Društvo

Doktorka Lipovac Usanović: Moja plata je 866 eura, toliko ima neka higijeničarka u Tivtu

Doktorka Vjera Lipovac Usanović je jedan od 26 pneumoftiziologa u Crnoj Gori. Ona je u okviru projekta “Razgovori u društvu, socijalni dijalog za bolju budućnost” kojeg sprovodi Sindikat doktora medicine Crne Gore u partnerstvu sa Centrom za razvoj nevladinih organizacija, uz finansijsku podršku Evropske unije, govorila o svojoj profesiji, i plati od 866 eura, koju, kako ističe, ima higijeničarka u Tivtu.

Kako su istakli iz Sindikata, pacijenti tivatskog Doma zdravlja je vole i izdvajaju od ostalih ljekara jer, i nakon dvadeset šest godna straža, i dan-danas daje opširne i jasne anamneze i s njom znaju na čemu su.

Takvom ljekaru je, kako ističu, zabranjeno da ovu izjavu da u svojoj ordinaciji.

“Smatrala sam da nema potrebe za posebnim dozvolama jer nemam namjeru bilo koga da kritikujem već da samo govorim o problemu koji bi mogao da se preduprijedi. Neshvatljivo mi je da moram da tražim dozvolu za riječ kao neko ko je akademski građanin koji bi trebalo da ima slobodu govora i mišljenja. Vjerujte da je ovo jako porazno za mene”, kazala je doktorka Lipovac Usanović

Istakla je da je poraz našeg društva i iznos plate ljekara specijaliste.

“Moja plata kao specijaliste je 866 eura. Osnovna plata mi je 733 eura i na minuli staž dobijam još 133 eura. Toliko ima higijeničarka u nekom od preduzeća u Tivtu. To je poražavajuće. Da ne govorimo o platama drugih medicinskih radnika… Mislim da je red da se o tome javno progovori i da se sve one silne brojke koje se pominju i plate ljekara – apsolutno nijesu tačne. Poruka za Ministarstvo zdravlja bi bila da zdravstvo u Crnoj Gori ne čine ustanove kao građevinski objekti, oprema i slično, na čemu oni insistiraju. Stub zdravstvenog sistema su ljudi. Bilo da se radi o doktoru, sestri ili nemedicinskim radnicima. Svi smo dio istog tima”, naglasila je ona.

Prema njenim riječima, ukupan broj specijalista pneumoftiziologa je 26.

“Starosti 55 godina i više godina je 17. Posljednja specijalizacija je završena 2015. godine. Problem je što mi više nemamo pneumoftiziologa. A, vrlo je važno zato što je u porastu broj opstuktivnih bolesti, alergija, astmatičnih pacijenata, nažalost, maligniteta i to je ono što nas zabrinjava”, navela je ona.

Pneumoftiziolog se prvenstveno bavi tuberkulozom. Od nje se u 2019. razboljelo 10 miliona ljudi. Milion i po je umrlo.

“Mi u Crnoj Gori imamo mali broj zaraženih i spadamo u grupu zemalja sa malom incidencom obolijevanja. To je naša sreća. Mislim da je 13 oboljelih na sto hiljada. Tačan podatak ne mogu da vam dam pošto evidenciju o tome vodi Brezovik. Pneumoftizilozi su neprepoznati kao neko ko je u primarnoj zdravstvenoj ustanovi podrška izabranim
doktorima, filter za bolnicu, odnosno sekundarnu i tercijarnu ustanovu i nijesmo ni tamo ni ovamo. U vrijeme korone najmanje su pominjani pulmolozi i pneumoftiziolozi. A, vjerujte da nije mala uloga bila i Centra za podršku i laboratorije i svih na primarnom nivou. Najveći filter za otkrivanje je bila primarna zdravstvena zaštita”, navela je Lipovac Usanović.

Kako je dodala, svi su bili u tom timu koji je doprinio ovome što je danas, ali nažalost o tome se malo priča.

“Nadam se da više nećemo proživljavati dane koji su iza nas. Kad ujutru dođete na posao, a uveče ne možete da dočekate da saznate rezultate testiranih toga dana, ne znate da li ste bili u kontaktu s nekim ko je obolio, a pri tom, ako postoji mogućnost da ste bili u kontaktu, da vam se možda zatvara dom zdravlja, da kolege idu u karantin… To je veliki osjećaj odgovornosti i, moram priznati, straha”, dodala je doktorka.

 

60

avatar
1000
44
16
0
 
53
NikolasssMara sekulicMara. Radmila sMara. Radmila sSmijurija
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nikolasss
Gost
Nikolasss

predji u higijenicarke onda kad imaju toliku platu. Manje ces se umorit izgleda😆

Mara sekulic
Gost
Mara sekulic

Hiljad

Mara. Radmila s
Gost
Mara. Radmila s

Nepostoji losa i netacna izjava dr usanovic lipovac malo

Mara. Radmila s
Gost
Mara. Radmila s

Zivjela sto qodina nada dtaqa i odqovorna dr ljilja imam 65 qod da nije bilo nje odavno bi bila pokojna sve pohvale i svako dobro poz

Smijurija
Gost
Smijurija

Mogla je i bez higijeničarke! Za njenu infornaciju higijeničarje čiste prostorije i wc za 150 do 180 eura zarade. I to je sramota ništa manja nego plata za koju ona kao doktor radi.

Vesna
Gost
Vesna

Ja sam uvjek mislila da oni najbolje zaradjuju. Porodis se, razbolis se, koverta tamo, koverta onamo

Mia
Gost
Mia

Sto ne predje u higijenicarke pa da vidi kolika i. Je plata

milorad
Gost
milorad

Higijenicarka 800 eura platu? Ja sam izgleda pogrijesio fakultet. Meni bi plata trebala biti 10 000 eura onda.

vitamin C
Gost
vitamin C

Madam se glasnula pravo iz DEMOSA, sad nam je malo jasnije… izgleda uticaj mantija, na žalost.

freeMNE
Gost
freeMNE

Mislim da higijeničarke imaju četiri puta manju platu od navedenog

Jeste...farbamo
Gost
Jeste...farbamo

Za tih 900eurića ima da nosim i suknju i tange dok čistim

Profesor
Gost
Profesor

Mislim da bi adekvatnije poredjenje bilo sa nekim pomocnikom ministra, a ne higijenicarkom.

Pomorac
Gost
Pomorac

Kod nas sve akademski gradjani, strucnjaci itd a ne umijemo jedno drugom dobro jutro reci. Ovo je politicka poruka jer gospodja srbuje naravno. Imala je istu platu i ranije samo je sve malo umotala,ukrasila i vezala masnom. Posalji muza na brod gospodjo i rijesen problem!

MAKANJA
Gost
MAKANJA

Nepošteno poredjenje,higijeničarke drže do higijene a doktori bi trebali do higijene
i isto tako do obraza…

Nick
Gost
Nick

A ti se doktorka onda zaposli kao higijenicarka ako mislis da bi ti bilo bolje. Ne postoji nigdje na svijetu drzava u kojoj se nipodastava i omalovazava radnicka klasa kao kod nas. Higijenicarka i treba da ima veliku platu ako joj je posao tezak!

Dejo
Gost
Dejo

Doktorko Lipovac,svaka cast tebi i tvom znanju,ali mi ta prica ne pije vodu.Svo vrijeme si cutala i sad bas pred izbore nadje da javno progovoris.Malo cudno,ali ajd sad.Tako je to kod nas

Sefket
Gost
Sefket

Doktorice svaka cast. Dok neko prima po 7/8000 i ne radi nista Vi i vase kolege pomazete i lijecite.

Budalice male
Gost
Budalice male

A svi vi u Crnoj Gori što imate dobre plate ćutite ko zaliveni, pa onda mislimo da svako ima platu 300-350 evra. E to me baš iritira. Taj neki mentalni sklop.

crnomace
Gost
crnomace

Pozvao bih doktorku da mi nađe taj posao higijeničarke od 866 eura. Čak i za duplo manje. Jeli to možda plata kod Vučića?

Stara Garda
Gost
Stara Garda

Mogu li ja cistačica bit za 900evrica

Mila
Gost
Mila

Doktorka je opet dokazala da je veliki covjek,vrhunski strucnjak u zrtvi sebe za dobrobit kolega i saradnika,boreci se za pravdu.Nije se prodala za “saku dolara”.Nazalost ovo je vreme poremecenih merila vrednosti.
P.s. Licno znam cistacicu sa platom od 695€

Svijetla majska
Gost
Svijetla majska

Mila, možda ta čistačica “čisti” na kruzeru…

Njegoš
Gost
Njegoš

Ti onda batali posao doktora i radi kao higijeničarka, one ionako znaju više od doktora 😂😂😂😂

Realnost
Gost
Realnost

Pa sto ne ides kod higjenicarke kad zagusti, kad vec zna bolje od dr?

Joja
Gost
Joja

Sto bi rekli buksovci TOPPP CEMO DA ZIVIMO 😂😂😂😂

Lipovo
Gost
Lipovo

Doktorice, da li je ,,normalno,, da direktori Agencija imaju mnogo veću platu od predsjednika države, vlade….a državni su organi? Ovo je samo jedna anomalija…..

Rumija
Gost
Rumija

Doktor specijalista bilo koje grane je neko ko je mnogo vremena, truda, ucenja ulozio da bi postao to sto jeste. Specijalizacija prosecno traje 5 godina. To su dva teska fakulteta, a nikakve pare. Mozemo se ljutiti na doktore, ali moramo cjeniti ono sto cijeli svijet cijeni. A mozda je jeftinije skolovati vracare, travre, prevarante pa cak i popove koji bacaju… Više »

Darina
Gost
Darina

Neka joj poveća platu Amfilohije.

Darina
Gost
Darina

Ja bi ti je smanjila na prosječnu. Pa litijaj da
usput malo proširiš zarazu, sram te bilo.

Neobično
Gost
Neobično

Ova ljekarka iz Tivta koja je podržala litije tvrdi da higijeničarka iz Tivta ima istu platu kao i ona koja je doktor iz Tivta. Možda bi neko mogao da je pregleda dok nije kasno.

Svijetla majska
Gost
Svijetla majska

A gehotica mala…baš se fino bori protiv korone a za “milo srpstvo ugašeno”…Zato se i javila da priča, a ja u prvi mah pomislih stručnjak, pa daj da je nagradimo. A ono pusta mantija zaigrala na račun pameti…

Milorad
Gost
Milorad

Meni je zalosno da jedan doktor ima ovoliku platu. Ali, opet, uzevsi u obzir stanje u drzavi nije ni cudo. Svakako mislim de je zalosno da jedan pneumofiziolog daje podrsku litijasima zbog kojih imamo porast korone u Crnoj Gori. Sto smo onda bili u izolaciji 3 mjeseca i dosta nas izgubilo posao? Da bis ada Vi davali podrsku onima koji… Više »

New Jersey
Gost
New Jersey

A nemate zbog litijasa, no zbog Rozajaca i Novopazaraca, bili praznici i sahrane, pa se posjete cijele na veliko 😉. No na malo i ne može, takav je to sklop 😏

Holomkmomo.
Gost
Holomkmomo.

Nije primorje Bajka.
Postajepakao.
Poytaje sirotinjdki kraj.

Nada
Gost
Nada

Svaka cast gospodji i svim doktorima .Ali je molim da bude realna.Ja sam inzenjer pa ne radim.Nemam platu a odmah bih prihvatila da radim kao cistacica za platu koju ona spominje.Nema takvih plata.

vlado
Gost
vlado

Dje to higijenicarka platu ima 800 eura da se javim odmah

Joja
Gost
Joja

Hahaaha i ja citam i ne vjerujem..aj pa cemo zajedno odmaa za 800 😂😂sta nalupa zena za plate

vitamin C
Gost
vitamin C

Korektno, gospođo, vrlo ljudski! Tako treba govoriti i razgovarati, a ne mantijati u ime nezadovoljstva.

Markoza
Gost
Markoza

A sto rece. Moja sa 30 god.staza i visokim obrazovanjem u privredi nepunih 500 eura. I sto crmo sad. Loja crna plata higijenicatke 200 eura
Smanji dozovljaj i budi realna.

Nije isto
Gost
Nije isto

Da, ali osnovno obrazovanje za ljekara opste prakse traje 6 godina, pa 1 godina staziranje, pa 3-5 godina specijalizacija. O uzoj specijalizaciji i da ne govorimo, magisterijumu i doktoratu takodje. Ti imas visoko obrazovanje od 3-4 godine…

Joja
Gost
Joja

Nebitno je..treba ona da ima kao ljekar vecu platu al lupetanje da obicna higijenicarka ili butik ili pekara ima platu 800 je cista lazz i lupetanje

Kako je
Gost
Kako je

To su znali kad su upisivali a ovakvu zavist ne vidje odavno da doktor gleda u tudji budjelar

Marko
Gost
Marko

Moja, sa fakultetom, 600 i nesto i jedva kraj sa krajem. Platim 300 eura stan i 100 struju vodu tv internet i ostane mi 200 da se prehranim zivim top ne moze bolje

Darinjo
Gost
Darinjo

Eto, ova gospoja smatra da je nešto iznad nas koji isti imamo fakultet i da treba da ima platu milion. Ali nije mi jasno otkud joj informacija da higijeničarka ima platu o kojoj govori. Znam dosta Crne Gore, hvala Bogu sve su dobri ljudi, od ministara do portira i higijeničarki i ne čuh da iste imaju platu o kojoj ova… Više »

Redarinjo
Gost
Redarinjo

Ne, nije posebno, ali nemoj traziti ljekara kad se razbolis, lijeci se sam…

Ivan
Gost
Ivan

I moja sa fakultetom je 500 eura, šije me ta higijeničarka iz Tivta za 300 i više eura

Ana
Gost
Ana

Ima nas još sa fakultetom i mnogo manjim platama.Ova doktorkina izjava je malo prepotentna,pogotovo kada ovako poredi svoju platu sa platom higijeničarki.
Recite nam gdje higijeničarke plaćaju toliko,da promijenimo posao

Prvo hopni
Gost
Prvo hopni

Tvoj fakultet i njeno obrazovanje nisu ni slicni…

ahaha
Gost
ahaha

Prvo hopni
e, sad si rekao golu glupost.

BBC
Gost
BBC

Dje to moja mila sestro imaju higijenicarke platu od 900e pa da se i ja ubacim tu, taman bolje no na brod da idem. Ajde ne lupaj zeno

Peđa
Gost
Peđa

Aj ti na brod i to ti je dobro.

Prč
Gost
Prč

Doktorka mislite li da ljudi koji za svoj mjesecni rad primaju po 300,350e su dovoljno nagradjeni i mogu sa tim normalno da zive? Da vi spasavate zivotr i tako to,al zaboravljate na dio zakletve koja je sad vec postala degutantna floskula.da li ste dovoljno placeni,naravno da niste kao ni 99 posto radnika i bas vam komentar ne ide uz struku.moze… Više »

Robovi
Gost
Robovi

I moja je 300 i tri mjeseca sam na 220 za prošli mjesec ću primiti sa zakašnjenjem 15 opet 220 i što ti misliš kako mi je i kako se ja osjećam

Mne
Gost
Mne

Ako ti je to malo odma se seli za Srbiju

Jzhhd
Gost
Jzhhd

Sramno je kako mozes da izjavis da je tolika plata higijenicarke…do prosle god je plata hijenicarkama bila 190e a sad je 210e jer je to minimalac u ovu prokletu drzavu..maximum do 300e

Jzhhdhsjx
Gost
Jzhhdhsjx

Sramno je kako mozes to da izjavis…plata higijenicarke je do prosle god bila 190e dok nije uveden minimalac od 220e koliko je sad plata higijenicarima maximum do 300e…

NekiBoljiSvijet
Gost
NekiBoljiSvijet

Sram te bilo, imam mnogo manju platu od tebe a nadaleko više obrazovanja i kvalifikacija i zamisli ne žalim se, a ti reci imenom i prezimenom koja to higijeničarka ima veću platu od tebe, sram te bilo babo jedna nezahvalna.

Te higijeničarke, kasirke i slično rade dan noć i neuporedivo više od tebe!!!

ahaha
Gost
ahaha

NekiBoljiSvijet, ZAŠTO VRIJEĐAŠ ŽENU? Kakav je to način? Figurativno je uporedila higijeničarke sa osnovnom školom…Probaj da shvatiš njenu žrtvu i mnogo toga propuštenog da bi postala ono što jeste – vjerovatno dobar stručnjak (ne poznajem je). Zašto tolika paljba? Teško je svima, to je tačno, ali žena nije nerealna. Uzmi samo one plagistre što ne dolaze na posao a svaki… Više »

Miljan
Gost
Miljan

Sramota koliko su nam lični dohotci! Standard kao u Africi a vlast se samohvališe napretkom CG!

MILO MNE NATO
Gost
MILO MNE NATO

Pa sto ne promijenis malo!!

Send this to a friend