Društvo

I u Latinskoj Americi se peče crnogorska rakija

Crnogorski iseljenici u Latinskoj Americi imaju veliko osjećanje pripadnosti Crnoj Gori, a izuzetno je važno da oni imaju podršku zemlju porijekla, istakla je istraživač dijaspore Dragana Otašević.

Otašević je dobitnica Nacionalne stipendije za izvrsnost Ministarstva nauke i Ministarstva prosvjete Crne Gore, kao i nagrade za najbolji magistarski rad na Univerzitetu San Andres 2018. godine, a nagrađene su i njene aktivnosti unutar crnogorskih zajednica u Argentini.

U Jutarnjem programu Radio-televizije Crne Gore (RTCG) kazala je da je zapazila kako crnogorski iseljenici u Latinskoj Americi koriste stare crnogorske riječi, a pripremaju i naša domaća jela, te domaće kisjelo mlijeko po receptu predaka.

“Pripremaju pite, kastradinu, raštan koji tamo gaje, a kojeg nema puno, ali to je njihovo sjećanje na predake”, rekla je Otašević.

Ona je istakla da je u Urugvaju postoji zajednica koja je prije dvije godine počela da proizodi crnogorsku rakiju.

“Imaju veliko osjećanje pripadnosti Crnoj Gori. Crna Gora, obnavljajući kontakte u saradnji s potomcima, učinila je da se osjećaj pripadnosti učvrsti. Važno je da naši potomci imaju podršku zemlje porijekla”, rekla je ona.

Uskoro se, kako je rekla, vraća u Argentinu radi magistarskog rada.

“Analiziraću da li ću ostati u Argentini, ili ću ostati u Crnoj Gori. Voljela bi da znanje i iskustvo primijenim u svojoj državi, da li iz Argentnine ili u svojoj državi, to nije važno”, kazala je ona.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
drug
Gost
drug

Nije mi jasno kako se naši iseljenici svuđe po svijetu izjašnjavaju kao Crnogorci, a ne kao Srbi ? Molim dežurnog popa da mi objasni.

Kkkk
Gost
Kkkk

Crnogorska rakija???? Hahaha od cega je???

Pjer
Gost
Pjer

Boli li glava od nje ko od ove domace odje

Riki Mirotočivi
Gost
Riki Mirotočivi

A što otkrivate ove naše iseljenike po svijetu? Eto im odmah Rista da ih “poklopi”!

DjuroVIVAX
Gost
DjuroVIVAX

Ne postoji nista Crnogorsko moze samo Srpsko da bude na cijeli Balkan.

Nemanja
Gost
Nemanja

A Kosovo?

Bnjj
Gost
Bnjj

I dalje ljudi napuštaju Cg u velikom broju svi ćemo biti dijaspora izuzev budžetskih patriota i sa njima povezanim kapitalistima

Klasika 🎩
Gost
Klasika 🎩

Samo se najavi kad krenes da napravimo ispracaj, to ce festa da bude👍👍👍

Peki
Gost
Peki

Pite i prasici….zivjela kraljevina srbija

Send this to a friend