Društvo

Klirici i vjernici traže preispitivanje trošenja novca u CPC

Foto: DN

Klirici i vjernici Podgoričkodukljanske eparhije Crnogorske pravoslavne crkve CPC, nakon isključenja sveštenika CPC Lava Lajovića, pokrenuli su juče inicijativu za sazivanje Svetog Sinoda kako bi se provjerili navodi o nenamjenskom trošenju novca i tajnim računima.

“Zahtijevamo formiranje određenog nazavisnog Anketnog odbora ili Komisije koja bi ispitala navode i pružila Sinodu i javnosti opsežan Izvještaj revizije, sa pouzdanim, cjelovitim ocjenama stvarnih razloga vršenja ovih štetnih radnji, kao i finansijske bilanse svih tajnih žiro računa, sa posebnim osvrtom za vrijeme djelovanja mitroplita Sergija”, kazao je za Dnevne novine ipođakon CPC Bulat Bulatović.

Podsjetimo, nakon isključenja Lajovića iz CPC, koje je iz crkve obrazloženo njegovim “spletkarenjem i radom protiv crkve”, Lajović je pokrenuo pitanje izbora mitropolita Sergija, kao lica sa kriminalnom prošlošću, ali i sporne uplate i nenamjensko trošenje novca u Podgoričko-dukljanskoj eparhiji.

“Zahtijevamo da CPC odgovori da li je tačno to što Lajović u pismu navodi, a što su i drugi sveštenici nama govorili: slučaj hirotesije mitropolita Podgoričko-dukljanske eparhije Sergija, koji je kao lice sa kriminalnom prošlošću postavljen za mitropolita. I da nije odgovoreno blagovremenom akcijom na pismo blaženopočivšeg patrijarha moskovskog Alakseja koji je oštro reagovao na hirotoniju njihovog raspopa, što je sve trajno ugrozilo odnose sa ovom najmoćnijom sestrinskom pravoslavnom crkvom, pa i našu borbu za autokefalnost. Zatim, prezentiranje finansijskih bilansa na 12 tajnih žiro računa koji su ugašeni i spornih uplata i nenamjesnog trošenja u Podgoričko-dukljanskoj eparhiji, koje su dovele položaj sveštenika i klirika na poražavajući nivo”, kazao je Bulatović, navodeći da u Eparhiji ne postoje ni elementarni uslovi za služenje već dvije decenije.

Bulatović je zaključio i da zahtijevaju razmatranje cijelog niza slučaja koji su izolovali Crnogorsku crkvu iz međunarodne zajednice.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
montenato
Gost
montenato

Potpuno sam neupucen. Mislio sam da im je Ranko patrirahcuo sam da je vladika I da su sa sjedistem u cetinjski sup..

Niksicka prica
Gost
Niksicka prica

Sjutra je Niksicu litija Sv. Vasilija Ostroskog, vec trideset godina najmasovniji skup u Crnoj Gori. DOBRO DOSLI.

Cuca Popovic
Gost
Cuca Popovic

Dovolno je ovog lika sa slike pogledat cinimise nema ni za dojc kahfu…

Igor
Gost
Igor

Vise njemu vrijedi jedna kosulja no ti vas cuco.
A i nije to predmet price

Handzardivision
Gost
Handzardivision

Bogomi jes predmet price…za skupu kosulju bi imajku proda a ne CPC i Crnugoru….No takvi su na ugled i cas u ovu ojebinu CG

Igor
Gost
Igor

Trpimire ristomitr
Hajvanu

Zoran beograd
Gost
Zoran beograd

Nemojte unutrašnje pitanje cpc rešavati preko
medija time pljujete po svetoj crkvi.

Trpimir
Gost
Trpimir

Sta rece ovaj da je predsjednik cpc za sumskolivadskopotocarsku eparhiju e pa blese ove.

Podrška
Gost
Podrška

Sva je prilika da su ovo pravi razlozi isključenja Lajovića iz CPC. Nije on sam čim evo i ostali klirici i vjernici traže preispitivanje trošenja novca. Ovaj ipođakon navodi ozbiljne nepravilnosti a uz to kaže da već dvije decenije ne postoje ni elementarni uslovi za služenje. Katasrtofa!!! Onda se čudimo zašto država ne rješava crkveno pitanje i ništa ne preduzima.… Više »

Sigurica
Gost
Sigurica

Igore…. i Novak Kilibarda se upetljao u vaše rabote, … i Branko Baletić prevarant,… a Svetozar budvanski vas uči patriotizmu….

Igor
Gost
Igor

Ma ja ne znam sto se vi Srbi petljate u nase rabote. Crnogorska crkva je za nas i mi odlucujemo o njenoj buducnosti bez vas Bogu hvala.a ti Strujo cuvaj tamo tvoju crkvu koja je ponajmanjr crkva.to jr paramilitarna organizacija

Lomi
Gost
Lomi

Nek usput preispitaju i svoje postojanje.

biba struja
Gost
biba struja

evo baš prije 5 ljeta smo podigli spomen velikom kralju tvrtku..kralju hrišćansko srpsko hrvacke kraljevine hercegbosne a osnivaču našeg grada đe smo pripadali sve do dolaska turaka, potlje dođoše španci, pa mleci pa austrija, dok nas konačno neobasja sunce 1918 i naših velikih oslobodilaca, na koje vidim neki odozgp pljuju svom silom, to se ođe opet ništa neda primjetiti jer… Više »

biba struja
Gost
biba struja

mi srbi ođe na savini i u doba mlečana i udoba cara vranje josipa i u doba karađorđevića u staroj kraljevini shs mi smo imali svoju crkvu i jezik i niko nikada nam ga nije osporavao, čak u doba mletaka i austrijanaca imali smo sve to i na papir u velike knjige u veneciju i beč zateftereno i ovjereno pečatom… Više »

PG_man
Gost
PG_man

Sto je navalilo ove mileti I dusmana Crnogorskih na ovaj forum.

biba struja
Gost
biba struja

i onaj tip što je sade ambasador u kinu je nekad imao vjerujuću stranku od barem 20000 duša, danas niđe nikoga ni stranke, takođe i ranja je pomogao osnivanju cpc, sade ode u nemilost gospodarevu, što se bogumi osjeća i na cpc

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Da li gospoda iz NVO CPC imaju ikoga ko nije prethodno raspopljen ili anatemisan ?

Zvek zivi
Gost
Zvek zivi

Vjerovatno nemaju, ali zato nemaju pedofila narko dilera i ratnih zlocinaca kao sto ima SPC

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Koliko znam te osobe su izopštene iz SPC, a na čelu “CPC” se i dalje nalaze anatemisane i raspopljene osobe.

Send this to a friend