Društvo

Kavarić kandidat za Tužilački savjet

Dalibor Kavarić (Foto: Pobjeda)

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu raspisao je oglas za izbor četiri člana Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika i jednog iz nevladinog sektora, u skladu sa izmijenjenim Zakonom o Državnom tužilaštvu. Podgorički advokat Dalibor Kavarić, pravni zastupnik Mitropolije crnogorsko-primorske i član njenog pravnog savjeta, potvrdio je za Dan da će biti jedan od kandidata koji će aplicirati za mjesto u Tužilačkom savjetu iz reda uglednih pravnika.

Kavarić je rođen 1975. godine u Podgorici, a diplomirao je na Pravnom fakultetu 2003. godine. Govori dva jezika i trenutno je na postdiplomskim studijama u Rimu.

Kandidati za Tužilački savjet moraju da imaju najmanje deset godina radnog iskustva na pravnim poslovima, da uživaju lični i profesionalni ugled i da nijesu osuđivani za krivična djela koja državne tužioce čine nedostojnim za obavljanje tužilačke funkcije u skladu sa ovim zakonom.

Konkurs je otvoren deset dana.

Izmjenama u Zakonu o Državnom tužilaštvu promijenjena je struktura Tužilačkog savjeta, koji bira specijalnog tužioca i ostale tužioce, pa će imati 11 članova po pet iz redova tužilačke organizacije i uglednih pravnika i jednog predstavnika Ministarstva pravde.

Ovim izmjenama predviđeno je da se većina sastava Tužilačkog savjeta pet pravnika i predstavnik Ministarstva pravde biraju prostom većinom u Skupštini, te da njihovim izborom prijevremeno prestaju mandati aktuelnim članovima TS, što je jedno od rješenja koje je kritikovala i Venecijanska komisija. Ministar pravde bira jednog člana Tužilačkog savjeta.

4

avatar
1000
3
1
0
 
4
Pop VukovciCetaJockoSomeone
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pop Vukovci
Gost
Pop Vukovci

Ko ga poznaje ,zna da je Dalibor najbolji momak i čovjek,nebitno kojoj stranki pripada,rijetko dobar i posten momak

Jocko
Gost
Jocko

Fanatizam CE Nas dovesti do ” nezavisnog” pravosudja

Someone
Gost
Someone

Popovi i da nas tuže, tako je.

Ceta
Gost
Ceta

Zbog ovoga je onaj vojnik iz Nikšica izgubio posao, a inače ga je spc poslala u Italiju na posdiplomske studije,

Send this to a friend