Društvo

Fakultet za Crnogorski jezik zadužen za uvjerenja: Provjeravaju i znanje stranaca

Fakultet za crnogorski jezik na Cetinju provjeravaće znanje crnogorskog jezika i izdavaće uvjerenja strancima radi dobijanja boravišne dozvole i u slučaju zapošljavanja u nastavi, što do sada nije radio, saznaje Pobjeda.

U Ministarstvu prosvjete su potvrdili ovu informaciju i pojasnili su da je na predlog ovog fakulteta Nacionalni savjet u julu donio program za provjeru znanja crnogorskoga jezika za strance.

Na osnovu ovoga programa, Fakultet za crnogorski jezik i književnost obavljaće provjeru znanja crnogorskog jezika u skladu sa zakonom, što ne znači da istu provjeru ne može obavljati i drugi subjekat u skladu sa zakonom i ukoliko podnese prijedlog programa za provjeru znanja rečeno je iz ovog resora.

Fakultet na Cetinju posjeduje licencu za obrazovanje odraslih za crnogorski jezik tako da, kako dodaju, može organizovati provjere znanja crnogorskoga jezika prema programima koje je usvojio Nacionalni savjet.

Istakli su da je provjeru znanja iz crnogorskog jezika za nastavnike ranije radila komisija koju je formiralo Ministarstvo, te su precizirali da će Fakultet obavljati taj posao u skladu sa Zakonom o osnovnom obrazovanju i vaspitanju.

U tom aktu, kako dodaju, propisano je da nastavu u školi mogu izvoditi nastavnici kojima je jezik na kojem se izvodi nastava maternji ili nastavnici koji su završili odgovarajući fakultet za obrazovanje nastavnika na jeziku na kome se ta nastava izvodi.

Nastavu u školi mogu izvoditi nastavnici koji nijesu završili odgovarajući fakultet za obrazovanje nastavnika na jeziku na kojem se izvodi nastava ako na posebnoj provjeri znanja pokažu da vladaju književnim jezikom na kojem se izvodi nastava u školi.

“Provjeru znanja obavlja komisija koju obrazuje odgovarajuća ustanova visokog obrazovanja, a obavlja se u skladu sa posebnim programom koji donosi Nacionalni savjet”, naveli su iz ovog resora.

Iz Ministarstva su rekli i da provjera znanja crogorskog jezika za dobijanje dozvole za stalni boravak nije bila u nadležnosti obrazovnih ustanova. Sada će taj posao takođe preuzeti Fakultet za crnogorski jezik, a provjeravaće nivo poznavanja jezika na osnovu Zakona o strancima.

Za uspješno polaganje provjere znanja neophodno je znanje jezika najmanje na nivou A2. Ispitni centar, sa druge strane, obavlja provjeru znanja crnogorskog jezika za dobijanje državljanstva.

66 Komentara na "Fakultet za Crnogorski jezik zadužen za uvjerenja: Provjeravaju i znanje stranaca"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend