Društvo

Eksploziv odjekuje na primorju, dinamitaši ponovo oru

Ponovo smo minule sedmice svjedočili reprizi nemilih scena kao prije dvije godine kada su zbog neskrivenog apetita ribokradica ljudski životi na moru bili dovedeni u pitanje, piše današnja Pobjeda. Bombaši su u srijedu 22. maja, tokom neradnih dana, dinamitom čestitali praznik napadajući nekoliko pozicija na potezu od Jaza do Bigove. Na njihovoj meti bile su skakavice (cipoli) koje se u ovo doba godine kreću u jatima, a prate ih krupni predatori poput lica i gofova. Takva aktivnost u više navrata zabilježena je tokom cijelog mjeseca na potezu od Luštice do Bara.

<<<Dinamitaši ne prezaju ni od čega: Eksplozivom na ribe u Bigovu i na Jazu<<<

Za dinamitašima su, svjedočeći prema objavama na stranici Stop krivolovu, koje su prenijeli i mediji u regionu, ostale gomile ubijene ribe, dok na ponti u blizini Bigove pohlepu dinamitaša nije zaustavila ni činjenica da su u vodi bila dva sportska ronioca Andrija Gazivoda i Zoran Dočić.

Njih dvojica, kojima nije prvi put da se nađu u ovakvim situacijama, na snimku su zabilježili ubijenu ribu koja pliva po površini nekoliko minuta nakon eksplozije. Za brigu je što činjenica da uredno označeni podvodni ribolovci borave u moru nije spriječila dinamitaše da u njihovoj blizini napadnu jato skakavica i to oko 15 sati. U tom momentu u širem akvatorijumu Bigove bilo je čamaca, turista. To, međutim, nije zaustavilo „nobelovce” da se ponovo narugaju sistemu, državi i svima koji se bore da se nelegalni izlov ribe zaustavi. Prema podacima koje je objavilo udruženje građana Stop krivolovu, kod Jaza su istog dana, samo prije podneva, na dojavu građana, policija i inspektori reagovali i odmah izašli na teren. Od bombaša nije bilo traga, ali su u jednoj od barki zatekli odbačen džak pun skakavice. Na snimku koji je nekoliko stotina metara dalje, na ponti od Jaza, napravio podvodni ribolovac vide se stotine ubijenih primjeraka cipola.

Sve te scene asociraju na minule godine kada je gotovo u isto vrijeme počinjala standardna bombaška aktivnost duž Luštice, Grblja kao i na ostalim lokacijama pored mora. Lokacije na kojima odjekuju eksplozije su standardne, bombaši nijesu došli iz neke druge države, koriste iste staze, jednake količine dinamita, štapina… I svima je zajedničko da nijedan nikako da dopre u zatvor.

A nastupaju sa jednakom bahatošću kao i ranije: bez ustručavanja da bace dinamit dok su ribolovci u vodi.

Podsjetimo, takva je scena prije dvije godine umalo života koštala našeg poznatog rukometaša Božidara Nikočevića, inače sportskog ribolovca i ronioca na dah, kada je u blizini uvale Bigovica krivolovac na njega lansirao eksplozivnu napravu i umalo ga ubio. Nikočević je ošamućen jedva uspio da dopliva do čamca a od dinamitaša nije bilo ni traga nakon te scene.

Iako su dinamitaške aktivnosti prije dvije godine na noge digle ribolovačku javnost, a konkretnim potezima odgovorila su Vlada i država, osnivajući posebna tijela zadužena za suzbijanje ove pojave, krivolovci ponovo bacaju rukavicu u lice društvu i sistemu.

Iz grupe Stop krivolovu Pobjedi je saopšteno da se ponovo kao kamen spoticanja pojavljuje kaznena politika, odnosno da niko od dinamitaša nije ležao u zatvoru zbog svojih krivičnih djela.

Pravni stručnjaci su u nekoliko navrata za taj list ukazivali na veliki problem u tretiranju ovog pitanja i činjenicu da se prilično „labavo“ reaguje na posjedovanje i upotrebu ekploziva u svrhe ubijanja ribe.

35

avatar
1000
28
7
0
 
31
kosmopol pekiLider regionaTrolmojsilovićStop lesinari
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
kosmopol peki
Gost
kosmopol peki

Ja sam sportski ribolovac bio do prije 8-9 god dok nijesu dinamitasi i lovci na struju preuzeli vode Crne Gore, a sad nisam ni ribolovac. Sustina price je da unistise sve pod vodom ,a sto se tice sportskih ribolovoca to nije ni kap u moru stete sto oni ulove dinamitom ,a moj prijatelj je imao situaciju na Trsteno kad je… Više »

Stop lesinari
Gost
Stop lesinari

Dje je ovim postenim sportskim ribolovcima bova za obiljezavanje???ovu su najveci krivolovci u cg,ubijaju ribu sa dozvolom za sportski ribolov i uzimaju grdne pare godinama i to sve pod plastom “stop krivolovu”..

mojsilović
Gost
mojsilović

Još okače na fejsbuk slike sa pedesetak kila lice i zdravo da smo, nikome ništa. Šta je tu sportski?

Slavko
Gost
Slavko

Ovo je normalna pojava u Evropi, stapina dinamita u sred dana medju narod pa ko pretekne. Ipak smo lideri. Hvala DPSU.

Trol
Gost
Trol

Jes, DPS je kriv i sto smo mi maloumni i sto necemo da prijavimo komsiju koji lovi na nobelovu udicu… sve DPS zajeba…

Iznogud
Gost
Iznogud

Posto ih nadležni ne fataju, najbolje bi bilo da im odrede mjesec dana da dinamitaju dokle sve ne pobiju. E u za čas ga ulovili i pojeli gadovi PI

Imam ideju
Gost
Imam ideju

A da pohapsimo i osudimo ove sto treba da ih hapse !?

goran.jovanovic
Gost
goran.jovanovic

Elitni turizam…

Crevar
Gost
Crevar

Nije to bas tako,mnogo se preuvelicava

Vesna
Gost
Vesna

Strasno.Neka mi neko kaze dje se jos lovi dinamitom.Zar se tako lako dolazi do njega-samo posluga,pa se ne zna ko to radi.
Kad je riba ulovljena na taj nacin lako se prepoznaje.Dje je prodaju i koje kupuje.To moze brzo da se regulise.Nadlezne sluzbe samo aktivno

Nema veze
Gost
Nema veze

Po njima.
I ako to sigurno ne rade iz čiste zabave. Treba ipak stati na kraju ovakvim lošim tradicijama…

cici
Gost
cici

mozda bi trebalo osnovati posebnu jedinicu koja nije korumpirana da se suprostavi ovome ovo nema smisla vise…i ozbiljnije kazne za ovaj polusvijet..

Špijunsko Čevo
Gost
Špijunsko Čevo

Oćete li malo provjerit ovog Gazivodu ,Draškovica ,Radoševica i ostale lešinare

Stop lopovi
Gost
Stop lopovi

Jesu li doticni “sportski ribolovci” prodali ribu koju su uvatili??i jesu li ispostovali dozvoljenu normu??naravno da nisu a sve pod plastom “stop krivolovu” ciji su istaknuti clanovi

Lider regiona
Gost
Lider regiona

Isti ovi podvodni ribolovci pustoše more,neka malo pregledaju i oca čuvenih košarkaša,slomio je pola obale loveći prstace,a tek njih 5,6 iz Novoga što dan i noc pustoše ame,zubac i pagre ispod Prevlake ,koja za to dozvola treba da se donese 30,40 kila najkvalitetnije ribe na dan…

LOLCINA
Gost
LOLCINA

To je u sklopu turističke ponude. Turisti imaju priliku da osjete ratni performans Boska Buhe.

...
Gost
...

i raznih lolcina, svakako.

LOLCINA
Gost
LOLCINA

Imamo ih na izvoz. Evo ja ih reklamiram ne bi li ih ko prihvatio dje vani.

Luk
Gost
Luk

Dabogda srece nemali gadi pokvareni

Anonimni777
Gost
Anonimni777

Divlja zemlja,ludaci,dinamiti na more,agregati po jezerima i rijekama,prosto sam tuzan u kakvom drustvu zivim.

Pjer
Gost
Pjer

Jedna vrlo posebna turisticka atrakcija.Neka vide kad nahrle dje su dosli.Riba na meniju sa mirisom baruta ma ljepota jedna

Send this to a friend