Društvo

Fašinada tradicija duga 566 godina: Barke okićene jablanima ukrasile Perast

Foto: Boka news

Tradicionalna Fašinada održana je juče po 566 put, pred zalazak sunca u Perastu, a 21 vezanq barkq plovila je od Perasta ka Gospinom otoku, noseći kamenje kako bi bacanjem u more ojačali ostrvo Gospu od Škrpjela, piše portal Boka news.

Foto: Boka news

Ova manifestacija je dobila ime po talijanskoj riječi ”fascia”, što znači traka ili povez, a tako je nazvana jer barke međusobno povezane i napunjene kamenjem, okićene jablanovim granama, plove ka Gospi od Škrpjela.

Foto: Boka news

U barkama su samo muškarci, dok ih žene pozdravljaju sa obale, a tokom ove svojevrsne procesije na moru, pjevaju se tradicionalne pjesme bugarštice.

Foto: Boka news

Kad prva barka, u kojoj je župnik, nekada predsjednik Opštine Perasta, danas lokalne zajednice i predstavnik Bokeljske mornarice, stigne do Školja, crkveno zvono oglašava taj svečani trenutak.

Foto: Boka news

Barke zatim čine prsten oko Gospe, simbolizujući na taj način povezanost sa Nebeskom Majkom i kamenje se baca u more.

Fašinada, od 2013. godine ima status nematerijalnog kulturnog dobra nacionalnog značaja.

Foto: Boka news

Prvi put je održana 22. jula davne 1452. godine kada su braća Mortešić na hridi, škrpjelu, pronašli ikonu Bogorodice sa Kristom, koja se danas nalazi na oltaru. Jedan od njih je izmolio ozdravljenje po zagovoru Blažene Djevice Marije. Nakon toga Peraštani su počeli gradnju umjetnog ostrva i crkve na njemu. Nasipali su kamenje i potapali brodove oko škrpjela kako bi stvorili otok. Do 1603. godine potopljeno je stotinjak brodova.

Prva kapela Gospe od Škrpjela sagrađena je 1484. godine, dok današnji oblik dobija nakon velikog potresa 1667. godine.

Povodom Fašicade, u Muzeju grada Perasta sinoć je otvorena izložba slika Luke Berberovića.

Foto: Boka news

Na pijaci ispred crkve Svetog Nikole u Perastu u čast Fašinade održan je koncert Priče o moru, nastupile su klape Bellezza iz Tivta i Primavera iz Kotora, a jedrena je i dvodnevna regata “Fašinada kup 2017.”

Send this to a friend