Društvo

Inicijativa 100 hiljada stabala: Posađeno prvo drveće u Podgorici

Članovi Organizacije KOD (Konkretno, odgovorno, dostojanstveno) su zajedno sa građanima juče posadil prvih 10 stabala iz inicijative 100.000 stabala.

Prvo drveće posađeno je ispred ulaza Vojvode Stanka Radonjića u Podgorici, u neposrednoj blizini Katastra.

“Podsjećamo da je Organizacija KOD 4. septembra pokrenula Inicijativu da se u Podgorici u naredne dvije godine posadi 100.000 stabala. Ona bi zauzimalo površinu od oko 5 km2 prostora koliko iznosi, recimo, nepošumljeni dio Veljeg brda ili park šume Dajbabska gora i Malo brdo. Prve višegodišnje sadnice će biti plaćene uz pomoć materijalnih i novčanih donacija članova Organizacije KOD, građanki i građana. Otvoren je žiro-račun 520-39659-20 (Organizacija KOD – svrha plaćanja Za 100.000 stabala) na kome se slivaju sredstva svih koji žele da pomognu akciju”, poručuju iz ove organizacije.

Svakog ponedjeljka će, kako ističu,  građani biti obavještavani o statusu akcije, te stanju na računu i uplatama, a  za prvi korak im je potrebno 1.000 eura.

“Novac će se trošiti isključivo za potrebe procesa sadnje stabala – niti jedan cent mimo ove svrhe nece biti utrosen. Nema honorara, nema naknada, svi smo volonteri i – sve radimo za dobro zajednice. Svi građani će imati uvid u kompletnu dokumentaciju o prikupljanju i trošenju novca – potrebno je samo da se to zatraži mejlom preko adrese [email protected]”, naglašavaju oni.

Inicijativa 100.000 stabala je realna i održiva i Organizacija KOD će, kako navode,  plan kompletne sadnje javnosti predstavljati stavku po stavku.

“U oktobru je nastavak, većeg opsega – do tad, svi koji su poslali poruku podrške mogu očekivati poziv u odbranu stabala i grada od svega što život u njemu obesmišljava. Tek kada ostvarimo zajednički cilj – postajemo zajednica. Tada svi možemo uživati plodove rada. U ovom slučaju: više kiseonika, više hlada, ljepši grad i zdravije okruženje. Drvo nam besplatno čisti vazduh, smanjuje buku i daje hlad”, ističu iz KOD-a.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Maja
Gost
Maja

Prijavila sam se za akciju i jedva čekam.Nemojte samo lipe i platane jer je jako puno djece alergicno

prijatelj
Gost
prijatelj

Ja podržavam! 🌳👏👏👏👏👏👌👍🙄

Pjetro
Gost
Pjetro

Svaka cast!! Nemoj samo da vam se naljute gradjani elitnog dijela grada “city kvarta” oni vole samo grmlje do 3m jer je seljacki imat veliko drvo pred stan nije in😃😃😃

anonymous
Gost
anonymous

Podrska. Samo vas molim da povedete racuna koje drvece sadite, veliki je problem polenska alergija, kao i snaga korijenja tog drveca koje unistava trotoare i asfalt. Osim toga, ako planirate 100.000 stabala u gradskom podrucju, treba povesti racuna da neko to drvece mora i da odrzava (redovno krasti, zaliva itd), a povecace se posao i za cistace ulica jer neko… Više »

anonymous
Gost
anonymous

Napomenuo bih jos park Ciani u Luganu (Svajcarska) – drvece je posadjeno u matricama 4×4 metra i nema drveta veceg od otprilike 4 metra. Dakle, sve grane su skracene na tu visinu. Time je ucinjeno da krosnja bude gusta, da drvo pravi dobar hlad, a da vjetar ne moze ugroziti da se grane slome a i lakse je za odrzavanje.… Više »

Žabac
Gost
Žabac

U Podgorici se ne može posaditi što i u Luganu. Noje ista klima. Ovdje dobar hlad daje platan, lipa, kesten, … a ove bonsai vrste treba izbjegavati. Jaka krošnja je garant dobrog hlada. No se bojim da ćemo kupovsti sadnice od ovih iz Ekoplanta pa ćemo imati golet, jer ono što je autoktono je suviše svakidašnje.

Max
Gost
Max

Ispravno,planski,razmak,navodnjavanje…

Send this to a friend