Društvo

Devastacija manastira Ostrog i Reževići atak na kulturni identitet

Kulturna baština jedne države i njena kulturna dobra predstavljaju osnov nacionalnog identiteta, ocijenila je doskorašnja direktorica Uprave za zaštitu kulturnih dobara Anastazija Miranović u dokumentu o devastaciji manastira Ostrog i Reževići, koji je prezentovala prošle godine, a u kojem je hronološki navela postupanje Uprave u pokušajima da zaštiti ovo kulturno blago Crne Gore.

U nekoliko nastavaka Pobjeda će prenijeti djelove ovog dokumenta kojim je ukazano na neprihvatljivo ponašanje Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, koja bez zazora devastira crnogorsku kulturnu baštinu.

Evropa je, istakla je Miranović, odavno prepoznala značaj i potrebu očuvanja i unapređenja ovih vrijednosti i nizom preporuka, konvencija, uputstava normirala datu administrativno-tehničku, naučnu i pravnu problematiku. Crna Gora je potpisnica većine tih dokumenata. Takođe, donijet je set zakona kojima se štiti naše kulturno nasljeđe i kulturna dobra ove države, ali problem nastaje u implementaciji.

Neadekvatno korišćenje i prezentacija kulturne baštine i njenih kulturnih dobara može nanijeti nenadoknadivu štetu vrijednostima kulturnog identiteta države.

Uz sve druge kompleksne razloge koji su doprinijeli sadašnjem stanju crnogorskih kulturnih dobara i baštine uopšte, evidentno je nepoštovanje zakona koji regulišu ovu oblast od određenih subjekata koji upravljaju kulturnim dobrima ove države.

Od 270 sakralnih kulturnih dobara Crne Gore, kod 166 objekata su zastupljene devastacije, odnosno procentualno oko 60 procenata sakralnih kulturnih dobara je u većoj ili manjoj mjeri devastirano. Pritom, treba uzeti u obzir činjenicu da su devastacije zastupljene kod pravoslavnih, katoličkih i islamskih vjerskih objekata. Ustavom Crne Gore kulturna baština je prepoznata kao dobro od opšteg interesa, koje je svako dužan da čuva, a država da je štiti. Najznačajniji dio kulturne baštine čine materijalna i nematerijalna kulturna dobra, koja predstavljaju svojevrsno svjedočanstvo (o) prošlosti i prisutnosti čovjeka i ljudskih zajednica u određenom prostoru i vremenu, njihovim aktivnostima, stremljenjima, kretanjima i razvitku. Uspostavljanje zaštite kulturnih dobara, po prirodi stvari, mijenja redovni vlasnički režim i uspostavlja određene obaveze i ograničenja, koja ne bi postojala da kulturno dobro nije pod zakonskom zaštitom.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
LJUTA
Gost
LJUTA

A ko je dao dozvu za devastaciju Kotora…ovakva se nije radjala odavno u cg….ka da je bez stida(Ducic)

handzar divizia
Gost
handzar divizia

Ne treba nama OSTROG NEKA GA NOSE ZA SRBIJU ILI HERCEGOVINU Zivio Karadag mi smo dio Albanie do Morace bili…vazdaCG 4 nahije ne pristupacne to je Crna Gora oladite po Srbice

Zoran beograd
Gost
Zoran beograd

I sta je po tom pitanju uradila država nego
posmatra sa strane.

Balsic
Gost
Balsic

Oprem dobro je niko drugi do Dzomic. To svako zna poodavno. Niko drugi nije toliko lud do njega da nam rjesava unutrasnja crnogorska pitanja.

Oprem onako
Gost
Oprem onako

Ti si Stevro?

Cremisimo 11 ml
Gost
Cremisimo 11 ml

Kako ću se kucit blago mene dobro mi je otac govorio štedi euro trebaće ti. 😂

MNG
Gost
MNG

Oprosti im bože,neznaju što čine!!!

Biohazard
Gost
Biohazard

Znaju oni odlicno ! Mlate pare po vas dan !

ilija the secon
Gost
ilija the secon

E da vam je doći do para Bože mili. Naravno tuđih. Poharali ste sve što je donosilo profit. Ostale su vam samo još crkve i manastiri. Pretpostavljam da će te, kada se ova inicijativa muslimana i cetinjana usvoji, manastir Ostrog izdati na 99 godina izvjesnom Edinu od majke Ane za 1 euro. Naravno to će se fakturisati kao “strana ulaganja”… Više »

Milovan
Gost
Milovan

Raspomamili se drljevići. Ostrog je podigao Stojan Jovanović, Srbin jz Trebinja. Na zemlji Bjelopavlića, plemena koje vodi porijeklo od Stefana Dečansko Nemanjića srpskog kralja.
(montenegrina. net- Mišo Brajović-Bjelopavlići)
comment image?ssl=1&w=450

Milovan
Gost
Milovan

Između ostalog, Đorđije Vujadinović, bjelopavlićki junak i ostroški iguman, pucao je na Petra Prvog, jer je ovaj izdao u bici za oslobođenje Nikšića i izložio Bjelopavliće pogibiji.

LJUTA
Gost
LJUTA

Ne dirajte mi mila

Cg4Ever
Gost
Cg4Ever

Jovanovic. >>>> Srbin iz Trebinja. Jovanovic??? Crnogorac koji se preselio u Trebinje za vrijeme Turaka.

Biohazard
Gost
Biohazard

Kakve to veze ima sa najgorom kapitalistickom komercijalizacijom Ostroga ???

Marko K.
Gost
Marko K.

@Za Marka Pa sto ima veze ako je Oprem pop. On je kulturan i sve sto napise je istina. To svako moze provjeriti, ja jos nijesam nasao na neki njegov komentar koji je neistinit. Daleko je vase znanje od njegovog zato ga i kritikujete jer vam dokazuje da malo znate ali dosta izmisljate. Ja mu konkretno sve vjerujem jer sam… Više »

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Najveca devastacija u CG je rusenje kapele na Lovcenu i izgradnja mauzoleja i sad potomci onih koji su kapelu srusili pametuju o devastaciji Ostroga i Rezevica. Rusenjem kapele nije srusen samo vjerski objekat vec je uruseno dostojanstvo Crnogorsko, pogazen zavjet najslavnijeg vladara CG. Ja vjerujem da bi mu i Turci ocuvali zavjet i grob da je pozelio da tamo bude… Više »

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Manite se crkvi i manastira. Nije ih podizala Uprava za zastitu kulturnih dobara pa ne moze njima ni da raspolaze. Dusebriznici veliki. Bolje da se posvete drugim stvarima u okviru njihovih nadleznosti zajedno sa svima vama koji ih podrzavate, izrodi jedni. Crkva ne podlijeze drzavnim zakonima. Ne trujte narod i ne ispirajte mozgove. Caru carevo,Bogu bozje.

Protojerej
Gost
Protojerej

Svi smo mi božji.Nije te pop Risto, dobru naučio.Podizao je i manastire i crkve narod crnogorski, i njemu pripadaju , a ne tamo nekoj SPC.

LJUTA
Gost
LJUTA

A dje je taj narod bio dok se Risto nije pojavio…..kakve su nam tada crkve bile?

Novo
Gost
Novo

Samo da poručim da ćemo vratiti svoje svetinje u vlasništvo države Crne Gore , kao što je bilo do 1918 , pa ćemo onda viđeti što je sve falcifikovano i devastirano .
Samo po zakonu .

Degenerizam
Gost
Degenerizam

Novo,evo danas vidjeh tu jedno mjesto u Podgorici sa UÇK natpisima pa mislim da bi to trebali da vratite.

Novo
Gost
Novo

Dragi popovi komentatori , izvrsno manipulišete neznavenom populacijom , a ja vi kažem da neće crnogorski narod biti jedini koji nema svoju autokefalnu nacionalnu crkvu , baš kao bugari , grci , rumuni , rusi , makedonci ….svi pravoslavni narodi imaju svoje crkve , a nama poturate tuđu nacionalnu crkvu , komšijsku SPC , kao našu ??? E pa ,… Više »

LJUTA
Gost
LJUTA

Samo budala ustrajava u neznanju

tetrebu
Gost
tetrebu

pa ti junace gradi svoju crkvu, ko ti brani!

LJUTA
Gost
LJUTA

Novo….👅👑

Blek stena
Gost
Blek stena

Falsifikovano

Za Marka
Gost
Za Marka

oprem dobro je pop, tako da njima nije za vjerovat, jer lažu, kradu,…

AMON
Gost
AMON

sjajan argument podkovan činjenicama.

Blek stena
Gost
Blek stena

potkovan

AMON
Gost
AMON

nisam bio danas kod logopeda.

Marko K.
Gost
Marko K.

Pravo je uživanje citanje komentara g-dina Oprema. On barata sa istoriskim cinjenicama a vi koji mu kontrirate pravite od sebe teske neznalice,ili prije bih rekao zlobnike i antihriste. Prije sto nesto napisete,procitajte i provjerite je li to tako. Vise puta sam odustao od komentara jer je g-din Oprem to do detalja objasnio i provjerio sam i utvrdio da je sve… Više »

AMON
Gost
AMON

cova zna sta prica… voljeli ga ili ne! u nedostatku argumenata ga samo pljuju i omalovazavaju (pokusavaju)…

AMON
Gost
AMON

nista hvala, to je sto je :))))))

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Hvala Marko i Amone

Protojerej
Gost
Protojerej

Oprem dobro, ne zahvaljuj sebi, jer Marko i Amon su, ustvari, ti, a ti si pop.Providan si, pope!

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Protojereju, pa ti bi valjda trebalo da znaš da to, što neko ide na Svetu Liturgiju i djelimično zna istoriju naše crkve, ne znači da je sveštenik. Tvoje je pravo da smatraš da sam sebi zahvaljujem, ali to nije tačno, mada naravno da kao i svi, imaš pravo na svoje mišljenje.

Objektivno
Gost
Objektivno

A vidite li ljudi, sam se Ostrog brani od tuđe, SPS crkve: oltar se rušio, stijena se izvalila na put ka toj svetinji, svijet se sprda “miloševim konacima” na zodovima ovog svetog hrama, kriminalce su skrivali u njemu, dogovore protiv države Crne Gore pravili pored svetog ćivota… Zna sveti Vasilije, slava mu i milost da su Crnogorci u njedrima skrivali… Više »

vitko
Gost
vitko

Objjektivno u tebe nema Crnogorca niti ce ga ikad bit da bog oprosti….Cim ovako klapo s-r-e-s

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Dragi objektivni,sve si osim to. Bozja pravda i ljudska su dijametralno suprotne. Zakon covjeku sudi i baca ga u tamnicu. Gospod gresniku ne sudi nego ga priziva na pokajanje. Svestenik ili monah se brinu o dusama i spasenju a ne o sudu jer je zadnji sud Bozji. Sjetimo se raspetog razbojnika koji je bio razapet sa Hristom kojeg je uveo… Više »

Mico P
Gost
Mico P

Još samo malo pa :
Član 52 koji kaže da “vjerski objekti i zemljište koje koriste vjerske zajednice na teritoriji Crne Gore, a za koje se utvrdi da su izgrađeni, odnosno pribavljeni iz javnih prihoda države ili su bili u državnoj svojini do 1. decembra 1918. godine, kao kulturna baština Crne Gore, državna su svojina”!!

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Bogu hvala te ih drzava ne finansira

voda
Gost
voda

Imaju para. Jednog dana ce im samo biti receno: ” vratite sve u predjasnje stanje “

Miko
Gost
Miko

Nacionalnog identiteta?!!!! Kakve veze ima Ostrog a pogotovo Rezevici sa izmisljenim identitetom I to nacionalnim. Znamo mi madam ko smo i sto smo. Procitaj istoriju manastira Ostroga i Rezevica pa ces shvatiti.

equilibrium
Gost
equilibrium

Ne znam što reći.Što ste uradili da do toga ne dođe.Đe je država da spriječi i zaštiti.Samo pišete neke referate,boga mi kao da se ove stvari u kini dešavaju.Pod ovom vlašću sve je devastirano,ne samo crkve.Pogledajte Boku i cijelo primorje

Sad
Gost
Sad

pročitah da su u poslednja 24 časa rođene 4 bebe. Da su svima srećne.

Blek stena
Gost
Blek stena

e zdravo bio !

Vitez I reda
Gost
Vitez I reda

Sve što se gradi i pazi, ide u korak sa vremenom mislim da je dobro…ako se ne pazi istorijsko nasleđe koje su naši đedovi sačuvali nije dobro.
Crnogorci, Srbi moramo da budemo složni, poštujući naše sunarodnike i građene koji Crnu Goru doživljavaju ako svoju Državu…

Sigurica
Gost
Sigurica

Ozezi…. KOLEKTOR

Sigurica
Gost
Sigurica

Ozezi…. Dobro se čuješ, kao, kao KLEKTOR pored Morače….

Vrac anfilohije
Gost
Vrac anfilohije

Crkve su Crnogorske,okupatorska spc pitanje trenutka morace napustit i otici u svoju srbiju
Zivila Crnogorska pravoslavna crkva i Crnogorski narod!

xXx
Gost
xXx

Brao sektasu

Slobodan
Gost
Slobodan

Da li ste vi normalni?! Manastir Ostrog je napravljen kao Srpski manastir u Hercegovini,Sveti Vasilije je bio Vladika Hercegovacki. Nikakve veze sa Crnogorskom tradicijom nema! Manastir Rezevici je podigao Srpski Kralj Stefan Nemanjic! To su cinjenice protiv kojih ni Stevo i Miras ne mogu! I sta hocete sada?!Daj malo se urazumite i shvatite da nemate nista od te bolesne price… Više »

Neznaven
Gost
Neznaven

Mnogo sto sta su u ovoj zemlji izgradili osvajaci. Mnoge granice su se vremenom i mijenjale. Znaci li to da Turci sad imaju pravo da “oblikuju” Sat Kulu u centru Podgorice jer su je sagradili?

botovi
Gost
botovi

to je vjerski objekat izgradjen od srba za srbe u crnoj gori i pravoslavne crnogorce koji su dobrodosli! ni jedna drzava na svijetu se u to ne mjesa, pa nece ni crna gora! ako vam se ne svidja, na livacu kod mirasa!

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Ispravka, sagradjen je za sve pravoslavne svuda. Isto kao sto svi pravoslavni hramovi na svim stranama svijeta pripadaju svim pravoslavnim narodima bili oni srbi crnogorci,rusi,grci,bugari,rumuni,bjelorusi,ukrajinci,etiopljani,sve vise amerikanci i afrikanci (Bogu hvala). Naravno,osim za otpadnike od crkve tj rascinjene popove

vitko
Gost
vitko

Pa i oblikovali suje Turci pred prosle godine o cemu trabunjas…znas da su krst skinuli pa je vracen

xXx
Gost
xXx

Srbi nisu osvajaci nego narod koji je vjekovima na ovim prostorima. To sto si ti izdao svoje pretke je druga prica.

44 debila naCDM
Gost
44 debila naCDM

Debilu znaš kad je napravljen manastir ostrog tad ste vi Srbi živjeli u Beogradskom pasaluku !!! Ni ti su ga Srbi pravili niti ste ga vi imali prije okupacije . A niti su ga i Crnogorci imali i Crna Gora je bila Cetinje tako da niti dopada i Crnogorcima niti Srbima !! Ostaje vi samo oci da vadite jedan drugima… Više »

Protojerej
Gost
Protojerej

Opet i iznova lažete i za Ostrog i za Reževiće.Sv.Vasilije(slava mu i milost!) nije bio vladika bravu.Jedino je tačno da je iz Hercegovine- Popova polja, a ooni se listom osjećaju crnogorcima , počevši d iste odjeće, običaja,bistrine duha, ljepote,…

Slobodan
Gost
Slobodan

Bio je episkop zahumski ako ti je lakse. I bio je Srbin! Vi ste bolesnici nad bolesnicima! Potirete sebe,svoju kulturu… kaze Kralj Nikola u pjesmi svome ocu “On suzama na ocima pricao mi sta je bilo-zakleo me da posluzim iz sveg srca Srpstvo milo.” Brav je onaj ko te napravio takvoga debilnoga…

Stevo Vučinić
Gost
Stevo Vučinić

Ko se ne slaže sa ovim što je rekla uvažena gospođa Miranović, taj je pljunuo na Crnu Goru i sve Crnogorsko!

Moje ime
Gost
Moje ime

Nije nego na tebe, a to je velika razlika.

qaer
Gost
qaer

Naprijed u srednji vijeeeeeeeeek!!!!

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Manastiri Ostrog i Reževići su živi manastiri, u koje dolazi vjerni narod, u kojima se služi Sveta Liturgija. Zar treba da budu zapušteni, kao što je nekad bila većina manastira i crkvi u Crnoj Gori? Bilo bi zanimljivo da gospođa Miranović kaže, koje je vjerske objekte država Crna Gora obnovila i restaurirala poslednjih 30 godina.

KraljevicCmarko
Gost
KraljevicCmarko

Da nije ni jedan, ne smije se raditi na kulturnom dobru bez odobrenja drzave sve da je privatno vlasnistvo. To je krivicno djelo covjece

jasno
Gost
jasno

Onaj restoran Scepanovike Na Verifama je po svim pravilima

KraljevicCmarko
Gost
KraljevicCmarko

Znaci ako si ti lopov u redu je i da ja budem lopov?

tetrebu
Gost
tetrebu

oprem za njega je podgorica ustvari doklea, a ne zna ni ko mu je osnovao grad “Prvi pomen Ribnice je za vreme vladavine srpske dinastije Nemanjića, pošto je rodonačelnik ove dinastije Stefan Nemanja rođen u Ribnici. Značaj Ribnice je bio u njenom značaju kao raskršća u komunikaciji za zapadom.”

Drnik
Gost
Drnik

Tetrijebu kako ti ime kazuje taki su ti i popovi SPC. Svi ste vi VRANE crne grabljivice. Kako radili tako vi sv. Vasilije pomaga. A dace svima po zasluzi. AMIN BOZE

tetrebu
Gost
tetrebu

ti se onda drnik ne sekiraj za mene, nego u se i u svoje kljuse! manje sikci da ne dobijes po zasluzi! mogla bi te koja vrana capit blavore!

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Tetrebu, sjedi 1 iz istorije. Ali tako je kad se istorija uči iz Politikinog zabavnika.

tetrebu
Gost
tetrebu

profesore doktore iz podgorice nista te pitao nisam. za tvoj izvor istorije je i zabavnik previse.

tetrebu
Gost
tetrebu

“ma neka” tu argumentaciju ostavi za kafanu kad se naroljas.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

To su manastiri u kojima živi monaštvo, koje svakodnevno posjećuju vjerujući ljudi. Sada bi to najbolje bilo pustiti da propada, jer je krivično djelo obnoviti i restaurirati, a prepustiti zubu vremena je po zakonu.

pope
Gost
pope

nema vjerujućih ljudi ne lupaj. Ko može da vjeruje idiotima nacionalističkim u kotulama, i iz sPc i iz cPc

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Vjerujućih ljudi koji vjeruju svojoj Mitropoliji i SPC, naravno da ima, dovoljno je da pogledaš koliko naroda dolazi na Svete Liturgije nedjeljom. A to što ti nisi vjerujući je tvoj lični izbor.

Objektivno
Gost
Objektivno

Oprem dobro, A mi, Crnogorci, nemamo se đe moliti jer nećemo da se posrbljavamo! Srbske mantije su u NAŠIM CRKVAMA! Preuredili su ih i sve liče na MILOŠEVE KONAKE! Pi! Stidimo se samih sebe što smo dozvolili!!!!!!!!!!!!

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Ko želi iskreno da se moli Bogu, njemu su vrata svih pravoslavnih svetinja širom otvorena.

auff
Gost
auff

Oprem dobro, stvar je etničkih pravoslavnih Crnogoraca KAD ĆE I KAKO OBNOVITI SVOJE CRKVE! Šta vi imate s tim?

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Možeš li pojasniti šta podrazumijevaš pod etničkim pravoslavnim Crnogorcima?

Objektivno
Gost
Objektivno

Oprem dobro, čije “monaštvo” “živi” u crnogorskim crkvama? TUĐE!!!!!!!!! Otvori oči jednom i reci istinu! Kako ćeš se ispovijediti kad dođež Bogu na istinu? I Mitrofan Ban se ispovijedio i rekao kako su ga primorali da potpiše NEMORALNI AKT ALEKSANDROV! Oće li biti Crnogoraca da “prihvate” oporuku tvoga Amfija?

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Objektivno, preko 90% sveštenika i monaha su iz Crne Gore. Isto tako, dio sveštenika i monaha iz Crne Gore je u manastirima SPC koji se nalaze van Crne Gore. To što ti zagovaraš su tvoje želje, ali sa istinom nemaju dodira, zar treba dopustiti anatemisanim osobama i nekanonskoj crkvi da “služe” u našim hramovima.

vitko
Gost
vitko

Objektivno treba provjerit kad si krsten i dje ? Cini mi se da si ti vjernik od 1992…..

Miko
Gost
Miko

A covjece gdje je bila drzava 50 godina da stiti te manastire I crkve od propadanja?! Cuvali su ovce u njima. Treba se stidjeti malo spostvenog odnosa prema tim objektima. Sada kada ih obnavljaju ti pominjes drzavu kogja ih je unistavala . Slazem se oko dozvola. Ali i tamo Ima destrucije.ja se radujem sto su nam manastiri lijepi

auff
Gost
auff

Miko, ma, što se koga tiče CRNOGORSKA DRŽAVA! Njena je stvar kad će OBNOVITI CRKVU I CRKVENE OBJEKTE! To nije stvar tuđe crkve i tuđeg naroda!

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Oprem, stari manipulator. Probaj u bilo kouj državu na svijetu da dođeš, prisvojiš nešto što pripada državi, renoviraš ga i iznosiš desetine miliona godišnje iz države. Uz to što ste došli u Crnu Goru tako što ste je okupirali. Znaš ti to dobro ali vjerno služiš.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Staropodgoričanine, koliko znam manastir Ostrog je podigao Episkop Zahumski Vasilije Ostroški, koga je u Pećkoj Patrijaršiji rukopoložio Srpski Patrijarh Pajsije 1638. godine. Manastir Reževići je podigao srpski Kralj Stefan Prvovjenčani u XIII vijeku. Oba manastira su kao što vidiš napravili Srbi. Nego kada smo već kod istorije, pošto si staropodgoričanin, možeš li mi reći, kada je Podgorica pripala Crnoj Gori?

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

I da je tako Oprem, manipulišeš. Ko je napravio Pivski manastir. Ko je napravio Vezirov most i stotine objekata na Balkanu. Pa nijesu turski, nego pripadaju dršavama u kojima se nalaze. Gradili su ođe Rimljani, Austrougari i Mlečani. Pa to nije njihovo no crnogorsko.

vitko
Gost
vitko

Ahaaaa Staro Podgoricanine oces da nas ubiedis da je Mitropolija CG Primorska ove manastire izniela iz Crne Gore na pleca i pravac u Srbiju….

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Onako je kako sam napisao i tu nema manipulacije, to je istina i ti to znaš, a ako nije napiši šta sam netačno napisao. Što se tiče Pivskog manastira, njegov ktitor je Savatije Sokolović, tadašnji Mitropolit Hercegovački, a kasnije i Patrijarh srpski, a hram je izgradio uz pomoć svog strica Mehmed Paše Sokolovića, koga su Turci, vjerovatno to znaš, kao… Više »

Vrac anfilohije
Gost
Vrac anfilohije

Oprem stano spiminjes neke datume dogadaje,izgleda da Crnogorci ni ne postoje,osim vas srbocrnogoraca koji idete srpske crkve. Po tvom mi niti smo imali istoriju ni crkvu, dok nas nijesu srbi osvijestili Jesi svijestan sta radi ta srpska crkva Crnogorcima,ali oslobodicemo se mi tvrdi su ljudi Crnogorci,oslobodicemo mi nase crkve to je nasa zemlja ne srpska A tebi nek bog da… Više »

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Vracu, ne znam u čemu je problem, ako pišem o događajima i datumima kada su se desili. Slava Bogu, veliki broj vjerujućih Crnogoraca dolazi u hramove naše Mitropolije, i to u većem broju nego oni koji se nacionalno izjašnjavaju kao Srbi. Nigdje nisam negirao postojanje Crnogoraca, ali je moje mišljenje da se do 1918. godine stanovništvo u Crnoj Gori nacionalno… Više »

tetrebu
Gost
tetrebu

opet laprdas podgorica! u svim drzavama vjerski objekti imaju zakonsku autonomiju. iako si dobrodosao ostrog nije ni tvoj ni milov! znam da ti je milo drzavu da spomenes svako malo, al ti pojma nemas sta je drzava! “Član 6 Crkve i verske zajednice su nezavisne od države i jednake pred zakonom. Crkve i verske zajednice su slobodne i autonomne u… Više »

Ma neka
Gost
Ma neka

tetrebu, SPS je u Crnoj Gori TUĐA crkva! Upamti zanavijek!

vitko
Gost
vitko

Ali Mitropolija Crnogorsko primorska je Crnogorska,Srbska,Ruska,Grcka i SV Hilendara odakle i potice nasa vjera slavna

tetrebu
Gost
tetrebu

Član 7

Država ne može ometati primenu autonomnih propisa crkava i verskih zajednica.

Za izvršenje pravosnažnih odluka i presuda koje izdaju nadležni organi crkava i verskih zajednica država pruža odgovarajuću pomoć, na njihov zahtev, u skladu sa zakonom.

Miko
Gost
Miko

Ne mlati. Nadji ti meni drzavu gdje su kulturni spomenici manastiri crkve bili stale, a sve zakonon zasticeno. Hvala Spc sto ih je obnovila I ozivjela da se mozemo krstit I vjencat, zapalit svijecu za nase pokojne kao u citavom civilizovanom svijetu. Pazi sto ces napisat jer zivim u Italiji. Jedino ako ona nije civilizacija za tebe.

Ma neka
Gost
Ma neka

Miko, ostani tamo, molim te…

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Pa ti Miko nađi u Italiji neki objekat koji je zapušten, pa ga renoviraj kako ti misliš da treba i uzimaj pare od izdavanja tog objekta. Ne može. Pa neće moć ni u Crnoj Gori.

Ma neka
Gost
Ma neka

Oprem dobro, a čija to crkva “gazduje” crnogorskim sakralnim objektima u tih pomenutih 30 godina? Tuđa, “opremljeni”, TUĐA, pa tako i “vodi računa” o onome što nije njeno….

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Ma neka, manastirima i crkvama “gazduje” ista crkva od 1219. godine.

Neko
Gost
Neko

Radi Risto sto ga je volja , za njega ne vaze zakoni , jaci je od vlade .

Ve$a
Gost
Ve$a

Bravo za Pobjedu! Treba ukazati na sve devastacije.

Sigurica
Gost
Sigurica

Pobjedi, Anastaziji, Stevici,… i naravno Amaneti je devastiran mozak,…PREĆERALI STE…

Ozezi
Gost
Ozezi

Sigurica,jesi li razmisljao da promijenis naziv u Siguzica?Obradovali bi se tvoji Pahomije,Kacavenda i ostali.

Ve$a
Gost
Ve$a

Moglu bi i tebe da ožežu.

Ozezi
Gost
Ozezi

Hahaha,nema sanse,prezirem to.

z d
Gost
z d

Nemojte tako oštro. Odakle će Risto uzimati milione eura ako nešto ne dogradi, pregradi, prekopa, zakopa i dokopa. Živjela SPC najveći graditelj hotela, motela, vlasnik građevinskih i drugih firmi, spasitelj naš. Živio Risto i njegova mafija u crnim šlafrucima!!!

Ateista
Gost
Ateista

Dragi moj ZD, mozda Risto gradi hotele i motele. Ali, tvoj bijedna plata ne zavisi od njegove gradnje. Bolje se ti i tebi slicni pozabavite finansijskom devastacijom Crne Gore. Znate vi dobro od koga i od cega.

Miko
Gost
Miko

A bravo!

Krsto
Gost
Krsto

Anestezija,neka ti mudrovanja!
Tvoja služba je puštila da se crkve ruše i da iz zidova trava raste.Đe to ima u civilizovanom svijetu? Đe narod i sveštenstvo dopušta da im crkve postanu ruševine,da bi bile “lijep” crnogorski istorijski spomenik? Đe to ima? Dokle? Narod jeste strašiv,ali nije baš toliko glup.

brko mali
Gost
brko mali

Najveci stepen okupacije jednog naroda je mijenjanje njegove istorije. Dok je DPS da radi fotelja prodaju dio po dio drzave I nase istorije zarad vlasti nikad necemo vratit svoje. Nema vise ni kapele u CG dje nije zavareno 4s I svetosavlje, zalosno ali istinito…. ajde cetnici udarite

vitko
Gost
vitko

@ brkica mali….Jel to sreceti tebi smetaju 4c i Svetosavlje……Ajde tugo idi u Dzamiju mani se Crne Gore vidis da nemas s njom ama bas nista,cim ti Sveta loza Nemanjica smeta i 4c

brko mali
Gost
brko mali

vitko meni smeta okupacija, smeta mi nacionalna srpska bolest da prisvajaju tudje jer svoje nemaju, can ni ta 4 s kojima se dicite ste ukrali od rimljana. Ja sam u CG svoj na svome, hriscanin, a ti ajde put morave I panonskog mora jer si ovdje zalutao

vezaro
Gost
vezaro

brko mali al si glup… kako mogu ukrasti od rimljana kad su bili pod bizantiom??? uci malo istoriju i ne blamiraj se svoj na svome xD

Evropljanin
Gost
Evropljanin

4 ocila su stari srpsko-slovenski znak i jedno od 57 slova vincanskog alfabeta. Sloveni su kolijevka evropske i svjetske civilizacije. Dokazali eminentni francuski, njemacki i italijanski naucnici.

AMON
Gost
AMON

Baraninu (dok zvanično ne udjemo u eu), oni još nisu odmakli od 1918te, a dje ih nadje za vincansku kulturu. previše je to informacija za sada. .

Vusur CT
Gost
Vusur CT

Brko Drko ja niesam zaluta nego ti biednice…..Crnu Goru je Srbstvo nosilo u opstanak zato i postoimo i ja ne idem odavde nikud,a ti koi si ceci Crnogorac od Njegosa SV Petra Balsica Crnojevica te svi biahu u srcu i dusi Srbi ti pljujes po njima i ne znam sta trazis ovdje neko ko se Srbstva u CG odriece i… Više »

xyz
Gost
xyz

Anestezija mozga, a ne Anastasija!

Komen
Gost
Komen

Nije to nikakva “baština” i nikakvi “spomenici”, nego živi manastiri, vjerski objekti u kojima žive monasi i svještenici i oni imaju životne potrebe, trebaju im objekti u kojima će živjeti i moliti se bogu. Sad ovi hoće da im zabrane da prave konake u kojima će živjeti monasi. A đe bi to trebali da žive. na grani drveta, ili u… Više »

KraljevicCmarko
Gost
KraljevicCmarko

Ne molite se vi Bogu odavno niti ga se bojite

Evropljanin
Gost
Evropljanin

Ti se bojis samog sebe.

Puz Demon
Gost
Puz Demon

A sad bi malo u Ostrog i Rezevice.Malo je bulo do Rta do Pentagona i td.Ajde cao..Braniti cemo svetinje od tebe i tvoih Malo ti je a.Porto i sve sto ste sklapalu.E sad te Ostrog zanima.Bas si ti bila dobrotvor u donurala za ovu nasu sverinju.Ajde bezi.

Ozezi
Gost
Ozezi

Puz demone,kazes ajde bezi?Kako Ostrog moze biti vise tvoj nego moj?

Stevo blagajnik
Gost
Stevo blagajnik

Samo moj!

Miraš
Gost
Miraš

Nije, no po pola.

Periskop
Gost
Periskop

Kakvo je doslo vrijeme demoni da brane Ostrog!

KraljevicCmarko
Gost
KraljevicCmarko

Da Bog da ga ka Krijinu odbranili!! Od koga da ga branite? Od Crnogoraca koji su ga vjekovima branili dok ste vi pod Turcima trunuli

Evropljanin
Gost
Evropljanin

Turska je bila carevina na tri kontinenta. Drzala je jedno vrijeme i dio centralne Evrope, Slovacku sve do juzne Poljske. Pod Otomanima je bila i Crna Gora.

Dama bez blama
Gost
Dama bez blama

A ovo ti je bila velika greska, ovakva izjava. Sama si sebi pocela jamu da kopas, stvari sagledavas sa distance ko da si tek stigla u CG. Dje si bila do sad, kad si ovo i jos ponesto mogla da sprijecis?

Zali Boze
Gost
Zali Boze

A ovo ce prerast u feljton…

Lepota poroka
Gost
Lepota poroka

Sad si se ti nasla da pricas o devastacijama! Dok si bila na celu Uprave, zatvarala si oci za jos sto nepocinstava! Kako se razveze pero i krenu kritike, al ovo je sve na tvoj racun i za tvoje vrijeme. Sta si uradila da do ovoga ne dodje?

bum
Gost
bum

Kad Su bile rusevine I kad Su u njima stoku ostavljali Niko se brinuo za devastaciju nije. Sad se ova plasticna zabrinula

Mislim
Gost
Mislim

A iš odavde

Send this to a friend