Društvo

Hrapović o zdravstvu na Skupštini SZO u Ženevi

Delegacija Ministarstva zdravlja, predvođena ministrom zdravlja Kenanom Hrapovićem, učestvovala je na sjednici Skupštine Svjetske zdravstvene organizacije u Ženevi, ključnom zasijedanju SZO na globalnom nivou.

Kako je saopšteno, glavne teme ovogodišnjeg zasijedanja Skupštine su univerzalna zdravstvena zaštita, primarna zdravstvena zaštita, implementacija Agende održivog razvoja 2030, programski budžet 2020-2021, priprema i odgovor na vanredne situacije, Međunarodni zdravstveni pravilnik, priprema za sastanak visokog nivoa o univerzalnoj zdravstvenoj zaštiti na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, pristup ljekovima i vakcinama, prevencija i kontrola nezaraznih bolesti, antimikrobna rezistencija.

Na marginama skupa u Ženevi, Hrapović imao je niz značajnih bilateralnih sastanaka.

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom, potvrdio je snažnu podršku Crnoj Gori u realizaciji politika koje sprovodimo, posebno u oblasti imunizacija i vakcinacija, hroničnih nezaraznih bolesti I reformi primarnog nivoa zdravstvene zaštite.

Sa novim ministrim zdravlja Slovenije Alešom Šabederom, bilo je riječi o nastavku saradnje u oblasti zdravstva, koja je u prethodnom periodu intenzivirana. Ministri su saglasni da, osim razmjene ljekara i saradnje na polju edukacije, postoji još prostora gdje bi dva zdravstvena sistema mogla da uspostave saradnju.

Hrapović je razgovarao i sa ministrom zdravlja Turske Fahretinom Kocom, čiji su vrhunski stručnjaci u prethodnom periodu dolazili u Crnu Goru, kao što su i naši medicinski profesionalci bili na edukaciji u toj zemlji. Ministri su izrazili zadovoljstvo što naši građani dijagnostiku I liječenje, u slučaju potrebe, mogu dobiti u Turskoj.

Dogovoreno je formiranje zajedničkih timova ministarstava koji će raditi na realizaciji dogovorenih aktivnosti, a prije svega razmjene kadra za edukacije

O modelima saradnje u narednom periodu, Hrapović je razgovarao sa ministrima zdravlja Uzbekistana i Jermenije, Ališerom Šadmanovim i Arsenom Torosijanom. 

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
svastikaIvan
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
svastika
Gost
svastika

Je li ovaj put vodio koga od rodbine?

Ivan
Gost
Ivan

Zdravstvo mu se u CG raspalo a on se slikava iz zadnje klupe i drži natpis Slovenija…. uhhhh

Send this to a friend