Društvo

Još jedna žrtva gripa u Crnoj Gori

ilustracija

Muškarac (62) preminuo je prošle sedmice od gripa, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

Muškarac je preminuo 17. marta i nije bio vakcinisan.

“Zaključno sa 12. nadzornom sedmicom ukupno je registrovano 28 smrtnih slučajeva od infekcije izazvane virusom gripa u sezoni 2018/2019”, istituču u IJZ.

Prošle sedmice registrovane su 102 osobe sa simptomima nalik gripu, dok je u Centru za medicinsku mikrobiologiju te ustanove potvrđeno 16 slučajeva infekcije virusom gripa tipa A.

Iz IJZ ističu da je tokom prošle sedmice registrovan pad u broju oboljelih u svim starosnim grupama.

Napominju da je najefektivnija mjera prevencije gripa – vakcinacija, pa preporučuju da se sve osobe koje su u povećanom riziku od razvoja komplikacija vakcinišu.

“Podsjećamo da su u Domovima zdravlja u Crnoj Gori i dalje dostupne vakcine. Vakcina se može primiti tokom cijele sezone trajanja nadzora nad gripom, ali je najbolje vrijeme za vakcinaciju prije početka širenja virusa u populaciji, obzirom na to da je za razvoj antitjela potrebno da prođu 2-3 sedmice od vakcinacije”, navode oni.

S.Đ.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mirjana A.R.
Gost
Mirjana A.R.

A što domovi zdravlja ne daju izvještaje koliko njih je umrlo zbog izgladnjelosti, neuhranjenosti, no navodno “zbog gripa” – sva ova priča i ostale na tu temu samo su da bi propagirali vakcinaciju, da se potroše zalihe vakcina. Da će više batalit tu priču o “neophodnoj vakcinaciji”, zafalila bih im.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

I ja Sam za dlaku preteko. Bas nezgodna gripa bjese ovaj put .

Send this to a friend