Društvo

Kazne za neupisivanje prvaka do 1.500 eura

Ilustracija, foto: Pixabay

Ustav Crne Gore i Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju propisuju da je osnovno obrazovanje u našoj zemlji obavezno. Ipak, roditeljima koji ne upišu dijete u prvi razred osnovne škole prijeti kazna od 100 do 1.500 eura.

Za djecu u Crnoj Gori školovanje počinje u kalendarskoj godini u kojoj pune šest godina, a za prvi razred osnovne škole upis počinje od aprila.

Osnovno obrazovanje u Crnoj Gori je obavezno, što znači da je svaki roditelj ili staratelj obavezan da djecu uzrasta od šest do 15 godina upiše u školu.

“Djetetu se može odložiti početak školovanja za jednu školsku godinu na predlog, odnosno uz saglasnost roditelja, nadležne zdravstvene službe ili posebne komisije, ako se utvrdi da dijete nije spremno za polazak u školu. Komisiju za odlaganje upisa u prvi razred imenuje direktor škole, a sačinjavaju je psiholog, vaspitač i učitelj. Djetetu se može odobriti upis u školu prije navršetka šest godina života, na predlog roditelja, a po odobrenju komisije za upis”, saopštili su Dnevnim novinama iz Ministarstva prosvjete.

Međutim, ukoliko roditelji bez opravdanog razloga ne upišu djecu u prvi razred, škola je, kako su nam objasnili u prosvjetnom resoru, dužna da podnese prijavu nadležnoj inspekciji protiv roditelja djeteta koje nije upisano u školu, odnosno ne ispunjava osnovnoškolsku obavezu. “Prijava se podnosi u roku 15 dana od isteka roka za upis, odnosno od dana prestanka ispunjenja osnovnoškolske obaveze. Novčanom kaznom od 100 eura do 1.500 eura kazniće se za prekršaj roditelj koji ne upiše dijete u školu”, kazali su DN iz resora Damira Šehovića.

Do sada, ipak, nijesu evidentirani slučajevi kažnjavanja roditelja zbog neupisivanja djece u prvi razred osnovne škole, kazali su Dnevnim novinama iz Uprave za inspekcijske poslove.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
zoki
Gost
zoki

A da nisu rekli kad ce poceti upis, evo kasne dvije nedjelje sa objavom u odnosu na predhodne godine

Send this to a friend