Društvo

Ekološki incident u Podgorici: Dim od zapaljenih guma pritiska grad

foto: Portal analitika

Na samo nekoliko kilometara od centra Podgorice nesavjesni građani osim što istovaraju gume, koje se tretiraju kao opasni otpad, već godinama ih na tom istom mjestu palem, piše Dan.

Svakodnevno se gust crni dim vidi i osjeća kako u obdižnjim naseljima tako i do centra grada samo ga nadležni ne osjećaju. Dok oni „žmure”, neko drugi stvara biznis od toga pa pali gume zarad žice koju kasnije prodaju. Na Vrelima ribničkim, od Deponije prema Dinoši, osim zapaljenih guma ima i uginulih životinja, šuta, na tone plastičkih flaša…. Baš tako izgleda Podgorica danas kad će Crna Gora na Međuvladinoj konferenciji u Briselu, otvoriti pregovore oko poglavlja 27 Životna sredina i klimatske promjene.

Zakon o komunalnim djelatnosti jasno kaže da o zaštiti javnih površina i _ paljenju vatre na otvorenom nadležan je komunalni policajac.

Međutim, iz Komunalne policije kojom rukovodi Goran Janković sebe ne prepoznaju kao nekog ko je nadležan kada je riječ o neredu i samom paljenju guma.

“Saglasno odredoama materijalnih propisa, to jeste Zakona o upravljanju otpadom Komunalna policija nije prepoznata kao organ za sprovođenje odredbi istog, pa analogno navedenom nije nadležna za postupnje u odnosnoj oblasti. Stvarno nacležan organ za postupanje u navedenoj oblasti je Uprava za inspekcijske poslove, Sektor za zaštitu životne sredine, Odsjek za ekološku inspekciju, a u dijelu sprovođenja inspekcijskog nadzora u vezi rada preduzeće Čistoća, stvarno nadležni organ je Komunaina inspekcija Glavnog grada”, saopštili su iz Komunalne policije.

Iz Komunalne inspekcije na čijem je čelu Miloš Novović kažu da su u prethodnom periodu u nekoliko navrata davali nalog Čistoći da očisti spornu lokaciju po čemu je preduzeće postupilo. Prilikom poslednjeg obilaska ovog lokaliteta komunalni inspektor je zatekao više lica koja su palila vatru u okolini Deponije koji su odbili da se na zahtjev inspektora legitimišu. Kako se na poziv inspektora nijesu uključile ostape službe, nadzor nije mogao biti okončan izdavanjem prekršajnih naloga.

Oni navode da svakodnevno kroz primjenu kaznene politike rade na sprečavanju takvih pojava. Oni su tokom 2018. godine, kako pravnim tako i fizičkim licima, izdali 64 prekršajna naloga zbog nelegagšog odlaganja otggada.

Paljenje guma, kako su saopštili iz Komunalne inspekcije, nadležnost je Komunalne policije. Shodno Zakonu o komunalnim djelatnosti paljenje vatre je u nadležnosti Komunalne policije. Gume spadaju u opasni otpad te je za njih nadležna ekološka inspekcija ističu iz Komunalne inspekcije.

Iz Čistoće gdje je direktor Daca Popović kažu da je prostor od ograde Deponije prema Dinoši u ovoj, kao i u prethodnim godinama, više puta saniran, za šta su izdvojena značajna finansijska sredstva, kroz javnu funkciju i posebno izdate saglasnosti Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj.

Oni ističu da su sa tog mjesta uklonili velike količine raznog izmiješanog otpada, a u septembru kada je organizovano zadnje čišćenje uklonjeno je 48 kiperskih tura otpada.

Iz Čistoće navode da su efekti tih čišćenja uvijek bili kratkoročni zbog nesavjesnog odlaganja raznog otpada od strane pojedinaca.

“Ovaj prostor ne spada u površine koje ovo društvo ima obavezu da redovno čisti, već je za sanaciju potrebno obezbijediti saglasnost ili rješenje, kao i finansijska sredstva za pokrivanje ostvarenih troškova. Osim povremenih akcija čišćenja, Čistoća nema ni nadležnost u dijelu kontrole nelegalnog odlaganja otpada, paljenja guma, niti zaštite ovog prostora, kako bi se spriječile nedozvoljene radnje. Gume sakupljene sa javnih površina, Čistoća odlaže u krugu gradske deponije, na prostoru koji je određen za njihovo lagerovanje”, kazali su iz Čistoće.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vlado
Gost
Vlado

Raseljenici sa Kosova čudo čine. Oni nikada ne dođu u neku sredinu da se istoj prilagode. Uvijek nastoje da sredinu prilagode sebi. Na našu žalost u tome i uspijevaju. Crna Gora nije više ni nalik državi naših predaka. Nagrdili smo je trajno. Treba samo pogledati što su kulturološki uradili od čitave naše susjedne države. To i nama sleduje za koju… Više »

Zapamti već jed
Gost
Zapamti već jed

Ne objaviste moj komentar i vezi komunalne policije i rukovodstva(vjerovatno što sam ih vrijeđao) a što oni ne rade svoj posao da li oni mene vrijeđaju.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Koje poglavlje ovim otvaramo?

Petar Pan
Gost
Petar Pan

Pozvati na odgovornost i za reciklazni centar u Omerbozovicima.Voda ce se zagaditi a vazduh je pun fluora.Neka nadlezni provjere sve ovo.

Petar Pan
Gost
Petar Pan

Vec nekoliko godina to rade skoro svaku noc na isto mjesto,pale gume i vade celik koji prodaju zeljezari.Vise puta sam prijavljivao i nista.Cudi me da ste i ovaj clanak objavili.

Pgcg
Gost
Pgcg

Romi pale sto stignu, plastiku,gume,robu sve.To najbolje znaju stanari Starog Aerodroma jer se uvece ne moze ostat od dima.

Zvonkisa
Gost
Zvonkisa

Sprdacina sa ovim nesretnim narodom koji ovo ocigledno zasluzuje,jer bi da je normalan borio bi se protiv ovakvog zagadjenja koji iz noci u noc zagadjuje smogom Podgoricu dobar dio I Malesiju I Zetu masala…jedemo organic!Nisu ovo gume(ponekad da crni dim)ovo je zuti dim iz Deponije koja gori stalno iz noci u noc I prekriva! Podgorica nije ovako bila zatrovana nikada,… Više »

Trece Oko
Gost
Trece Oko

Visoka novčana kazna i naučiće svakoga da više ne pale gume i razni otpad

Mark
Gost
Mark

Ja cu vam reci.Nemoc drzavw.Nesposobna.Prebacuju odgovornost jedan na.drugoga.Jedna grupa Roma.od.1999 godine od kada.su dosli kao izbjeglice pale gume.i truju 200000 stanovnika.Podgorice i drzava sve to aminuje.Sramno i tuzno.Potrovase nas.Dali iko iz madleznih izadje z auta i proseta predvece i da podleda malo okolo sebe pa e vidjeti crn dim.

Adnan
Gost
Adnan

Parkirajte jedno vatrogasno vozilo kod Deponije (kao sto ste na brdo Gorici ). Neka intervenisu na svaku paljevinju.

Neamamam
Gost
Neamamam

Šteta što nemamo državu koja reaguje u ovakvim situacijama već državoliku tvorevinu koja sluźi za punjenje džepova aca djukanovića i svetozara marovića.

Djuro
Gost
Djuro

I tako dok se nesposobni prepucavaju,mi cemo udisat kancerogeni vazduh

Bole
Gost
Bole

Cu odbili da se legitimisu. U danasnje vrijeme. Izvadis telefon, slikas, posaljes nadleznima, ubrzan sudski postupak, zatvorska kazna 2 godine i 2000e kazne. Nekoliko presuda kasnije, nikom ne pada na pamet to da radi. Stvarno mi nije jasno kako su trivijalne stvari kod nas uspjesno predstavljene kao neki nerijesiv problem, pa se prebacuje nadleznost tamo-vamo. Ovakve stvari moraju biti rutina… Više »

Buntovnik
Gost
Buntovnik

Ovo je katastrofa, godinama se ovo radi. Nikoga nije briga, prebacuje se odgovornost sa jednih na druge. Treba zapaliti jedan kamion guma ispred skupstine, mozda ni onda nebi nikome smeta crni dim i smrad. Ja sam prije tri godine slikao ogroman plamen u sred dana, zvao sve nadlezne institucije, slao sliku novinama i niko nije reagovao. Dje su nadlezni kad… Više »

Baltazar B.
Gost
Baltazar B.

Džaba ti je da se žali bilo kome. OVDJE JE KAO GLUVOM ŠAPTAO I ĆORAVOM NAMIGIVAO, ISTA STVAR.

Lipovo
Gost
Lipovo

Dajte ovlassccenja vatrogascima, a sve ,,komunalce,, pošaljite kucci. Stradaju djeca koje ne interesuju Vasse ,,pametovanje i advokatisanje,, Vratite klasičnu miliciju i njena ovlassccenja, biće mnogo visse reda i odgovornosti u Drzzavi.

Send this to a friend