Društvo

Deponija starih guma mještanima Tuških Rogama ometa normalan život

FOTO: Ilustracija

Zbog velike količine starih guma koje je vlasnik kompanije “Simant“ Paško Dedivanović lagerovao na parceli koju je iznajmio u Tuškim Rogamima, mještani iz okolnih kuća žale se da nemaju normalne uslove za život i rad.

Članovi porodica Džaković i Salagić, čije su kuće udaljene nekoliko desetina metara od deponije guma, ističu da zbog ovoga imaju velikih problema sa najezdom komaraca, neprijatnim mirisom guma i upozoravaju da bi njihove kuće bile ugrožene ukoliko bi došlo do požara na ovoj deponiji.

Zbog tog problema obraćali su se vlasniku kompanije „Simant” Pašku Dedivanoviću, ali i Upravi za inspekcijske poslove, Ekološkoj inspekciji, Komunalnoj i Sanitarnoj inspekciji.

S druge strane, vlasnik firme „Simant” Paško Dedivanović kaže da je nedaleko od svog servisa uzeo pod zakup plac kako bi lagerovao stare gume. To je, poručuje on, uradio radi zaštite životne sredine, kako se ne bi pravila još veća šteta ako bi neodgovorno odlagao otpad.

Hajro Džaković, čija se kuća nalazi nekoliko desetina metara od deponije guma, kaže da njegova osmočlana porodica ne može normalno spavati od smrada.

“Od najezde komaraca se ne može živjeti, niko nam ne može ni doći u goste, a u posljednje vrijeme ima i zmija”, požalio se Džaković.

“Ne daj bože da se ove gume zapale, ovdje nam života više ne bi bilo”, dodaje njegov sin Mirsad.

Agencija za zaštitu prirode i životne sredine kompaniji “Simant“ izdala rješenje u kojem se navodi da je dozvoljeno lagerovanje 1.200 kilograma guma i tvrdi da ih na toj lokaciji ima 100 puta više od toga.

“Da li se ovako rješava problem odlaganja guma u Crnoj Gori? Da li svaka jača firma koja se bavi prodajom guma može da zakupi plac do vašeg dvorišta i da na njemu odloži 10.000 guma”, pita Džaković.

I njegov komšija Jasmin Salagić, čija je kuća udaljena od deponije guma takođe nekoliko desetina metara, kaže da od komaraca ne može normalno raditi.

“Moram da držim spirale protiv komaraca dok radim, ali ni to ne pomaže, u pitanju su rojevi komaraca koji se legu u vodi koja se skuplja u nagomilanim gumama”, priča Salagić, uz napomenu da na ovom mjestu ranije nije bilo komaraca zbog pelina koji raste na tom području.

Vlasnik kompanije “Simant“ Paško Dedivanović kaže da je bio primoran da zakupi plac na godišnjem nivou kako bi na njemu lagerovao stare gume, a sve u cilju zaštite životne sredine.

“Nijesam htio da se ponašam nesavjesno i bacam gume u korita rijeka ili na javne površine, jer volim ovu zemlju. Platio sam plac da ih tu skladištim, dok država ne pomogne da se nađe mjesto za njih. Imam servis gdje mijenjamo gume, pa onda stare tu lagerujem. Našao sam nešto što mije blizu, tu su moji stražari, kao i mještani, pa ne može doći do toga da ih neko zapali”, kazao je Dedivanović i podsjeća da se nerijetko dešava da na divljim deponijama zbog malo žice neodgovorni građani pale gume.

Pobjeda je ovim povodom prije dva dana uputila pitanja Upravi za inspekcijske poslove i Komunalnoj inspekciji, ali odgovore nijesu dobili.

3

avatar
1000
3
0
0
 
3
GojkoPa moje imeTećija
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Gojko
Gost
Gojko

Toliko guma starih koje narod pali, je li moguce da neko ne napravi fabriku za reciklazu guma ili makar da ih otkupi pa preproda nedje po evropi? Fala bogu imamo auta i guma..

Pa moje ime
Gost
Pa moje ime

Ovaj smrad sa deponije gori je od COVID-19

Tećija
Gost
Tećija

Uzas.
Je li moguće da u 21. vijeku nemamo deponiju za gume.

Send this to a friend