Društvo

Front plaća žene da idu na proteste?

Korisnice naknada za majke sa troje i više djece najavile su za sjutra nove proteste, ovoga puta ispred zgrade parlamenta. Njihova predstavnica Željka Savković juče je poručila da im je svaka podrška dobro došla, pa i političkih partija, što su iz Demokratskog fronta vrlo ozbiljno shvatili, pa su krenuli u potragu za ženama ne bi li što veći broj njih došao ispred skupštine u četvrtak.

Prema saznanjima Dnevnih novina, aktivisti DF navodno idu i po kućama i nude novac za izlazak na proteste. Prevoz je takođe obezbijeđen. Da aktivisti Fronta vrbuju žene, za DN su potvrdile majke koje su bile na prošlim protestima i koje se neće pojaviti u četvrtak.

“Vjerovali smo da se okupljamo kako bi se izborile da ostanu stara rješenja i naknade, da nas ne zakidaju i da naši protesti nijesu politički. Tačno je da su predstavnici opozicije dolazili na naše skupove, ali nijesmo u tome vidjeli ništa čudno. Vjerovali smo da su došli da nas podrže, a ne da nas zloupotrijebe zbog svojih političkih ciljeva. U četvrtak nećemo doći. Nećemo pod isto šljeme sa Frontom i Jankom Vučinićem”, rekla je sagovornica DN koja je željela da bude anonimna.

Da se majkama manipuliše, da njihove skupove organizuje, kontroliše i usmjerava dio opozicije na čelu sa Demokratskim frontom, bilo je očigledno i na prošlim protestima. Jedan detalj to više nego očigledno ilustruje. Kada je predstavnica majki saopštila da im je obećan sastanak sa ministrima i da treba da se raziđu, uslijedilo je horski odgovor članova opozicionih partija koji su bili ispred zgrade Vlade: “Ne, ne, ne, ne..” “Ostani, ostani, ostani”…

Savković: protest će biti dug

Za predsjednicu Koordinacionog odbora majki Željku Savković, podrška političkih partija nije sporna. Na jučerašnjoj konferenciji za novinare kazala je da će “protest biti dug”.

“Stajemo u odbranu našeg zagarantovanog stečenog doživotnog prava i nećemo posustati. Nećemo dozvoliti kategorizaciju žena. U ovome je više od 22.000 majki, sa Zavoda za zapošljavanje, žene koje su se odrekle penzije i uzele naknadu, koje su iz radnog odnosa” poručila je Savković, naglašavajući da očekuju “podršku svih majki i subjekata”.

“Nijedna podrška neće biti odbijena. Bilo od NVO sektora, bilo od političkih partija, bilo od svakog punoljetnog građanina koji može da razmišlja u svoje ime. Tu smo za čitavu crnogorsku javnost. Sa jednim jedinim zahtjevom, povući Zakon o smanjenju nadoknade i vratiti prvobitno rješenje iz 2016. godine. Protest će biti dug. Pokušaće da nas iscrpljuju, ali nećemo odustati od našeg zahtjeva, bez obzira na pritiske. Ovo je naša borba. Ostajemo tu dannoć, prevoz će biti organizovan iz gradova”, kazala je Savković.

Žalilo se više od 5.000 majki

Na rješenje o smanjenju naknada za majke sa troje i više djece podnjeto je ukupno 5.048 žalbi do 24. februara, saopšteno j e iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Kako se navodi, najviše žalbi je stiglo centrima za socijalni rad u Podgorici 2.383, u Beranama (Andrijevica i Petnjica) 637 i u Pljevljima (Žabljak)353.

Podsjećamo, Zakonom o budžetu predviđeno je da naknade za majke sa 336 eura budu smanjene na 264, a one sa 192 eura na 144. Stoga su nezadovoljne korsnice zakazale za sjutra protest ispred Skupštine Crne Gore u 12 časova.

Obećali, pa ukinuli naknade

Roksanda Peković iz Bijelog Polja, gdje ima više od 3.000 korisnica, naglašava da je skup organizovan isključivo od strane majki, korisnica naknada.

“Očekujemo da na protest dođe 21.600 majki koje su ostvarile to pravo iz 2015. godine. Naravno da neće moći svaka, jer ima mnogo bolesnih žena i starijih penzionerki, ali svakako očekujemo da dođe veliki broj, da branimo naša stečena prava” poručila je Peković.

Sa novim rješenjima sa izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, podsjeća ona, ukidaju se doživotna primanja, koja se sada zamjenjuju mjesečnim naknadama.

“To znači da je Vlada donijela izmjene i dopune zakona kako bi ukinula naknade kada im bude najpovoljnije, iako su nam na sastanku obećali da ih neće ukidati” navela je Peković.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
21 MAJ
Gost
21 MAJ

Sramni zakon …diskriminatorski…sramni poslanici koji su ga izglasali…sa njim ruse drzavu ..majke su i one sa dvoje i jednim đetetom i 200 e penzje i punim radnim stazom…ukinuti zakon..

Nk-Bd
Gost
Nk-Bd

Zasto se niko nije zalio nadleznim institucijama odmah cim je Zakon donijet? Zasto se cekalo do sada? To nijesu bili politicki potezi, zar ne?

zorannn
Gost
zorannn

Oduvijek je MAJKA bila stub crnogorske porodice i tako je i sada. Zakon je takav kakav je donesen i sad se mora postovati. Zasto su dozvolili da se donese opet je druga prica koja je sada i nebitna jer je zakon tu. Ono sto je propisano zakonom je pravo na dozivotnu nadokandu, a to jemci i ustav Cg kao najvisi… Više »

opozicionar
Gost
opozicionar

pa nije doneseno sveto pismo, i plata je zagarantovana i penzija i djecji dodatak i socijalna, pa se sve koriguje mjere su stednje i to je vec vanredna situacija! a da su ga povecali bi li se bunili sto se odstupilo od zakona.. ne naravno!

ahhahahahahahha
Gost
ahhahahahahahha

hahahaha a jes…..a jes a jes hahahahhahahahahahhahaahah

rs4ewer
Gost
rs4ewer

DPS placa zene da ne idu na proteste!!!!

dr,nik
Gost
dr,nik

koliko čujem ni majke iz Nikšića neće na protest jer kako kažu sramota ih je što dolaze ovi iz DF.. OVO JE KAŽU ZLOUPOTREBA onoga zašta se stvarno bore..

Radmila
Gost
Radmila

DF ide od kuce do kuce i nudi pare da zene sad izlaze na ulice,..e zalosno je na sta je DF spao kao mora preko zena da Rusima polaze racun !

Sljokica
Gost
Sljokica

Sto se mene tice tih naknada nije ni trebalo biti

Zarija
Gost
Zarija

Meni je vise zalije one majke koje sjede kuci nego ove sto protestvuju i sto im je glavna predvodnica aktivistkinja DF-a !

Karlito
Gost
Karlito

Od pocetka prica o naknadama je nemoguca misija bila, i svako normalan je to znao, do evo nase opozicije. A to da su oni zene ‘podstakli’ je surova istina, i njih koriste za korist svojih prljavih poslova

Sanja
Gost
Sanja

Mogu misliti koliko ima para Front kad moze lagano da majkama placa da izlaze i protestvuju, a njima protesti odgovaraju kako bi za pare koje su od Rusa uzeli imali pokricee …

Visnja
Gost
Visnja

Do juce su pricali kako protest nije politizovan i kako ih niko ne pomaze a sad zovu Front da ih podrzi ! E pa dje to ima..

Stanko
Gost
Stanko

Zaboga, pa od samog starta opozicija je bila ta koja je zakuvala sve

Anica
Gost
Anica

Sad je meni jasno zasto svaka ima dobru frizuru i sto je sredjena..cus dobile pare od Fronta i sad ce ako treba i po kisi da protestvuju..

Eros
Gost
Eros

E ne bi me cudilo, s obzirom na sta su sve spremni.

Burdž-Kalifa
Gost
Burdž-Kalifa

Dječiji dodatak,pa koliko djece,toliko para.I to do punoljetstva.Nepoštenijeg i glupljeg zakona,ne postoji.NEODRŽIVO!!!

Laki
Gost
Laki

Najbolji komentar. U potpunosti se slazem.

Mare
Gost
Mare

Milosevicka propaganda, izdajnici strani placenici, niko ne valja ko se ne povinuje …..

Podrska majkama
Gost
Podrska majkama

Voljela bih da djece/omladine ima sto vise, da svaka majka dobije naknadu, bez obzira koliko djece ima. Buducnost nase drzave je u djeci i to je nase najvece bogatstvo.

pero
Gost
pero

Pa kad bi voljela, otvori dobrovoljni fond i uplacuj u njega i dijeli…

Podrska majkama
Gost
Podrska majkama

Da li Vi znate koliko penzionera ima u CG? Ocigledno da ne znate. Nece penzioneri razvijati nasu zemlju, vec djeca, omladina, kasnije kada odrastu. Ako ce neki zakon stimulisati povecanje nataliteta nase drzave, neka daju novac. Novac nije nista vazan, naspram djece koja su nasa buducnost. Pobunite se protiv onih koji ne zele dobro ovoj zemlji, ne placaju poreze i… Više »

Penzioner
Gost
Penzioner

Ne sprdaj se casti ti. Ne mozemo ni ovu mladez da zaposlimo.

Anonymous
Gost
Anonymous

Ko hoce da radi, moze da zaradi sebi postenim radom, za normalan zivot. Ne mozemo svi biti direktori.

I ja sam majka
Gost
I ja sam majka

A sta sa tim penzionerima?Oni su cijelog radnog vijeka uplacivali doprinose da mogu pod starost pristojno zivjeti.Ne mogu na silu mrijeti da bi majkama moglo da se daje.Naravno da su djeca buducnost ali ovaj zakon o nadoknadama je od starta neodrziv

Nk-Bd
Gost
Nk-Bd

A sta sa majkama od cijih naknada zive njena nezaposlena, fakultetski obrazovana djeca, a takvih nije malo? Na kraju krajeva, Zakon je donijet i ono sto propisuje je pravo na dozivotnu naknadu, a to garantuje i Ustav ove drzave! Ni jedna od majki nije trazila ni Zakon ni nadoknade, ali kad je ponudjeno uzele su i zasto se sad igrati… Više »

Draska
Gost
Draska

“Front plaća žene da idu na proteste?”Ovo je sramota i pomisliti a kamoli napisati. Mnogi nece ni viđeti onaj znak pitanja.
Nego ajde da se mi među sobom zavadimo.Ko je diskriminisan a ko ne. Tužno.

NAIVKO
Gost
NAIVKO

DRASKA ko onda placa prevoz iz svih gradova ,ako ne Front. Objavljeno je da ce zene imati organizovan autobuski prevoz i to za svaki dan protesta ,, cak se pravi i raspored da jedna grupa zena bude jednog dana ,sljedeceg dana druga grupa i tako redom ,a objasenjeno je da se raspored pravi kako se ne bi svakodnevno iscrpljivale iste… Više »

Draska
Gost
Draska

Ko plaća autobuse, a ko vodu nosi …Shvatate li koliko je to nebitno i skretanje sa prave priče. Koliko je radnika u Crnoj Gori, čije su fabrike propale, pošlo bez žute banke ili sa nekom crkavicom, a pojedini radnici su polijepo uzeli otpremnina. Je li to bila diskriminacija radnika? Sto ćete mi reći na to? A njih je bilo mnogo… Više »

realista
Gost
realista

FRONT naravno daje pare za prevoz ili ce neko povjerovarti da tolike autobuse iz pojednog grada do Podgorice placaju same zene . A to sto po godinama, vecina zena nije za penziju drugo je pitanje. A pitanje je i koliko su se pojedine organizatarke UGRADILE i koliko dobijaju novca za GLASNOST i trud da bi motivisale zene za okupljanje .Dok… Više »

filip
Gost
filip

istina da ih front organizuje prije par dana bile su na sastanak u vucinicevoj partiji svojim ocima vidio.

mico
Gost
mico

Beskrupulozno ne govorite istinu.Inace,buduci i da cenzuriste,svaki komentar koji imam namjeru objaviti,a svaki je u skladu sa oravilima objavljivanja na Vasem portalu,pravim print screen,i cuvam,pa cu negdje objaviti i galeriju Vase cenzure.I nisam jedini.Cisto da znate da je Vas ljubavni odnos spram cenzure-dokumentovan…..

realno
Gost
realno

Naknade su realno neodrzive, diskriminatorne i neustavne

Diskriminisana
Gost
Diskriminisana

Diskriminisane majke sa dvoje i jednim djetetom. Uz to sto je mnogo, mnogo je 346 eura , a neko radi 40 godina i penzija mu je 250 e. Pola njih se nije ni interesovalo za posao jer privatnika je bilo vazda. Mi imalna cijena rada svima i da su svi zadovoljni.

Gmaz
Gost
Gmaz

Tako je. Dokumentuj sve mico pa posalji rusko-srpskim tajnim sluzbama, borcima za pravdu i istinu i teroristima u slobodno vrijeme

Đoko
Gost
Đoko

Dokumentauj i komentariši i dalje, ali prvo nauči da pišeš-odnosno pravopis..

Send this to a friend