Najveci i najznacajniji politicar 20 vijeka.

Penzioner
Gost
Penzioner

vecna slava i hvala..

....
Gost
....

Jos uvijek placemo, samo nisu svi toga svjesni…

Joko
Gost
Joko

Ovi “političari” danas su samo bijedni amateri u odnosu na Tita.

delboj
Gost
delboj

Poslije Tita – Titanik.

Send this to a friend