Društvo

26. Internacionalna IEEE IT2022 Konferencija i EuroCC radionica za HPC/HPDA/AI

Uz podršku Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore i Fakulteta za informacione sisteme i tehnologije Univerziteta Donja Gorica, a pod pokroviteljstvom IEEE-a, organizovana je XXVI naučno-stručna konferencija „INFORMACIONE TEHNOLOGIJE – SADAŠNJOST I BUDUĆNOST 2022“ koja je održana 16, 17 i 18. februara 2022. godine. Ovaj naučno-stručni skup, koji se već 26 godina organizuje, ima za cilj sveobuhvatno i multidisciplinarno sagledavanje aktuelnosti u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija.

Na ovogodišnjoj Konferenciji su organizovane prezentacije naučnih i stručnih radova, rezultata međunarodnih istraživačkih projekata i dvodnevna EuroCC radionica pod nazivom “2nd High Performance Computing, High Performance Data Analytics, and Artificial Intelligence Workshop’’. Osnovne teme IT 2022 koje su se razmatrale na ovogodišnjoj konferenciji tiču se razvoja i primjene informaciono-komunikacionih tehnologija u svim sferama nauke, obrazovanja, industrije i društva uopšte. Predsjedavajući ove konferencije bio je prof. dr Božo Krstajić sa Elektrotehničkog fakulteta, Univerziteta Crna Gore. Na konferenciji je prezentovano preko 30 naučnih radova uključujući i radove iz oblasti Interneta stvari, računarstva visohi performansi i vještačke inteligencije. Konferenciju i radionicu je ispratilo oko 100 učesnika.

EuroCC radionicu je prvog dana otvorila Prof. dr Milica Vukotić, dekanica Fakulteta za informacione sisteme i tehnologije, UDG dok je moderator bio doc. dr Tomo Popović, UDG. U okviru radionice su učestvovali predavači iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Crne Gore i Kipra, a teme su bile: “Aktivnosti EuroCC Montenegro nacionalnog centra kompetencija”, ‘’HPC i priče o uspjehu iz Fortissimo Eksperimenata’’, ‘’Podešavanje hiperparametara XGBoost-a za strukturirane skupove podataka’’, a završna tema prvog dana bila je ‘’Razvoj kompjuterske vizije za pametne farme uz pomoć vještačke inteligencije’’.

Drugog dana EuroCC radionce imali smo prezentere iz Holandije, Češke i Crne Gore su održali prezentacije o računarstvu visokih performansi i crnogorskoj industriji dok su na kraju konferencije studenti UDG predstavili svoje projekte iz oblasti HPC i vještačke inteligencije.

Više informacija:

4

avatar
1000
4
0
0
 
4
LjuboPodrskaZoranMarija
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ljubo
Gost
Ljubo

Vazi li i dalje da se zatvori prozor auta kad ideš kroz Donju Goricu da ti ne uleti diploma UDG?

Podrska
Gost
Podrska

Bravo UDG samo naprijed.

Zoran
Gost
Zoran

Da neko formira timove i radi nesto mimo politike i vlada, u ovo nakaradno vrijeme

Marija
Gost
Marija

Izuzetno napredne stvari i trendovu. Sve pohvale sto se UCG I UDG bave ovim temama.

Send this to a friend