Društvo

Nedostajaće novca za ljekove, plate i bolovanja

Sead Čirgić

Za zdravstvo je u narednoj godini opredijeljeno oko 302 milona eura, što je za oko milion manje od potrošnje prošle godine, a za oko 20 miliona više u odnosu na početni budžet za 2020, piše Pobjeda.

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Dragoslav Šćekić rekao je juče za Dan da to nije dovoljno novca, te da će faliti 11 miliona.

Bivši direktor Fonda Sead Čirgić kaže da će nedostajati i više od 20 miliona eura i da će se to najviše ogledati u dijelu nabavke ljekova i medicinskih sredstava, za koje je u okviru javnog zdravstvenog sistema u ovoj godini obezbijeđeno 90,23 miliona eura.

Za medikamente i medicinska sredstva koja se uzimaju na recept u privatnim apotekama planirano je 17 miliona eura.

Čirgić je objasnio da javne zdravstvene ustanove neće imati dovoljno sredstava za isplatu decembarskih zarada. U ovoj godini budžetom je za neto plate opredijeljeno 64,5 miliona, što je za oko milion manje nego prošle godine.

Već sada je, kaže on, izvjesno da će se morati raditi rebalans budžeta.

“Nerealno planiran budžet Fonda dovešće do rebalansa budžeta, jer zdravstveni sistem u uslovima neizmirenih obaveza od 40 miliona eura neće moći da izdrži dalji pritisak u finansijskom dijelu”, kazao je Čirgić.

Šćekić je rekao da će sporno biti i liječenje van Crne Gore, međutim, naš sagovornik ističe da za liječenje van Crne Gore neće biti većih problema.

“U situaciji kovida imate značajno manje upućivanje na liječenje u inostranstvo, jer je otežan prijem naših građana”, kaže Čirgić.

Problem vidi kada je u pitanju liječenje i zdravstvene usluge osiguranika Fonda u privatnim zdravstvenim ustanovama, kao i za njihovu rehabilitaciju, jer je planirano znatno manje novca za te usluge, čak manje četiri miliona..Za tu svrhu budžetom je planirano 7,7 miliona eura.

“Ono što se jasno uočava jeste da će značajno faliti sredstava za refundacije bolovanja, što će između ostalog dovesti do daljeg rasta neizmirenih obaveza. Sve ukupno ovakav nacrt budžeta će zahtjevati intervenciju Ministarstva finansija”, kazao je Čirgić.

Za bolovanja duža od 60 dana, budžetom za ovu godinu predviđeno je 5,6 miliona eura, što je za 1,5 miliona više nego prošle godine. Ipak, kako kaže izvor Pobjede, sada zbog cjelokupne situacije sa kovidom imamo mnogo više bolovanja.

Za liječenje van Crne Gore opredijeljeno je 7,6 miliona eura, a za liječenje kod privatnika 7,7 miliona eura.

Stručnjaci iz inostranstva

Za preventivne programe budžetom je opredijeljeno 400.000 eura.

Kada je u pitanju angažovanje medicinskih stručnjaka – eksperata izvan Crne Gore planirani je 200.000 eura, dok je za stomatolšku zaštitu planirano 5,1 miliona eura.

Prošle godine rebalansom budžeta opredijeljeno je oko osam miliona eura i to 5,8 miliona za ljekove, i oko dva za nabavku zaštitne medicinske opreme i troškove transporta za zaštitu usljed pandemije.

Na osnovu zaključaka Vlade obezbijeđena su takođe dodatna sredstva u budžetu Fonda u ukupnom iznosu od 15,3 miliona.

Ukupan dug krajem godine samo za ljekove iznosio je oko 17 miliona eura.

Za transplantacioni program budžetom je ove godine predviđeno 100.000 eura.

Na sajtu Ministarstva zdravlja piše da na presađivanje bubrega čeka 31 osoba i petoro djece. Na listi čekanja za transplataciju srca je jedna osoba, dok jetru čeka osam odraslih osoba i dvoje djece.

Na pluća čeka devetoro ljudi, a na toj listi čekanja nema djece.

7

avatar
1000
7
0
0
 
7
SRKLudiloEto takoPepaUps!
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
SRK
Gost
SRK

Neka se vrati Duško Marković i njegova Vlada!!!

Ludilo
Gost
Ludilo

Osvjezenje pravo.. 😡

Eto tako
Gost
Eto tako

Mogli bi i ta bolovanja malo dovest u red,mnogi boluju godinama,a nije im nista

Pepa
Gost
Pepa

E ko bude morao po bolnica kod ovih experata neka mu je bog u pomoc

Ups!
Gost
Ups!

Biće jako veselo!!!! Kakve ste nam eksperte stavili na čela klinika i instituta, KBC-a i na samo čelo zdravstva ….. biće više nego veselo!
Jad i bijeda na samom vrhu!
🤡🦧🦃🤕🤯🤪

Milojko
Gost
Milojko

Samo vjerujte

MUO
Gost
MUO

Glavno da neće za ćirilićne tastature,to vam je najbitnije i najhitnije!

Send this to a friend