Društvo

Kotorski vatrogasci među najopremljenijima u Crnoj Gori

Foto: Radio Kotor

Kotorska Služba zaštite i spašavanja jedna je od najbolje opremljenih u Crnoj Gori, kazao je za Radio Kotor komandir Maksim Mandić i istakao da je korišćenjem sertifikovane opreme, koja je u skladu sa standardima, mogućnost povrede vatrogasaca svedena na minimun.

„Oprema je dosta teška i kabasta. U njoj je vruće i teško raditi ali značajno utiče na bezbjednost vatrogasaca tokom učestvovanja u akcijama gašenja požara ili spašavanja”, naglašava Mandić.

Vatrogasci se obučavaju u skladu sa programom i planom Službe, ali i Ministarstva unutrašnjih poslova.

“Obuke se sprovode i u inostranstvu i kod nas u Policijskoj akademiji, a realizuju ih sertifikovani instruktori. U velikom broju vatrogasci su prošli različite vrste obuka, poput obuka za ukazivanjem prve pomoći u vanbolničkim uslovima, spašavanja u saobraćajnim udesima sa upotrebom hidrauličnih alata, obuke u radu sa opasnim materijama, one koja se odnosi na šumske požare, ali i vježbe za spašavanje u zemljotresima”, dodaje komandir.

Sva potrebna oprema je, ističe, veoma skupa.

“Pratimo trendove u skladu sa mogućnostima. Uvijek smo zahvalni kad krajem godine dobijemo predlog budžeta i uočimo stavke koje utiču na to da nam finansiranje omogućava nabavku dobre opreme, pa se tako i naš rad unaprjeđuje”, navodi Mandić.

U kotorskoj Službi zaštite i spašavanja ukupno ima 22 profesionalnih vatrogasaca, dok je u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu „Bogoljub Brezić” iz Perasta, koje ima stogodišnju tradiciju, osam profesionalnih vatrogasaca i 30 dobrovoljaca.

2

avatar
1000
1
1
0
 
2
DAAKAZapamti već jed
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zapamti već jed
Gost
Zapamti već jed

Kako neće biti najbolji kad je DPS na vlasti.

DAAKA
Gost
DAAKA

Daj vise ste ti i tata dosadili i Bogu i narodu. Evo i piromani su ove godine od vas utekli ,nije bilo pozara na nasu srecu !

Send this to a friend