Društvo

Kažnjeno 150 roditelja, bez vakcine 8.000 djece

Prema posljednjim podacima Instituta za javno zdravlje, 8.000 djece uzrasta od tri do pet godina nije primilo obaveznu MMR vakcinu, piše Dan.

U protekle dvije godine Uprava za inspekcijske poslove podnijela je preko 177 prekršajnih prijava protiv roditelja koji nijesu vakcinisali djecu prema kalendaru obavezne imunizacije, dok su sudovi izrekli 150 novčanih kazni vrijednosti 15.000 eura, a ostalih 27 su dobili opomenu.

Iz Instituta za javno zdravlje i Doma zdravlja Podgorica ističu da roditelji svakog trećeg djeteta uzrasta od tri godine i dalje odbijaju da ih vakcinišu MMR vakcinom protiv malih boginja, zaušaka i rubeole, zbog toga što nemaju povjerenja u tu vrstu imunološkog lijeka iako iz zdravstvenih institucija upozoravaju da to može dovesti do pojave opasnih malih boginja.

Iz Inspekcije navode da je od januara do septembra 2019. godine iz domova zdravlja dostavljeno 80 obavještenja Odsjeku za zdravstveno-sanitarnu inspekciju Uprave za inspekcijske poslove da roditelji nijesu omogućili djeci predškolskog uzrasta vakcinaciju protiv određenih zaraznih bolesti, uključujući i MMR vakcinu.

Postupajući po dostavljenim obavještenjima inspektori su podnijeli 73 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka nadležnim sudovima, u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, protiv roditelja zbog odbijanja obavezne imunoprofilakse djece kod određenih zaraznih bolesti.

Od navedenih zahtjeva u 71 slučaju radilo se o djeci koja nijesu vakcinisana MMR vakcinom i tou Herceg Novom 34, po devet u Kotoru i Ulcinju, osam u Baru, šest na Cetinju, tri u Bijelom Polju i dva u Podgorici.

“Po sedam obavještenja nije postupljeno i to po dva zbog nepotpune dokumentacije i po pet zbog nepoznate adrese roditelja (nalaze se u inostranstvu), a obavještenja su se odnosila i na MMR vakcinu”, kazali su ranije iz Uprave za inspekcijske poslove.

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje, preko 8.000 mališana uzrasta od tri do pet godina nije primilo MMR vakcinu.

Prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznihbolesti, minimalna kazna za roditelje iznosi 100, a maksimalna 2.000 eura.

Direktorica NVO „Naše sunce” Milka Šćepanović ističe za Dan da veliki broj roditelja zahtjeva da vakcinacija ne bude obavezna i da djecu treba detaljno pregledati kako ne bi došlo do komplikacija.

“Prvo ću početi od toga da u 18 evropskih zemalja vakcinacija nije obavezna i po uzoru na njih imamo pravo da se borimo da tako bude i u našoj zemlji, uz dužno poštovanje onih koji ne dijele mišljenje sa roditeljima koji žele detaljne informacije o nekom lijeku vakcini. Svi bi trebalo da znaju da mališan ne smije da ima ni kijavicu, čak ni stomačne tegobe kako vakcina ne bi izazvala bolest”, kazala je Šćepanović.

Prema njenim riječima, u Crnoj Gori, djeca prije vakcinacije ne prolaze temeljnu zdravstvenu provjeru. Isto tako, kao neko ko je zagovornik da roditelji moraju imati jasnu sliku pred očima, ne postoje jasni naučni dokazi da postoji bilo kakva veza između vakcinisanja i nekih teških stanja koja se dovode u vezu sa njima, ali isto tako nema ni dokaza da je vakcina potpuno bezbjedna, o bilo kojoj da se radi”, kaže Šćepanovićeva.

“Šćepanovićeva navodi da sve države štite interese i pojedinca i društvene zajednice na različite načine i o tome može da se vodi polemika.

“Ja bih, prije svega, voljela da kazna nikada nikome ne bude motiv da vakciniše svoje dijete, jer postoje valjani razlozi koje treba razumjeti i prihvatiti kao ono najbolje što nauka i naučna medicina mogu da nam ponude”, ističe Šćepanović.

Male boginje su izrazito zarazno oboljenje, jer jedna zaražena osoba može da zarazi 15 zdravih, to je jasno. Rizik od širenja najveći je u vrtićima.

“Međutim, treba biti svjestan i činjenice da je broj djece sa stanjem autizma u porastu, a da statistiku i razlog takvog stanja ne znamo. Međutim, ako samo želimo kao roditelji više informacija, ne znači da smo aktivisti protiv vakcinacije, naravno, ne želimo da se bilo kakva epidemija dogodi Crnoj Gori”, poručuje Šćepanovićeva.

17

avatar
1000
11
6
0
 
15
TUGABob'sbocaPenzionerkaCakesigma
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
TUGA
Gost
TUGA

Najvišu gresku u zivot sam napravila sto sam dozvolila MMRvakcinu. Nikome je ne bih preporucila

PenzionerkaCake
Gost
PenzionerkaCake

Na Globalnom samitu o bezbjednosti vakcinama,održanom 2-3decembra 2019.g. u Ženevi koji je organiz.Svjetska zdravstvena organizacija,i največi svjetski stručnjacipriznaju da tu postoje mnoga pitanja bez odgovora.Što da radi roditelj,kad najveći umovi ovako javno saopštavaju.Koji je to zakon koji obavezuje roditelja,a ne obavezuje garanciju,kao u afričkim zemljama.

boca
Gost
boca

Nikakve logike, tjeraju roditelje da na silu daju djeci nesto sto niko u potpunosti ne zna sta je, i jos nema nikakve garancije a ni odgovornosti

sigma
Gost
sigma

Ja se zalažem da te i ne pitaju nego da djetetu daju vakcinu, jer nemaju što da pitaju nekog laika i bud**u da li se on/ona slažu. Da ti dovodiš moje dijete u opasnost zbog tvog inaćenja ne dolazi u obzir, pošto bolest ne prepoznaje dijete ili odraslo čeljade inteligentno ili ne mora se imunizovati, kad bi bolest samo tebe… Više »

Bob's
Gost
Bob's

Moje dijete je primio tu vakcinu i od tog dana ne može da hoda. vidi onda.ko je odje budala?!

De niro
Gost
De niro

Dok se nalazi djeteta ne izvade svi, ne smije se primiti ta vakcina jer moze doci do nezeljenoh efekata…malo se informisite…svi nalazi kas su ok, onda moze ,tj najbolje bi bilo je dati kad dijete progovori i prohoda normalno, plus nalazi i onda je ok .Roditelji moraju biti oprezni.

freeman
Gost
freeman

Bravo za CDM koji iz ne znam kojih razloga ne smije da objavi moj komentar

Petar
Gost
Petar

Po meni neodgovornim roditeljima treba oduzeti dijecu. Oni svojim ponašanjem ugrožavaju djecu koja ne mogu da prime vakcinu iz raznih razloga ( oko 0,5% djece) Jer da bi se ta opasna zarazna bolest iskorijenila mora biti vakcinisano 95% djece. Dopuštajući mogućnost da im djete umre od bolesti za koju postoji vakcina roditelji pokazuju da nisu sposobni da se brinu o… Više »

Bob's
Gost
Bob's

Sve što se nameće nije dobro za nas. Sistem mora da kontroliše Natalitet a farmaceutska industrija je jedna od najjačih korporacija na planeti. Zamisli samo da ljekovi istinski djeljuju? Kako bi zarađivali kad bi svi bili zdravi.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Своју сам дјецу вакцинисао и ни једне секунде нисам размишљао да или не. Мислим да је више него нормално вакцинисати дијете иако разумијем страх јер данас има свега. Зато мислим да је сулудо кажњавати родитеља који своје дијете не жели вакцинисати већ му треба објаснити шта га све може задесити ако остане невакцинисано.

Tik Tak
Gost
Tik Tak

Prisilna vakcinacija, kaznkavanje roditelja, ovo nije u interesu djeteta. Kad bi se ministarstvo i inspekcije tako zustro bavilo bolesnom djecom osim sto love zdravu djecu i njihove roditelje, bice nekog napretka. A ovo je samo gestapo radio.
Ko zna oce li CDM objavit komentar.

Mala
Gost
Mala

Ne znam zasto niko ne objasni zasto je 5 stvari gurnuto u jednu vakcinu i zasto se dijete na pregleda detaljno prije vakcinacije. Ne cuh do sad ni jednog zdravstvenog radnika da umije da objasni ovo.

Vera
Gost
Vera

Ko danas kome vjeruje.

Laganezi
Gost
Laganezi

Nije obavezna u EU a tamo svi vakcinisani. Zaboga kako to :). Ne zaboravite ratove na nasim prostorima, kao i radijaciju iz Cernobilja koja se osjetila u Njemacku i Svedsku. Sve je zatrovano, voda vazduh hrana, i to je razlog izmjene nasih gena i stvaranja problema kod djece. Poledajte kakvo zracenje izaziva nova 5g mreza… Elem, 2020 godina i na… Više »

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Коментар ти је до помињања Косова одличан али си ту тотално уништио што си до тад написао.

Mia
Gost
Mia

Kako ste jadni… u svakoj temi vam je politika u nosu. Bilo to zdravstvo, sport, kultura, vi ste optereceni time i zato smo tu dje jesmo i iz ovog mulja necemo izaci dok je takvih kao ti.

Dragan
Gost
Dragan

Ziva istina evo 30 godina se pjeva o Kosovu i kako onda ovaj narod da napreduje. Jedino o cemu misli je nacionalizam i Kosovo izgleda. Niko ne misli na buducnost djece.

Send this to a friend