Društvo

Janović: Vlada pruža otvorenu podršku Berlinskom procesu

Vlada Crne Gore, uključujući i Ministarstvo sporta, u kontinuitetu pružaju otvorenu i nedvosmislenu podršku Berlinskom procesu, dok civilno društvo u Crnoj Gori, a posebno mladi, pokazuju veliku zainteresovanost i izuzetno konstruktivan pristup u realizaciji i postizanju zajedničkog cilja, zacrtanog 2014. na Samitu predsjednika Vlada zemalja Zapadno – balkanske šestorke u Berlinu, poručio je ministar sporta Nikola Janović, otvarajući u Budvi, jednodnevnu konferenciju o Evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa i saradnji mladih – RYCO.

Posebno smo, kako je rekao, ponosni na činjenicu da je Crna Gora prva država koja je ispunila sva tri uslova za uspostavljanje Regionalne kancelarije za saradnju mladih, pa smo tako i prva zemlja u regionu koja je jula prošle godine, u Podgorici  otvorila i Lokalnu kancelariju Regionalne kancelarije za saradnju mladih.

“Otvaranje te kancelarije predstavlja dodatni podstrek za razvoj mobilnosti mladih, kako na nacionalnom, tako i na regionalnom nivou, njihovu bolju povezanost i saradnju”, ocijenio je Janović i naglasio da je putem prvog konkursa Regionalne kancelarije za saradnju mladih podržano  15 organizacija iz Crne Gore, koje su, ili vodeće, ili partnerske u tim projektima.

Janović je kazao da Ministarstvo sporta vrlo posvećeno radi na kreiranju uslova za ohrabrivanje mladih  da se organizuju, iskazuju svoje ideje i kreativnost kroz projekte i aktivnosti podržanih putem godišnjeg Konkursa Ministarstva za finansiranje i sufinansiranje projekata omladinskih organizacija, takođe podsjećajući, da je u 2018.  za finansiranje projekata iz budžeta ministarstva opredijeljeno tri puta više sredstava u odnosu na 2017. što, kako je rekao,  dovoljno govori o ,,odlučnoj namjeri Ministarstva sporta i Vlade Crne Gore, da doprinesemo unapređenju aktivizma mladih u Crnoj Gori u svim sferama društvenog života“.

Imajući u vidu brojne izazove u oblasti kreiranja i sprovođenja omladinskih politika i poboljšanja položaja mladih, ministar sporta apostrofirao je da je potrebno kontinuirano raditi na razvoju intersektorske saradnje na svim nivoima, kako bi se što bolje iskoristili mehanizmi i mogućnosti koje Evropska unija, međunarodne organizacije i Vlade Zapadno-balkanske šestorke u bliskoj saradnji sa organizacijama civilnog drustva, pružaju u cilju povećavanja učešća mladih u svim sferama društvenog djelovanja.

“Proces uključivanja mladih je dvosmjeran i u velikoj mjeri zavisi od njihovog interesovanja i volje da se aktivno uključuju i doprinose poboljšanju sopstvenog položaja. Ministarstvo sporta će, u saradnji sa svim domaćim i međunarodnim akterima u narednom periodu nastaviti da radi  na unaprjeđivanju postojećih mehanizma podrške mladima, ali i na razvijanju novih modela koji će, svakako, podrazumijevati njihovo aktivno učešće”,  zaključio je ministar Janović i zahvalio  Misiji OEBS-a u Crnoj Gori i fondacijama Konrad Adenauer i Robert Šuman, na podršci u organizovanju konferencije, koja  kako je rekao, doprinosi jačanju regionalne saradnje u okviru Berlinskog procesa.

1 Komentar na "Janović: Vlada pruža otvorenu podršku Berlinskom procesu"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend