Društvo

Dažbine za bespravne objekte: Za 100 kvadrata na Koniku naknada 3.173 eura

Konik

Glavni grad propisao je dažbine za vlasnike bespravnih objekata na teritoriji podgoričke opštine. Prema projekciji koju objavljuju Dnevne novine, naknada za urbanu sanaciju bespravnog objekta na Koniku, površine 100 kvadrata, iznosiće 3.173 eura.

Prema očekivanju, visina naknada za bespravne objekte zavisi od lokacije objekta, odnosno njegove udaljenosti od ekskluzivnih djelova grada.

Naknada po metru kvadratnom najskuplja je u “A” zoni i iznosi 141,56 eura po metru kvadratnom, dok je najjeftinija u petoj zoni i iznosi 48,81 euro po kvadratu.

Naknada u prvoj zoni iznosi 136,68 eura, u drugoj 97,63 eura, dok u trećoj i četvrtoj zoni iznosi 73,22 eura, odnosno 63,46 eura po metru kvadratnom.

Naknada za šestu zonu, gdje ne postoje urbanistički planovi, ne plaća se i odnosi se uglavnom na seoska područja.

Odluka će obradovati vlasnike bespravnih objekata jer je predvidjela umanjenja za 50 do 90 odsto u zavisnosti od namjene objekta.

Prema Predlogu odluke, naknada za bespravne objekte osnovnog stanovanja umanjuje se za 50%. Umanjenje naknade za 80 odsto je predviđeno za pomoćne objekte koji služe korišćenju stambenog i drugog objekta podzemne i nadzemne garaže, bazeni, ostave, septičke jame, bunari, ograde i sl.

Umanjenje od čak 90 odsto slijedi za objekte čiji vlasnik ili član porodičnog domaćinstva ima prioritet u ostvarivanju prava na socijalno stanovanje u skladu sa zakonom kojim se uređuju uslovi i način ostvarivanja prava na socijalno davanje. Umanjenje od 50 odsto slijedi i za prostor projektova za obavljanje namjenske djelatnosti.

Vlasnik bespravnog objekta recimo na Koniku, površine 100 kvadrata platiće naknadu za četvrtu zonu koja iznosi 63,46 eura po kvadratu. Ako je u pitanju objekat osnovnog stanovanja ukupna naknada se umanjuje za 50 odsto i računa se po matematičkoj formuli (100×63,46)x0,5 i iznosi tačno 3.173 eura.

Ukoliko vlasnik ovog objekta ima prioritet u ostvarivanju prava na socijalno stanovanja onda mu se naknada umanjuje 90 odsto i platiće tačno 634,6 eura naknade za urbanu sanaciju svog bespravnog objekta.

Predlogom odluke zona “A”, gdje su naknade najveće, odnosi se na prostor koji obuhvataju DUP-ovi Nova varoš, Gorica C, Drač i Kasarna Morača, dok se u prvoj zoni računaju DUP-ovi dijela grada Preko Morače, Kruševac, Gorice D, oko Kliničkog centra. Druga zona obuhvata DUPove Momišiće, bolje lokacije oko brda Ljubović, Zagorič i oko Delte.

Pod trećom zonom se podrazumijeva DUP-ovi Zabjela, Tološi, Zelenike i dio grada oko Titeksa. Četvrta zona su DUP-ovi Konika, Murtovine, Dahne, Dajbabske gore, dok se kao peta računaju DUPovi Donje Gorice, Dahne, naselja koja gravitiraju na izlazima Podgorice…

Naknadu plaća isključivo vlasnik bespravnog objekta nikako zakupac.

“Naknada se obračunava na osnovu Elaborata premjera izvedenog stanja izgrađenog objekta ili dijela objekta izrađenog od strane licencirane geodetske organizacije i ovjerenog od strane organa uprave nadležnog za poslove katastra po m2 neto površine objekta i po m2 otvorenog prostora na parceli namijenjenog za obavljanje djelatnosti”, navodi se u Predlogu odluke.

Naknada se uplaćuje na uplatni račun budžeta Glavnog grada i plaća se jednokratno ili u jednakim mjesečnim ratama navedenim u zahtjevu vlasnika bespravnog objekta, a najviše u 240 mjesečnih rata, a za pomoćne objekte 120 rata. Ko plati jednokratno ima pravo na popust do 30 odsto.

U Crnoj Gori ima oko 51.000 nelegalnih objekata, od čega u Podgorici makar pola.

O Predlogu odluke odbornici podgoričkog parlamenta će se izjasniti na sjednici zakazanoj za 29. oktobar.

6

avatar
1000
3
3
0
 
6
Karantin 49TrifunGoliftTamo nekoaco
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Trifun
Gost
Trifun

U kotor prva zona je 200€ a četvrta 83.5€.

aco
Gost
aco

Znaci ko je platio regularnu cijenu u proceduri ispao je glup?

momo
Gost
momo

136e za Goricu C? Vazi!!!

Tamo neko
Gost
Tamo neko

Ti ako ti ne odgovara pravac okle si sljegao. Prodali ste sume i imanja po sjeveru dosli na drzavno,napravili kuce bez jedne dozvole i nikom niste centa dali i sad ste zacudjeni kao mnogo! Sad jos ti hvali da kazes da je tolika cijena zato sto su tu samo srbi zive i da vas svi mrze

Golift
Gost
Golift

Ko kaze da su prodali..probaj da ogradis njihovo za vikendicu pa bi te zivog spalili zajedno sa njom.

Karantin 49
Gost
Karantin 49

Svaka cast za komentar, u mom komsiluku na opstinskom zemljistu niklo je preko 40 objekata, svi vicu nemaju para, sve im smeta, samo napadaju a svaki objekat je minimum 150m2. I naravno vikendima svi pice na selo dje imaju imanja i kuce. I da, svaka kuca ima vodu, struju i javnu rasvjetu o dobili je prije nego mi koji imamo… Više »

Send this to a friend