Društvo

Kad hobi postane posao: Nikšićanka hekla neobične igračke

Nikšićanka Bojana Ćalasan uspješna je zanatlijka koja je ljubav iz djetinjstva prema heklanju i pletenju odlučila da pretvori u biznis.

San da vlastiti hobi pretoči u jednako zanimljiv i neobičan posao, za ovu mladu profesoricu ruskog jezika više nije nedostižan.

Njene vješte ruke do sada su isplele veliki broj kapa, šalova, rukavica, džempera i čarapa. Slično je i sa heklanjem, tu su majice, džemperčići za djecu, kape, rukavice, papice, patofnice ali i neobične igračke.

Bojana kaže da je tehniku heklanja i pletenja savladala kao djevojčica, uz majku i tetku na Žabljaku, a nakon što nije uspjela da nađe stalno zaposlenje u struci, javila se ideja da unovči svoj talenat.

“Majka je bila vrhunska pletilja i tkalja i mene je uvijek interesovalo šta ona to radi, kako ona to stvara. Međutim, aktivno sam se počela baviti tek prije par godina. Djeca su malo porasla i napokon sam pronašla vremena da posvetim ovoj ljubavi iz mladosti. Počela sam da heklam kape na kojima sam radila likove iz crtaća svojoj djeci i rodbini. Kako se javilo interesovanje kod ljudi za moje radove odlučila sam da otvorim FB profil, i tako je počelo”, priča Ćalasan za portal RTVNK.

Bojana radi po porudžbi i posao za sada ide dobro. Trudi se da svaki komad uradi kvalitetno i to kupci veoma cijene.

“Tako se biznis počeo razvijati, polako ali sigurno. Osim heklanja znam i da pletem, i za pletene stvari puno ima interesovanja. Posebno su traženi prsluci za djecu i džemperi za kućne ljubimce. Što se tiče potražnje kape su uvijek aktuelne, pletene i heklane papice za djecu, prsluci i heklane igračke”, priča ova kreativna Nikšićanka.

Kako je objasnila, ručni rad na našim prostorima nije toliko cijenjen, kao u drugim zemljama. Posebno se ne vrednuje trud koji se ulaže u bilo koji izrađen predmet.

“Ovaj posao kojim se ja bavim ne može da bude osnovni izvor prihoda, ali je dobra dopuna kućnog budžeta. Kad se sve sabere, zaradi se fina plata od kuće bez radnog vremena i šefa iznad glave. S obzirom da sam majka dvoje djece imam dosta porodičnih obaveza. Ponekad je teško ispoštovati rok za porudžbinu uz sve moje obaveze, ali kad se nešto radi s ljubavlju onda se pronađe način. Često znam da heklam do sitnih sati i da izgubim pojam o vremenu, ali volim ovaj posao i naći ću vremena da mu se posvetim”, dodaje Ćalasan.

Iako ovom poslu ima vlada konkurencija, kako kaže Bojana, može se ostvariti i divna saradnja.

Zahvaljujući inicijativi Podgoričanke Sonje Vuksanović, deset žena iz nekoliko crnogorskih gradova, organizovale su grupu sa ciljem da svoj rad promovišu i na tržištu van Crne Gore.

Iako su još uvijek u fazi pripreme, grupa će se zvati Crnogorska heklica.

6 Komentara na "Kad hobi postane posao: Nikšićanka hekla neobične igračke"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend