Društvo

Građani dobili pasarelu, ali je ne koriste

I ove turističke sezone ponavlja se ista slika u Sutomoru. Iako je deset metara duga pasarela, koju je kompanija Bemax poklonila ovom primorskom mjestu, napravljena sa ciljem da se smanje gužve, saobraćajni haos ne jenjava. Problem, tvrde nadležni, prave pješaci jer ignorišu pasarelu i dalje “po starom običaju” prelaze magistralu.

<<<Otvorena pasarela u Sutomoru, smanjiće saobraćajnu gužvu<<<

Na društvenim mrežama objavljeni su brojni statusi i komenatri na ovu temu, pa se pokrenula polemika na Facebooku.

Jedna građanka je jednostavno objasnila ovu situaciju.

“Najveći problem je naučiti ljude da je koriste”, mišljenja je ona.

U barskom Sekretarijatu za komunalne poslove i zaštitu životne sredine ističu da je do policije da iskontroliše da li pješaci koriste pasarelu.

“Pasarela je tehnički ispravna, završena, koristi se. U njenoj blizini su izbrisani pješački prelazi. To što pješaci pretrčavaju magistralu, druga je stvar. Policija reguliše, da li sve može da stigne, ne znam”, kazao je CdM-u sekretar ovog sekretarijata Dejan Škerović.

Građanima kao da je lakše da čekaju na semaforu, da ih neko propusti na pješačkom prelazu, ili što je najgore, da pretrčavaju ulicu.

“Gdje je policija da reguliše saobraćaj?! Skoro svaki dan sam kroz Sutomore poslom, kilometarske kolone i zastoji su počeli. Ludilo!”, napisao je jedan građanin na Facebooku.

“Neka stoji policija i kažnjava pješake pa da vidite kako onda nema gužve”, ističe drugi.

“Pasarela bi se koristila da ima policajaca i da kažnjava pješake kao što kažnjavaju nas vozače što ne prolaze na pješački gdje je označen ili preko pasarele”, kaže građanin.

Jedan, pak, smatra da je pasarela postavljena na pogrešnom mjestu.

“Ispred Volija je zastoj i tu ima najviše pješaka, otud i gužva. Fino izbrisati pešački prelaz kod Volija, policija da naplaćuje kazne pješacima i milina. Kad udariš po džepu, da vidiš kako će lako da se nauči gdje se prelazi”, navodi on.

Drugi je mišljenja da problem sa kolonama u saobraćaju u Crnoj Gori nije u pješacima, već u neregulisanom isključenju-uključenju sa prometnih saobraćajnica na lokalne puteve.

“Kada na magistralni put na svakih 50 metara imaš divlje uključenje i kada prolazi direktno kroz gradove ne možeš očekivati ništa brži saobraćaj. Da ne spominjem to da je putna mreža neizmjenjena od 60-ih na ovamo i predviđena za četvorostruko manji promet i broj vozila. Pješaci su tu najmanji problem, a pasarele se grade da bi se pokazalo da se nešto kao radi po tom pitanju a i zato što se saobraćajem bave neobrazovani i nestručni. To su Potemkinova sela klasična. Ono, mi smo uradili sve što je do nas i tako to”, revoltiran je ovaj građanin.

Pasarelu ne izbjegavaju samo građani Bara. Slična je situacija i u Podgorici-jer se godinama veoma slabo koriste pasarele na Zlatici i Zabjelu.

S.Đukanović

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend