Društvo

Kampanja protiv krzna

NVO Korina Animals će započeti kampanju koja će imati za cilj zabranu uzgoja životinja zbog proizvodnje krzna, ali i kampanju protiv nošenja prirodnog krzna.

“Crna Gora je jedina ex-Yu zemlja koja nije zabranila uzgajanje životinja zbog krzna, iako trenutno ne postoje farme krznašica u zemlji”, navode u ovoj NVO.

Podsjećaju da su druge zemlje koje su imale ili imaju farme poput Slovenije, Srbije, Hrvatske i BiH promijenile zakon sa rokom za zatvaranje farmi od tri ili 10 godina, a Makedonija koja nije imala svoje farme je uvela simboličnu zabranu.

“To bi u ovom slučaju bio slučaj i sa našom zemljom, ukoliko bi se zabrana donijela u skorom periodu. U suprotnom, moguće je da će se proizvođači iz BiH i Srbije preseliti u Crnu Goru, što nije rijedak slučaj u industriji proizvodnje krzna”, navode u ovoj NVO.

Drugi dio kampanje se tiče mijenjanja svijesti o nošenju i proizvodnji prirodnog krzna.

“Tako što ćemo se truditi da što više ljudi upoznamo sa etički i ekološki štetnim posledicama istoga, a naročito ćemo obratiti pažnju na modne brendove i butike koji propagiraju prirodno krzno”, poručuju u ovoj NVO.

S.Đ.

Send this to a friend