Društvo Najnoviji podaci UPOZORAVAJU DA SE NAJVEĆA ZDRAVSTVENA USTANOVA SUOČAVA SA ODLASKOM STRUČNJAKA

Kliničkom centru fali 100 ljekara, za godinu otišlo 20

Ilustracija

Klinički centar Crne Gore KCCG u proteklih godinu napustilo je preko 20 ljekara i anesteziologa, dok najvećoj ustanovi, prema master planu razvoja zdravstva 2019-2023. godine Ministarstva zdravlja i urađenoj analizi, nedostaje oko 100 ljekara, piše Dan.

Prema analizi Ministarstva zdravlja i Kliničkog centra, najdeficitarnije oblasti u KCCG su hematologija i reumatologija, a postoje i oblasti gdje se mora vršiti nadomještaj novim kadrom zbog odlaska ljekara u penziju. Iz Sindikata doktora medicine KCCG su naveli da se nastavlja osipanje ljekarskog kadra iz javnog zdravstva.

Dr Srđa Ilić, specijalista radiologije, novi radni odnos zasnovao je u Belgiji.

Klinički centar je napustila dr Dubravka Barović Džankić, internista kardiolog. Džankić je novi radni odnos zasnovala u privatnoj zdravstvenoj ustanovi. Ortoped Bladimir Vujović je novi radni odnos zasnovao u PZU.

“Anesteziolog Marijana Karišik je novi radni odnos zasnovala na Malti. Ranije je ortoped Nenad Vukčević napustio KCCG. Novi radni odnos zasnovao je u PZU. KCCG je napustio i urolog Dragan Đurović. Novi radni odnos zasnovao je u PZU Kodra. Dr Žarko Borović, plastični hirurg, KCCG. Novi radni odnos zasnovao je u PZU. Dr Jovana Biševac, KCCG. Novi radni odnos zasnovala je u Norveškoj, Nataša Jovović, dječiji oftamolog, KCCG. Novi radni odnos zasnovala je u PZU”, navode iz Sindikata doktora.

U strategiji razvoja se navodi da u Crnoj Gori još uvijek ne postoji sistemsko praćenje indikatora kvaliteta i bezbjednosti, to jest nema obaveze obaveznog vođenja indikatora kvaliteta.

“Sistemsko praćenje indikatora u ovom trenutku nije ni moguće zato što Klinički centra i tri specijalne bolnice (SB) nisu dio jedinstvenog informacionog sistema. Primjera radi, indikator koji se odnosi na ekskluzivno dojenje na otpustu novorođenčeta iz porodilišta moguće je u sadašnjem trenutku pratiti u opštim bolnicama (OB) koje imaju porodi l ište i informatizovane su, dok to nije moguće u Kliničkom centru gdje se na godišnjem nivou rodi više od pola ukupnog broja djece na teritoriji Crne Gore, što podatke dobijene iz opštih bolnica čini nereprezentativnim za procjenu”, piše u master planurazvoja.

U dokumentu se navodi da su jedine dvije ustanove koje se bave kontinuiranom medicinskom edukacijom (KME) na sistematičan način Klinički centar, u okviru Centra za nauku, i Institut za javno zdravlje koji ima posebnu organizacionu jedinicu koja se bavi kontinuiranom medicinskom edukacijom.

“Sve ostale zdravstvene ustanove u Crnoj Gori dostavljaju potrebe za KME na godišnjem nivou Ministarstvu zdravlja koje ih sistematizuje, cijeni njihovu opravdanost i šalje Nacionalnoj komisiji za kvalitet na procjenu iusvajanje. Sviuključeni partneri u zdravstvenom sistemu nisu bili dovoljno zainteresovani i motivisani za uspostavljanje programa kvaliteta i bezbjednosti. U proteklim godinama bilo je nekoliko pokušaja pregovora sa relevantnim institucijama (Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo finansija), ali nije bilo konkretnih rješenja”, navodi se u master planu.

Svim bolnicama fali 200 specijalista

Prema podacima Ministarstva zdravlja, u crnogorskom zdravstvenom sistemu radi 1.647 ljekara, od čega 1.087 specijalista i 93 užih specijalista.

Analiza je pokazala da će svim zdravstvenim ustanovama nedostajati oko 200 ljekara u narednih pet godina.

“Trenutno se na specijalističkom usavršavanju nalazi oko 400 doktora medicine, a na supspecijalističkom 54 ljekara. U KCCG radi ukupno 297 specijalista. U cilju dodatnog pojačanja kadrovskih kapaciteta i kvalitetnije edukacije mladih kolega, u narednom periodu, pored domaćih renomiranih stručnjaka, KCCG će angažovati vodeće ljekare iz raznih oblasti medicine, koji će svoje znanje i iskustvo prenijeti našim doktorima, a sve u konačnom radi najvažnijeg, uzvišenog cilja, a to je dobrobit naših građana i briga o njihovom zdravlju”, naveli su ranije iz KCCG.

31

avatar
1000
21
10
0
 
29
Doktor CGTrt MilojkaОклеCinikMilojka
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Окле
Gost
Окле

Лијечиће се наши Монтенегрини у Београду, тада им Србија и Српство не смета.

Milojka
Gost
Milojka

Svako se slaže da plate u zdravstvu treba povećati, u prosvjeti takođe. N’o, toliko je javnost zasićena ovim informacijama, da je MZ i FZ pustio niz vodu primarnu zdravstvenu zaštitu i zakzivanje specijalističkih i subspecijalističkih pregleda. Zdravstveni sistem je u totalnom rasulu, pacijenti su ugroženi zbog komplikovanih procedura, nedostatka ljekara i, zašto ne reći, nemara pojedinih ljekara koji protrče kroz… Više »

Trt Milojka
Gost
Trt Milojka

Možemo i vlast promijeniti, ali možda je bolje da umremo, kao što si i sama napisala. A ova nepoštena bagra koja se nakrala na ovaj ili onaj način – u Acibadem, kao i do sad.

Doktor CG
Gost
Doktor CG

Odavno veću salatu od riječi nisam počeo da ćlčotam. Nisam mogao do izdržim kraja komentara…

mrgud
Gost
mrgud

samo vi pricajte .jedno 30 posto zivi . bahato . ami ostali tavorimo i gledamo priliku da odemo odavde ..da bi ovima na vlast bilo dobro .,

Bal
Gost
Bal

Sjajno zapazanje…Upravo tako.Oko 30% dobro zivi…A ostali plivaju od prvog do prvog.Da nije kupovine na rate mnogi ne bi imali gace da nose.

Prc CG
Gost
Prc CG

A od vas bježi i ludi i pametni samo ako ima gdje.

Kako
Gost
Kako

Prije dvije godine se brujalo da fali 600 doktora.Tad se znalo ništa preduzeto.

Bale
Gost
Bale

Ljekari su vrh brijega…Ajde nadji gradjevinca da ti nesto radi…Svi odose u na zapad

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Danas se 80% umire od raka, lično ne znam nikoga da su ga izliječili. I zašto bi nam onda tu bili potrebni doktori, da nas truju kemo terapijama, koje nisu izliječile nikoga ?? Nama treba morfij za ublaženje bolova, a za to ti ne treba doktor, svaki narkoman se razumije u morfij i potrebno doziranje.

Окле
Gost
Окле

Аууу, видим како оћеш добро Црној Гори. Да ти се није отео по који хрватизам помислио бих да нијеси нормалан.

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Ako bi narod zavisijo od lekara, ne bi nas ni bilo.
Mi postojimo milijone godina duže nego što je moguće kupiti diplomu.

Cinik
Gost
Cinik

Ti nisi “zavisijo” od učiteljice, sigurno!!!

Ana
Gost
Ana

Jadni mi… ali neka nek ide svako odavde kad je poslije 10-15 god ucenja mizerno placen!

cogito ergo sum
Gost
cogito ergo sum

Ipak nekome odgovora ovakvo stanje. Mladi doktori sa oduševljenjem prate odlazak iskusnijih i vide tu svoju priliku (čak se i hvale kako će brzo sebe vidjeti na viskom mjestima) . Nije sporno da i oni treba da se dokažu, ali ne možete ostaviti da neko sa tek svršenom specijalizacijom vrši komplikovane operacije i postavlja dijagnoze.

Oj ha
Gost
Oj ha

Ljekarima treba od drzave obezbijediti samo fiksni dio zarade, a ostatak da primaju od ucinka tj. od pregledanih paciijenata. Pacijenti bi morali placati odredjenu participaciju, zavisno od pruzene usluge. Npr. Izabrani ljekar ako ima 600 eura fiksne zarade, i dnevno pregleda 50 pacijenata, imao bi od svakog po 1euro to je za mjesec dana preko 1000,sto bi ukupno iznosilo ukupno… Više »

dr.boing
Gost
dr.boing

Svi za germaniju, tamo euri o dracama vise. Ima li ko da je tamo zasnovao radni odnos, svi otisli odnosno ostali u PG i sada rade u istom gradu u PZU, odnosno u privatnim ustanovama. Ima rjesenje, ima zemalja iz kojih bi dosli dr. ovdje da rade za kako oni zovu mizerne plate. Iz ovog clanka nema inf. da je… Više »

Marko
Gost
Marko

Iskusni doktori odlaze u inostranstvo, a kod nas ćeostati samo oni koji su tek završili školu bez imalo iskustva. Nakon 2-3 godine rada i oni će poći , doći će tek svršeni pripravnici i tako u krug dok zdrastvo ne padne na nulu.

Zanzibar
Gost
Zanzibar

Neka ovi naši stručnjaci svi odu u Švedsku i Njemačku, a neka Švedska i Njemačka nama pošalje svoje stručnjake

🇲🇽 EL_Gordo
Gost
🇲🇽 EL_Gordo

Ne fale nikome ovakvi “doktori” samo sto dalje !

Send this to a friend