Društvo

Građani da poštuju mjere, zdravstveni sistem drži situaciju pod kontrolom

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) danas je na sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Milutin Simović, razmotrilo aktuelnu epidemiološku situaciju i pozvalo građane da dosljedno poštuju mjere, a nadležne inspekcije da pojačaju nadzor i kontrolu kako ne bi morale da budu uvedene restriktivne mjere, posebno u opštinama sa visokim stepenom lokalne transmisije.

Uz konstataciju da su u svim zemljama, pa tako i u Crnoj Gori, ublažavanje mjera i liberalizacija prelaska državne granice doveli do pogoršanja epidemiološke situacije, NKT je sa zabrinutošću konstatovalo da se mjere koje su na snazi ne poštuju.

Podsjećajući da su sve aktuelne epidemiološke mjere donijete na predlog Instituta za javno zdravlje sa ciljem zaštite životâ i zdravlja građana Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti poziva sve građane da dosljedno poštuju mjere, i podsjeća nadležne institucije državne i lokalne vlasti, javne ustanove, privredna društva na njihove zakonske obaveze, a nadležne organe inspekcije da pojačaju nadzor i kontrolu poštovanja propisanih mjera.

“Ako nepoštovanje mjera rezultira daljim pogoršanjem epidemiološke situacije Institut za javno zdravlje će predložiti Nacionalnom koordinacionom tijelu uvođenje restriktivnih mjera, posebno u opštinama sa visokim stepenom lokalne transmisije”, navode u NKT-u.

Ima 549 slobodnih bolničkih kreveta

Na sjednici je konstatovano da, uprkos porastu broja inficiranih, zdravstveni sistem Crne Gore u potpunosti kontroliše situaciju.

“U ovom trenutku Crna Gora za COVID-19 pacijente raspolaže sa 549 slobodnih bolničkih kreveta, 260 instaliranih respiratora i 62 u rezervi što garantuje uspješno suočavanje sa infekcijom i u budućem periodu”, ističu u NKT.

Obezbijeđena sredstva za plaćeno odusustvo

Nacionalno koordinaciono tijelo je konstatovalo da je Institut za javno zdravlje pravovremeno predočio Ministarstvu prosvjete sve preporuke u vezi sa početkom školske godine i da je Vlada u okviru mjera obezbijedila sredstva za isplatu plaćenog odsustva roditelja djece mlađe od 11 godina te da se donošenjem školskog kalendara od strane Ministarstva prosvjete stvaraju i formalni uslovi za isplate.

Naplaćeno 88.050 eura kazni

Razmotren je Izvještaj Uprave za inspekcijske poslove o kontrolama sprovedenim od 17. jula do 31. avgusta u kojem je navedeno da je u izvještajnom periodu izvršeno 14.009 kontrola, da je podnijeto je šest zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka te da su izrečena 84 prekršajna naloga u iznosu od 88.050 eura.

NKT je usvojilo XVI Izvještaj Operativnog štaba za upravljanje donacijama o stanju na računu i isplatama sa računa.

“Prema podacima, od otvaranja računa 19. marta 2020. godine do 11. septembra 2020. godine u 9.00 sati ukupni prilivi iz zemlje i inostranstva iznosili su 8.157.589,12 eura i 75.971,72 američkih dolara, dok su ukupni odlivi iznosili 2.958.869,13 eura. Shodno navedenom stanje na računu Nacionalnog kooridnacionog tijela za zarazne bolesti je 5.198.719,99 eura. Pregled odliva po sedmicama može se preuzeti ovdje“, navodi se u saopštenju.

30

avatar
1000
16
14
0
 
28
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🏃‍♂️🏃‍♀️🏃‍♂️MirkoPodgorica3333
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mirko
Gost
Mirko

Ima li oko od vas u NKT gram obraza?
Nismo mi ovce. Stara, nova ili bilo koja vlast neka sad krene da kažnjava imaćete pola stanovništva na ulicama.

🏃‍♂️🏃‍♀️🏃‍♂️
Gost
🏃‍♂️🏃‍♀️🏃‍♂️

Bas cudno da jos be stave na internet sa podacima . Bas cudno da ne hapse slike sa fb Bas mnoho cudno mnogo toga … Ko li ih je zaboga opomenuo is Svijeta 😁😁😁😁😀

3333
Gost
3333

Sad ce to nova vlast sve pozlatiti…ona zna sve…ona ce red da zavede…oni imaju vakcinu…oni su od autoriteta…jos kad Radulovic vikne mrs…svi ce u misju rupu….moze li mi neko reci zasto Berane vodi na listi…ko ih zaje.a da mi je znati….mora da im je neko uvalio fals zastave…neosvestane …

Raspop
Gost
Raspop

Bravo vi ga nikšićki litijaši dobro ste se pokazali uzećete Podgorici prvo mjesto i da vi pravo rečem zaslužili ste ga.

Podgorica
Gost
Podgorica

Građani da poštuju mjere a dozvolite DA NIKO postavi binu i sred Podgorice i DA NIKO ORGANIZUJE PATRIOTSKI skup…
I ko ne dođe taj ne boli Crnu Goru hahaha…
I sve to gledate vi iz NKT

Bogoslov
Gost
Bogoslov

Litijaši mogu, jer poppvi kade tamjanom i nema zaraze, a tek pričešće mili brate to jednostavno nije moguće.

Podgorica
Gost
Podgorica

Pogledaj kada je bila zadnja Litija, prvo su samonicijativo zaustavili Litije samo Sveštenici, pa je Država tek nakon toga škole, restorane, lokale…
Imali su još neku kada smo bili corona free.
I da dodam tada ste ih hapsili svaki dan i snimali sa telefonima ako ih više od šestoro stane.
A sada preko 100-200 dnevmoninidi mitinzi na koje se poziva

Markisa1
Gost
Markisa1

Askupovi posle i prije izbora. Budimo realni pa sagledajte kako jeste a ne kako nekoga ne volite ili mrzite

Piksi
Gost
Piksi

A ko je organizovao ono brdo litija.auto litija, brodskih litija, proslava , veliko ” neko” ili veliko “nista”. To sad dolazi na naplatu Berane, Podgorica , Niksic.

Mitya
Gost
Mitya

Hocemo na koljenima da molimo pojedince??Kaznjavajte jedino to razumijemo ovdje..

Govedo ja
Gost
Govedo ja

Prvo trebaju poceti od SEBE Ne pitaj zasto jer svi smo dobro bili “” zaigrani “” I “” uigrani “” za razne skupove Bilo bi “” PATRIOTSKI “” da svi podnesu ostavke I oformi se novi NKT bez doktora politickih I okolnih “” suflera “” politicara .

Govedo ja
Gost
Govedo ja

Drzali ste mitinge I sada drzite sjednice
POLITIKA I NKT NE IDU ZAJEDNO

Deni
Gost
Deni

Podjite do Delte…strasno..mala.djeca ..roditelji bez maski..klime..

Stedim
Gost
Stedim

Da milutin nije bio na vlasi, ne vi sad inali vise od 20-30 zarazenih

🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Gost
🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Mico respirator 😁😁😁

03
Gost
03

Trebalo je da se i vi pridrzavate mjera,zato vam doktori i podnose ostavke,e se nista ne pitaju. Oni dobro znaju kako ovo da se zaustavi. Pod kljuc dvije nedjelje i eto. Ali ne mogu od vas politicara u nkt. Vi ste glavni

🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Gost
🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Ja bi da se svadjamo oko redpiratora 😀😀😀😀

Leon
Gost
Leon

Shvatite već jednom da nama na Balkanu ne pomažu nikakve preporuke, već samo naredbe. Njemcima kad savjetuju, Njemci poslušaju savjet. Mi nismo tog mentaliteta, nama treba narediti sve

Tigar
Gost
Tigar

Jos si tu

Sara
Gost
Sara

Prosetajte malo Niksicem, Podgoricom, primorjem… Pa kaznjavajte svakog bez maske preko usta i nosa, zaradicete bar 100.000€ samo na kazne 😂 I mozda onda narod bude postovao mere

Kotorski spija
Gost
Kotorski spija

Mozete li nam ukinuti placanje vode u Boku .. Placamo najvecu cijenu VODE A voda na spinu nije za price Ukljuciti nam vodu ZARAZA se siri a brzo ce I kolega ..Ne mizemo ruke redovno prati ni 20 sec

♥️♥️♥️♥️♥️♥️💯♥
Gost
♥️♥️♥️♥️♥️♥️💯♥

Gradjani postuju mjere ali vi nijeste postovali gradjane pred izbore zbog IZBORA Naime malo ste testiranja radili PRIJE izbora A sada ih pojacali Da li ste krili ili morate slusati SZO potanje je na koje bi trebali dati gradjanima odgovor Pozdrav

Srdjan
Gost
Srdjan

Postovana gospodo iz NKT-a, na pocetku krize svi su dosljedno pratili i postovali mjere koje ste donosili. To je i razlog zasto je stepen zaraze bio nizak i sto smo bili prva corona free destinacija u Evropi. Posljednjih mjeseci ste se toliko iskompromitovali sa duplim standardima da vas malo ko vise slusa, nemate kredibilitet koji ste imali na pocetku. Pretpostavljam… Više »

Hurem
Gost
Hurem

Srdjane,imaju oni kredibilitet no mi nemamo pamet

Kokot
Gost
Kokot

Koji klipan. Sad ti je litijašu kriv NKT.

Ljiljana
Gost
Ljiljana

Podlegli ste bolesnoj propagandi. Okrenite se oko sebe. Sve radite u korist svoje stete.

Ccccc
Gost
Ccccc

Sto prica ovaj? Sto pominje granice kad se bez testa ne moze u CG ? Ili mozda ne vjeruje u ispravnist testova ? Niko sa strane nam nije kriv nego mi sami. Toliko se urlikalo na ulice u zadnij 10 dana da je ovo ocekivani rezultat . Setaliste i kafici puni , maske rijetko ko nosi

Mirko
Gost
Mirko

Samo se iz Srbije (najzaraženije zemlje u regionu) mora ulaziti sa negativnim testovima, svi ostali mogu slobodno i bez ikakvih procedura da uđu u CG! Zato se malo informiši prije nego počneš da lupaš, očito ti ne znaš za ostatak svijeta sem za Srbiju!

Tigar
Gost
Tigar

Najzarazenije hahahaha e nepismenjace jedan

Ccccc
Gost
Ccccc

A ti si kao informisan? Mi smo najzarazenija zemlja u regionu . A do skoro je trebao test i iz drugih drzava , a iz Srbije je 75000 turista barem tako javljaju. Ocu da kazem da nas nisu oni zarazili a ni drugi iz regiona kojima test ne treba jer ih je malo u CG . Tako da je problem… Više »

Send this to a friend