Društvo

I Forca protiv održavanja liturgije u Svaču

Nova Demokratska Snaga Forca ostaje lojalna jednoglasnoj odluci vladajuće koalicije u Opštini Ulcinj ( albanskih nacionalnih partija, DPS i SD) održanoj 2. jula, kojom se namjera srpske pravoslavne crkve da se liturgija održi na arheološkom lokalitetu Svač, naseljena potpuno sa nepravoslavnim stanovništvom, smatra neprihvatljivom i iritirajućom za stanovnike Ana e Malit i Ulcinja.

<<<Vladajuća koalicija u Ulcinju traži da se zabrani liturgija u Šasu<<<

Takođe iz ove partije dodaju, da zahvaljujući angažovanju Albanskog nacionalnog savjeta, Skupštine Opštine Ulcinj, ulcinjskog muzeja i lokalne zajednice Ane e Malit, postavljeni su temelji pravne zaštite arheološkog nalazišta Svač i ulcinjskog Starog grada, ne nasjedajući na provokacije Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

“S toga nas zabrinjava činjenica da se spominje i učešće pravoslavne autokefalne albanske crkve za koju smo sigurni da nije upoznata sa brigama i osjećajima albanaca u Crnoj Gori naspram ovakvih akcija. Prema tome, njeno ime i srdačnost sveštenstva pravoslavne autokefalne albanske crkve se zloupotrebljava da bi se legitimisala naredna provokacija”, ističu oni.

Na kraju, kako napominju iz Force, osim zaštite spomenika koja se uvode u zakonske okvire svi zajedno, mora se  sačuvati  mir i njegovati međureligijski i međuetnički sklad za koje se odlikuju Albanci i Crna Gora.

“Kao i uvijek bez naše krivice, nama albancima u Crnoj Gori, poštujući stranu zakona učinjene su nam nepravde od kršioca zakona koji su obično ostali nekažnjeni.  Međutim, to nam ne daje pravo da preduzmemo korake koji mogu uticati na bezbjednost i dovesti u pitanje dosadašnje postignute rezultate”, navode oni.

86

avatar
1000
33
53
0
 
58
kuc22NenadPrckoMladenRumijski
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nenad
Gost
Nenad

Kako neko moue da zabrani liturgiju..pa to nema.nigdje u svijetu pa sve da je 100% albansko stanovnistvo

Rumijski
Gost
Rumijski

Forca je ekstremna nacionalisticka stranka !!!!

Ružica
Gost
Ružica

Ne kaže se održavanje liturgije nego služenje liturgije. Ajde što ste bezbožni novinari, nego ste i nepismeni. (Iako je ovo prvo mnogo strašnije nego vi toga niste ni svjesni)

Prcko
Gost
Prcko

Ružice draga, da se ne śekiraš, neće se ni održati, ni poslužiti.

Brat rimski
Gost
Brat rimski

Da je sreće ovako bi i mi – Crnogorci trebali.
Čekajući svoju crkvu,izgubio sam strpljenje i prošle jeseni se vratio svojim korjenima.
Neki u mom okruženju to ne odobravaju.Ipak,ja im kažem,kad su mogli Bodin i Stefan Nemanja,mogu i ja u katolike.
Hvaljeni Isus!!

Mladen
Gost
Mladen

Blago ti upamet.

Ljuma
Gost
Ljuma

Naravno da ce da brane Albanci njihovu proslost,bili su katolici ali silom prilika prinise islam,ali postuju svoju tradiciju,koja nije srpska.

Mladen
Gost
Mladen

Svač je jurizdikcija Mitropolije. Albanci smirite dozivljaje.

Nixon
Gost
Nixon

Braniti vjerski obred zvanicne crkve u 21 vijeku zemlje kamdidata a eu!! Samo u crnoj gori…srecna vam frzaba milogorci

Mladen
Gost
Mladen

Nikola Mirotic košarkaš je svojim potpisom podrzao Mitropoliju kako bi sacuvala svoje svetinje. Svaka cast brate.

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Čude se okle Pravoslavni Sveštenici Crnogorske Mitropolije u Crnoj Gori na Pravoslavnom Hramu, zabrinuli su se za “Arheologiju” haha

vuk
Gost
vuk

U Svaču (Šas) su dvije iako uništene monumentalne crkve. Crkva Svetog Jovana (Šen Gjoni) je nastala krajem XIII vijeka unutar tvrđave. Druga crkva, Sveta Marija (Šen Mrise) je sagrađena u XIV vijeku izvan tvrđave.Koji je povod Rista i Srpske crkve u pohodu na Svač da tamo drže liturgiju može biti samo stvaranje vjerske i nacionalne netrpeljivosti, odnosno unošenje razdora u… Više »

Mladen
Gost
Mladen

Koliko je stalo dukljanima milogorcima do pravoslavlja vidi se iz ovoga dogadjaja koji treba u nedelju da se desi. Svetu Liturgiju sluze svestenici sa vjernim narodom na Svaču a imate na jednoj strani šiptare koji se tome protive što je tragedija a još veca tragedija da imate milogorce koji su tobož pravoslavni koji se takodje protive službi Božijoj.

Dijaspora
Gost
Dijaspora

Nicija crkva ne smeta ali srpska smeta svakome ko nije srbin. Tu nema srpskog zivlja nit pristalica spc i nit raspolaze pravo spc da ima vlasnistvo nad tim. Bagro jedna smrdljiva odjebite od svakog pedlja CG gdje zive ne srbi. Idite na kosovo , spc sa srpskom akademijom glavni kreator , podstrekac, i organizator , promovator svih ratova .

Mladen
Gost
Mladen

Izvoli druže dodji na Svač i prisustvuj službi Božijoj i budi civilizovan čovek. Ovakav tekst i mišljenje prave štetu svima a najviše tebi.

Pravedni
Gost
Pravedni

U Svaču su ranohrišcanske svetinje… sto znaci da su pravoslavne, jer su im oltari ka istoku okrenuti…
Ko je god bio tamo to je i vidio.

Serdar Krsto
Gost
Serdar Krsto

To su sve Rimokatoličke crkve

kuc22
Gost
kuc22

kako ne

Serdar Krsto
Gost
Serdar Krsto

Svac je sjediste katolickoga biskupa

vuk
Gost
vuk

Sto Srpska crkva ima da traži na Svaču, oni su proizvod Nemanjića..a pošto se zna da je Srpski vladar Stefan Nemanja je 1183. godine osvojio Svač i kao sve gradove na Primorju “slavu njegovu pretvorio u pustoš i pepeo”.E sad puštiti da Nemanjićka Srpska crkva orgija po Svaču je najveći primitivizam.Ovo je provokacija Srpske crkve i Rista.I istina da se… Više »

LudiMilojko
Gost
LudiMilojko

Lepo pises na srpskom, brate srbine.

Region
Gost
Region

Pa i ne traži već Crnogorska Mitropolija u Crnoj Gori na Hrišćanskom Hramu

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Vuče, pa zašto ne napišeš i sledeću rečenicu koja glasi: Istrijebi grčko ime da više nikada ne pominje u toj oblasti, a narod svoj sačuva. I još nešto si zaboravio; Pravoslavni smo zahvaljujući Nemanjićima i Svetom Savi.

Send this to a friend