Društvo

Klirici i vjernici traže preispitivanje trošenja novca u CPC

Foto: DN

Klirici i vjernici Podgoričkodukljanske eparhije Crnogorske pravoslavne crkve CPC, nakon isključenja sveštenika CPC Lava Lajovića, pokrenuli su juče inicijativu za sazivanje Svetog Sinoda kako bi se provjerili navodi o nenamjenskom trošenju novca i tajnim računima.

“Zahtijevamo formiranje određenog nazavisnog Anketnog odbora ili Komisije koja bi ispitala navode i pružila Sinodu i javnosti opsežan Izvještaj revizije, sa pouzdanim, cjelovitim ocjenama stvarnih razloga vršenja ovih štetnih radnji, kao i finansijske bilanse svih tajnih žiro računa, sa posebnim osvrtom za vrijeme djelovanja mitroplita Sergija”, kazao je za Dnevne novine ipođakon CPC Bulat Bulatović.

Podsjetimo, nakon isključenja Lajovića iz CPC, koje je iz crkve obrazloženo njegovim “spletkarenjem i radom protiv crkve”, Lajović je pokrenuo pitanje izbora mitropolita Sergija, kao lica sa kriminalnom prošlošću, ali i sporne uplate i nenamjensko trošenje novca u Podgoričko-dukljanskoj eparhiji.

“Zahtijevamo da CPC odgovori da li je tačno to što Lajović u pismu navodi, a što su i drugi sveštenici nama govorili: slučaj hirotesije mitropolita Podgoričko-dukljanske eparhije Sergija, koji je kao lice sa kriminalnom prošlošću postavljen za mitropolita. I da nije odgovoreno blagovremenom akcijom na pismo blaženopočivšeg patrijarha moskovskog Alakseja koji je oštro reagovao na hirotoniju njihovog raspopa, što je sve trajno ugrozilo odnose sa ovom najmoćnijom sestrinskom pravoslavnom crkvom, pa i našu borbu za autokefalnost. Zatim, prezentiranje finansijskih bilansa na 12 tajnih žiro računa koji su ugašeni i spornih uplata i nenamjesnog trošenja u Podgoričko-dukljanskoj eparhiji, koje su dovele položaj sveštenika i klirika na poražavajući nivo”, kazao je Bulatović, navodeći da u Eparhiji ne postoje ni elementarni uslovi za služenje već dvije decenije.

Bulatović je zaključio i da zahtijevaju razmatranje cijelog niza slučaja koji su izolovali Crnogorsku crkvu iz međunarodne zajednice.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend