Društvo

Gradske službe i NVO Green Home očistili zelene površine u Podgorici

Gradska preduzeća Putevi, Zelenilo i nevladina organizacija Green Home, u saradnji sa Službom zaštite pokrenuli su projekat u cilju očuvanja zelenih površina u Glavnom gradu, te su u park šumi kod Kombinata aluminijuma izveli poslednju u nizu akciju uklanjanja komunalnog otpada i manjih divljih deponija, a prethodno su probili i očistili požarne puteve, te uklonili biljni otpad koji predstavlja rizik za nastanak požara.

Kako je saopšteno iz Glavnog grada, preduzeće Putevi probilo je i raskrčilo zapuštene i obrasle puteve kroz park i uklonilo građevinski otpad i šut sa pomenutih puteva, tako da je sada omogućeno nesmetano kretanje vatrogasnih vozila u slučaju potrebe.

“Nakon toga, gradsko preduzeće Zelenilo izvršilo je krčenje i potkresivanje rastinja uz puteve i u saradnji sa Službom zaštite Glavnog grada vršilo deponovanje i kontrolisano paljenje istog. Kao poslednja u nizu aktivnosti je uklanjane velikih količina komunalnog otpada i taj posao danas su započela gradska preduzeća i aktivisti NVO Green Home”, navode u Glavnom gradu.

Jedanaest radnika Čistoće i volonteri NVO Green Home ručno su čistili i sakupljali komunalni otpad u park šumi Ćemovsko polje – potez preko puta Logističkog Centra Voli.

“S obzirom na to da je na ovom prostoru evidentirana veća količina građevinskog materijala i raznog kabastog otpada, Čistoća je na raspolaganje stavila i jednu radnu mašinu kao i tri vozila kiper za odvoz sakupljenog otpada. Tokom jučerašnjeg dana sakupljeno je 350 kesa uglavnom komunalnog i sitnijeg kabastog otpada, a odvezeno je 15 kiperskih tura građevinskog materijala i drugog kabastog otpada. Kako tokom jednog dana nije bilo moguće ukloniti odložene velike količine građevinskog materijala, Čistoća je i danas nastavila sa čišćenjem, a angažovana je jedna radna mašina i 3 vozila kiper, kao i nekoliko radnika koji će sakupljati preostali komunalni otpad”, dodaju u Glavnom gradu.

Tokom projekta su sprovedene i druge aktivnosti u cilju očuvanja svih kritičnih lokacija u Glavnom gradu, pa su organizacija Green home i gradska preduzeća i ranije organizovali brojne preventivne aktivnosti za sprječavanje požara i druge aktivnosti u cilju unapređivanja stanja životne sredine u Glavnom gradu. U sklopu projekta organizovana je i promo kampanja sa izradom banera za internet portale, a planirana je izrada edukativnih flajera, koje bi u toku obilaska najkritičnijih lokacija i na druge načine dijelili pripadnici Službe zaštite.

“Vjerujemo da će ove i druge aktivnosti koje zajednički sprovode Glavni grad odnosno njegova preduzeća i NVO organizacija doprinijeti očuvanju prirodnih ljepota Podgorice i kvaliteta života svih nas u njoj”, kazali su iz Glavnog grada.

Akcija čišćenja predstavlja finalizaciju aktivnosti koje se sprovode na toj lokaciji. NVO Green Home je u saradnji sa Službom zaštite inicirala kod Glavnog grada prokrčivanje požarnih puteva, potkresivanje grana i čišćenje otpada, građevinskog šuta i guma u park šumi na Ćemovskom polju – lokacija preko puta Logističkog centra Voli. Ćemovsko polje je jedinstvena zelena površina koja je izdijeljena na požarne sektore, između kojih se nalaze požarni putevi.

Aktivnosti NVO Green Home na navedenoj akciji finansijski su podržane od strane Crnogorskog Telekoma kroz program Za Svako Dobro. Navedena inicijativa je primjer dobre saradnje Glavnog grada, gradskih preduzeća i NVO sektora.

Ž.N.

3 Komentara na "Gradske službe i NVO Green Home očistili zelene površine u Podgorici"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend