Društvo

I golubovi postaju kućni ljubimci, mimo propisa

Raste broj ljubitelja životinja, koji im ustupaju sopstveni životni prostor, a onda psi, mačke, ali i divlje životinje “šire teritoriju” i ugrožavaju svakodnevnicu susjedima.

Da li iz ljubavi ili hira vlasnika, tek sve je evidentnije nepropisno držanje životinja. Postoje i oni koji pripitomljavaju divlje životinje u stambenim zgradama.

Stanari jedne zgrade u Herce Novom su se obratii Radiju Jadran žaleći se na komšinicu, koja na svom balkonu pripitomljava i hrani golubove. Nemaju ništa protiv golubova, ali je problem što golubovi ostavljaju veliki nered za sobom i narušavaju higijenu okolnih stanova, dolaze na terase, ulaze u slobodno u sobe, uneređuju ih i teško ih je izbaciti. Osim toga, poznato je da da golubovi prenose viruse i bakterije. Kada se jednom naviknu, brzo adaptirati i početi sve više da borave na određenom mjestu, smatrajući ga svojim, pa ih je kasnije teško istjerati.

U razgovoru za Radio Jadran, načelnica Službe komunalne policije i inspekcijskog nadzora Marija Andrić ističe da nisu imali ovakvih žalbi, a da je pitanje držanja ljubimaca regulisano opštinskom odlukom o kućnom redu u stambenim zgradama.

“Zajednički djelovi stambene zgrade moraju se koristiti u skladu sa njihovom namjenom o čemu se stara Skupština stanara, upravnik zgrade i stanari, a to isto važi i kada su u pitanju  posebni djelovi-higijena se mora održavati. Kućni ljubimci se mogu držati u posebnim djelovima stambene zgrade u skladu sa propisima kojima su određena ta pitanja, s tim da ne narušavaju kućni red u zgradi, a na zajedničkim djelovima ne”, objašnjava Andrić.

Tako da svoje ljubimce možete držati na prostoru koji ne dijelite sa drugim stanarima, ali pod uslovom da taj prostor održavate urednim i čistim, a i da oni ne ugrožavaju kućni red.

Andrić ističe da je najčešće za rješavanje ovih slučajeva dovoljna opomena.

Ovog ljeta u stambenim zgradama najviše je bilo prijava zbog buke, a to je vjerovatno zbog većeg broja turista, smatra Andrić.

“Svaki put je komunalna policija izlazila po tim prijavama i izdavane su odgovarajuće naredbe, a lica su uglavnom postupala po njima”, kaže Andrić.

Call centar sa čak 1226 prijava, a riješeno?

Putem Call centra u toku jula i avgustu primljeno je 1226 prijava, a najviše ih se odnosilo na nepropisno parkiranje i izlivanje otpadnih voda. Zatim slijede prijave za odlaganje otpada, pse lutalice, prijave koje se odnose na buku, za izvođenje radova u periodu zabrane, kao i neodržavanje stambenih zgrada

Andrić ističe da se najefikasnije i najbrže riješe zahtjevi vezani za nepropisno parkiranje vozila, dok su najkomplikovaniji slučajevi kada treba regulisati otpadne vode.

“Najviše vremena oduzima izlivanje otpadnih voda. Treba utvrditi uzrok, odnosno odakle voda potiče, pa tek onda da se donese odgovarajuća mjera. Nekad postupak traje duže, nekad kraće, ali ono što je bitno da po prijavi izlazimo u roku u 48 sati”, novodi Andrić.

Ona podsjeća da Služba komunalne policije i inspekcijskog nadzora konstantno kontroliše nepropisno parkiranje vozila, buke i kontrola privremenih objekata na Šetalištu.

8 Komentara na "I golubovi postaju kućni ljubimci, mimo propisa"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend