Društvo

Do kraja godine vakcine protiv HPV virusa

Crna Gora se priprema da do kraja godine uvede vakcine protiv humanog papiloma virusa, odnosno HPV-a, koji u 95 odsto slučajeva uzrokuje rak grlića materice. Tako ćemo se svrstati u red onih država koje svoju populaciju štite i od HPV-a.

Prema podacima nacionalnog registra, u našoj zemlji godišnje od raka grlića materice oboli oko 110 žena. Uz skrining i vakcinaciju kao prevenciju, nakon nekoliko godina trebalo bi da se ta bolest iskorijeni.

Od raka grlića materice sve češće obolijevaju mlađe žene, iako je ta bolest u potpunosti izlječiva, ako se otkrije na vrijeme. Uz skrining kao prevenciju, od ove godine će se u kalendar imunizacije uvesti i vakcina protiv HPV-a.

“Vakcina se daje prije stupanja u seksualne odnose, jer je to jedini način da se obezbijedi najbolja učinkovitost. Mnoge države vakcinišu i seksualno aktivnu populaciju, s tim što je učinkovitost vakcine tada mala”, kaže epidemiolog Instituta za javno zdravlje Crne Gore Senad Begić.

Da je vakcina protiv HPV-a uz redovne kontrole prava prevencija potvrđuje i ginekolog podgoričkog Doma zdravlja Milovan Jovanović.

“Primjenom vakcine kroz 10 godina imaćemo prave rezultate i tada da idemo na onu priču na totalno nestajanje raka grlića materice”, kaže ginekolog Jovanović.

Podaci iz Australije, zemlje koja je među prvima uvela HPV vakcinu govore da ona štiti organizam od infekcije tokom sedam godina na nivou od 91 odsto.

“Djevojke koje prime vakcinu danas, imaju zaštitna antitijela sedam godina nakon vakcinacije”, kaže dr Begić.

Kad konačno i krene vakcinacija protiv HPV virusa, mogućnost da je prime imaće djevojčice od 12 do 14 godina prije stupanja u seksualne odnose. Neke zemlje vakcinišu i dječake, tako da će se i ta opcija uzeti u obzir.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
gdje ja zivim
Gost
gdje ja zivim

Koliko je dobra vakcina mozete se uvjeriti ako malo istrazujete…uzas koliko posljedica ima, narocito neuroloskih… Dovoljno je reci da mi je moj ginekolog rekla da je nikada ne bi dala svojoj cerki…toliko o tome….ja cu svoje dijete da cuvam, hvala.

Vakser
Gost
Vakser

Hajde Bogu hvala!

Send this to a friend