Društvo

Jokić: Nadležni da reaguju na uvrede upućene Zoranu Lekoviću, provokacije i online nasilje

Bojana Jokić

Novinar Javnog servisa, Zoran Leković, je tokom jučerašnjeg dana bio izložen raznim uvredama, provokacijama i online nasilju na društvenim mrežama zbog iskazivanja mišljenja. Nasilje na društvenim mrežama koje se manifestuje u vidu uvreda, prijetnji, iznošenja ličnih i porodičnih prilika i klevete je poslednjih godina učestalo kao i samo nasilje nad novinarima. Ovakav vid javnog pritiska na novinare samo podstiče nasilje u realnom svijetu, a neprocesuiranjem lica koja se služe uvredama, klevetom i drskim ponašanjem se odobravaju takvi postupci, kazala je Bojana Jokić, predsjednica UO LGBT Forum Progresa i bivša članica Savjeta RTCG.

Podsjeća da je u 2020. zabilježeno 25 napada u na novinare i medije, što predstavlja rast od 47 odsto na godišnjem nivou. Policiji je prijavljeno 20 slučajeva. Sudski epilog je dobilo 10, a u četiri slučaja su donijete osuđujuće presude, kako govore podaci Sindikata medija CG.

“Pozivam nadležne da reaguju i zaštite novinare i time zaštite Ustavno pravo na slobodu govora, te jasno povuku liniju između dozvoljenog i kažnjivog ponašanja na društvenim mrežama”, kazala je Jokić.

Ističe da su novinari stub svakog demokratakog društva, branioci demokratije i slobode misli.

“Država koja ne ulaže napor da zaštiti novinare, je država koja ne štiti svoj ustav i ustavom garantovana prava svih pojedinaca na slobodu izražavanja. Moramo stvoriti ambijent povoljan za rad i zaštititi ljude koji ulažu napore da nas drže informisanim budu bezbjedni i da dostojanstveno obavljaju svoj posao – to je minimum za koji se kao društvo moramo izboriti”, zaključila je Jokić.

6

avatar
1000
4
2
0
 
6
BellaCiaoblefersasapgTrolagava
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
BellaCiao
Gost
BellaCiao

Je li te sramota? Obraza nemate što radite ovome narodu, ti prva, a kao kučencad poslušna i ti oko tebe, uključujući i Zokija, ova država je ugrožena od vas takvih na sve spremnih, a ne vi ni od koga.

sasapg
Gost
sasapg

Kad ova brani ljudska prava nekome, zvuci previse smijesno da ti dodje i da zaplaces pride..

agava
Gost
agava

A obraćate li pažnju na njegovo ponašanje… Mislim pitam samo, pošto je baš neprimjereno… I nemojte da se krije iza struke, to što piše nema veze sa tim što je novinar… Mogu ja bit astronom pa imam mišljenje kakvo imam, nema to nikakve veze….

Trol
Gost
Trol

Pravo dobar komentar. Ako je novinar i radi u RTCG – onda je ono sto on napise i stav RTCG i mora biti podlozno nekoj cenzuri u skladu sa politikom kuce. Ako ne pise u svojstvu novinara, vec iznosi licni stav, onda nije napadnut kao novinar nego kao neko ko je lupio glupost pa se to ljudima nije svidjelo.

Bodin
Gost
Bodin

Gospođa po potrebu reaguje, po potrebi ne reaguje.

blefer
Gost
blefer

Ona samo Srbe brani, mučenica. Nije se sjetila da se glasne kad su upućivane uvrede i boljim i mudrijim od Lekovića.

Send this to a friend