Društvo

Đukanovićev kabinet: Nijesmo dobili Vartolomejevo pismo

Kabinet predsjednika Mila Đukanovića neće komentarisati današnje pismo Vartolomeja upućeno prvom čovjeku države jer ga nijesu ni dobili, saoopšteno je CdM-u iz Đukanovićevog Kabineta.

<<<Vartolomej pisao Đukanoviću: CPC ne pripada pravoslavnoj crkvi>>>

Vaseljenski patrijarh Vartolomej uputio je pismo predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću, u kojem navodi da ni jedna pravoslavna crkva neće priznati “antikanonsku tvorevinu” Miraša Dedeića, koja im ne pripada. Ponovo je pozvao Đukanovića da se distancira od Dedeića, te poručio da ovo obraćanje crnogorski predsjednik ne doživi kao miješanje u unutrašnje stvari države.

U pismu dalje ističe  da Vaseljenska Patrijaršija, zajedno sa svim drugim Pravoslavnim Crkvama, kao jedinu kanonsku pravoslavnu jurisdikciju u Crnoj Gori priznaje onu pod nadležnošću Mitropolita crnogorskog Amfilohija, jerarha Najsvetije Crkve Srpske.

Ovdje valja napomenuti kako je pismo koje je Vartolomej uputio Đukanoviću zapravo objavila Mitropolija crnogorsko-primorska prije nego je predsjednik dobio pismo, i medijski ga eksploatisala, iako, kako se jasno vidi, ovdje nije riječ o otvorenom pismu.

Zapravo, sve ovo izgleda kao smišljeni pritisak na predsjednika države, kako bi se strasti u javnosti podgrijale, te prenijela poruka Vaseljenskog patrijarha Vartolomeja da Crnogorska pravoslavna crkva, čiju autokefalnost želi da vrati predsjednik Đukanović, zapravo ne pripada pravoslavnoj crkvi.

Pismo obiluje i mnogim drugim otvorenim miješanjem u stvari, koje su i te kako, samo i isključivo unutrašnje pitanje Crne Gore.

Vartolomej piše da ne želi da se miješa u unutrašnja pitanja suverene države već da predsjednik ovo shvati kao želju  Majke Crkve Konstantinopoljske da pomogne pobožnom narodu u kritičnim istorijskim trenucima u Crnoj Gori.

Ostaje nejasno o kakvim je kritičnim istorijskim trenucima zapravo riječ, odnosno, kakvu i krizu čega vidi to Vartolomej?

Ono što je u ovom pismu evidentno je da se pritisak Mitropolije crnogorsko-primorske nastavlja, koja na sve načine želi da spriječi da bude usvojen Prijedlog zakona o slobodi vjeroipsovijesti, za koji kažu da je “otimanje crkvene imovine”.

M.Dušević 

133

avatar
1000
61
72
0
 
108
JooStara PodgoricaStara PodgoricaLukaMišo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Evo nešto nema pisma. A i potpis nije nešto kako treba. Biće vam istina ka ovo što je bilo školi.

Goran
Gost
Goran

Pravite se mrtvi najbolje a obratite se Papi on je nadležan za vas

podgoricamne
Gost
podgoricamne

Bitno je šta kaže šef države i vjernici CPC a ne taj Vratolomej.
Nikad Croj Gori nisu komandovali spolja pa neće ni ovom prilikom.
Tako je počelo sa nezavisnošću i za ulazak u NATO pa bi sve kako rekoše Crnogorski građani a ne onaj Solana i ostali.

Luka
Gost
Luka

Od devedesetih komanduje ko stigne u CG. A sto se tice pravoslavne Crkve, glavnu rijec ima Vartolomej.

budvamne
Gost
budvamne

Jel ovaj tekst izvještavanje ili pak lično mišljenje autora?
Jer bi trebalo da je izvještavanje o nečemu ako su ovo nezavisni mediji, a liči na neki lični stav

NBA
Gost
NBA

malo CDM NAGINJE,ČUDI ME TO OD NJIH

Zlaja
Gost
Zlaja

“Srbi su narod koji je najviše falsifikovao u istoriji”- Ivo Andrić.

Joo
Gost
Joo

znao Ivo o kome pise……

sds
Gost
sds

”Laz je srpsko najjace oruzje” – Dobrica Cosic

Mišo
Gost
Mišo

I onda Ivo postade Srbin…kao i Meša Selimović….a što bi Milo rekao, i prađed mi je bio Srbin i đed mi je bio Srbin i otac mi je bio Srbin i ja sam bio Srbin…hehehehe

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Takvi su vam svi Srbi. Andrić, Udovičić, Brnabić, Šešelj, Srbi-Hrvati. Batić, Čeda, Lilić, Džej i ostali, Srbi-Romi. Vučić, Vuk, Srbi-Bošnjaci. Đoković, Ivanović, Prlainović, Tadić, Lazović, Mima, P.Božović… Srbi-Crnogorci. Vi Srbi ste samo skup drugih nacija. Kao Amerikanci.

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Je li ovo, zaboga, isti onaj što je priznao Ukrajinsku Autokefalnu Crkvu? Ahahahahahahaa, kako su ga srbi samo pljuvali, a viđi sad…

Titograd
Gost
Titograd

Risto je napisao ovo pismo, ahahahsha…

Niks
Gost
Niks

Kako li ce mi ovo podnijeti veliki evropski spisatelj..mali andrej,:-):-):-)..e kako se pisu priopcenja nocas,kako se skipio trust mozgova montenegrinskih kukavice crna..sta odgovoriti na ovo hahhaha

Serdar Krsto
Gost
Serdar Krsto

Odgovor je jednostavan
Ovo je isto pričao I za ukrainsku Crkvu pa je u finale priznao…

Suljo Šehović
Gost
Suljo Šehović

Milu stoji pismo na stolu u kaninetu i nece da ga otvori 😂

Joo
Gost
Joo

Sad kad ispadne da je Mitropolija sve falcifikovala i fotosopirala…….nimalo me ne bi iznenadilo…..kad mogu da falcifikuju istoriju sto ne bi i jedno pisamce……

Goran
Gost
Goran

Falcifikator malo u osnovnu i zagrej klupu

Joo
Gost
Joo

gorane…….ko ti drama kavez……ajde promeni tu vodu u lavoru…..malko vam je vruce u Srbistanu…..stigli vas svi grehovi odjednom……

Ubljanin
Gost
Ubljanin

Ajde plitkoumnici, desifrujte ovu sprdnju sa nama, narodom? Podrzite ga dok ne dobije dalje instrukcije…

Vito
Gost
Vito

Nikad više 2019.! 😂😂😂

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Maškarada.

Boris
Gost
Boris

hahahahahahahahh a ne okle

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Otkud Vartolomejevo pismo Milu kod Rista? Risto, zašto otvaraš tuđu poštu? Je li ovo Vartolomej pisao tebi ili Milu? Ako je Milu- otkud pismo kod tebe? Riki, mutikašo stari!😈

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Generale, pismo je očigledno poslato i Mitropoliji, za slučaj da se ,,zagubi”. Kao što vidiš i dalje bi bilo ,,zagubljeno” da se Mitropolija nije oglasila. Nešto se Generale mnogo znojite i zaboravljate u poslednje vrijeme.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ha ha Oprem. Ovo je pope i od tebe mnogo. “Da se ne zagubi”, to je službena pošta koja u desnom gornjem uglu ima djelovodni pečat, kojim je zavedeno od onoga ko ga je poslao. Po njemu se ne šara i ne dopisuje se rukom. Ime primaoca je u lijevom gornjem uglu a ne na dnu. da sačekamo.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Brđanine, dobro si me citirao, da se ne ,,zagubi”, jer očigledno nekome nije bilo u interesu da se objavi sadržina pisma. Bitno je da je ono objavljeno, jer ako se ,,zagubilo” na jednoj adresi, nije na drugoj.

Gen Dukljanin
Gost
Gen Dukljanin

Vaseljenska patrijaršija ima svoj sajt, tako da se ništa ne može sakriti. Oni svaki zvanični dokument moraju objaviti na sajtu.

Joo
Gost
Joo

Zato sto to Vartolomej sigurno i nije napisao…..garant su nesto opet falcifikovali….kao i 1918.-e…….

Send this to a friend