Društvo

Djevojčice rodile 560 beba, 78 prekinulo trudnoću

Ilustracija

U toku 2015. i 2016. godine majke mlađe od 20 godina, među kojima su i maloljetnice, na svijet su donijele 560 živorođenih beba, dok se u istom periodu na prekid trudnoće odlučilo 78 djevojčica, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje za dvogodišnji period.

Iz Instituta za javno zdravlje za Dan su kazali da su u 2016. godini u Crnoj Gori obavljena 7.092 institucionalna porođaja, a da su majke mlađe od 20 godina rodile 262 živorođene djece.

“Što je oko 12 odsto manje nego u 2015. godini, kada je ista starosna grupa majki na svijet donijela 298 djece. Prema istom izvoru, broj legalnih abortusa u 2016. godini iznosio je 763 i ukazuje na blagi trend rasta broja registrovanih abortusa. Nažalost, ovaj broj nije potpun, jer dio abortusa koji se izvrši u privatnim klinikama ostaje neprijavljen. Broj prekida trudnoće za djevojčice mlađe od 20 godina u 2016. godini je 34 što čini oko 2,59 odsto od ukupnih prekida trudnoće u Crnoj Gori u toj godini. Navedeni podaci se uglavnom odnose na javne zdravstvene ustanove, s obzirom na to da više od 90 odsto dostavljenih prijava prekida trudnoće u Institut pristiže iz javnih zdravstvenih ustanova i Privatne zdravstvene ustanove (PZU) Kodra”, kazali su iz Instituta za javno zdravlje.

Psiholog Radmila Stupar Đurišić objašnjava za Dan da ti podaci pokazuju da je naša omladina seksualno aktivna, ali i da ne vodi mnogo računa o kontracepciji.

“Kod naših mladih je najčešći nezaštićen seksualni odnos. Da su seksualno aktivni nije čudno, jer polna aktivnost počinje između 13. i 14. godine i naša jedinka homosapiensa je poslije 15. godine spremna za seksualne odnose. Međutim, evidentno je da naše društvo nije emocijalno spremno za sve ono što tjelesna seksualnost donosi”, objasnila je.

Prekid trudnoće u tako ranoj dobi, smatra Stupar Đurišić, odlaže materinstvo za kasnije kada dođe vrijeme za trudnoću.

“Kod osobe koja ostane u drugom stanju u ranom uzrastu, obično u kasnijim periodima života, kada dođe vrijeme za trudnoću, a to je od 22. do 30. godine, materinstvo će se sigurno odložiti, jer dugo neće misliti da je spremna za to. Ostavljaju se traume pronalaska adekvatnog partnera, uspostavljanje kvalitetnih emocionalnih odnosa… Kad imate traumu u ranom uzrastu, onda ne dolazi do prirodnog rasta, nego do zastoja”, upozorava ona.

26 Komentara na "Djevojčice rodile 560 beba, 78 prekinulo trudnoću"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend