Društvo

Kovačević poručila da se deficit kadra može riješiti ulaganjem u njega

Menadžment Kliničkog Centra Crne Gore bavi se pitanjem deficita kadra sa posebnom pažnjom, saopštila je direktorica te zdravstvene ustanove, Zorica Kovačević, ocjenjujući da je rješenje za prevazilaženje tog problema ulaganje u sopstveni kadar.

Kovačević je kazala da su u KCCG za godinu i po, koliko je na čelu te zdravstvene ustanove, mnogo uradili, ali da su kadar, prostor i oprema i dalje najveći izazovi u radu.

„U našoj ustanovi radi više od 500 ljekara, a na specijalističkom stažu je trenutno njih 184-oro, od kojih će tokom ove godine isti završiti njih 44, a ostali do 2021. godine“, navela je Kovačević.

Prema njenim riječima, deficit je najviše izražen u najopterećenijim olastima-kardiologija, endokrinologija, reumatologija, neurologija, specijalisti i subspecijalsiti u Institutu za bolesti djece, ali da je činjenica da je potrebno pojačati medicinski kadar u skoro svim organizacionim jedinicama.

Saopštila je da je u toku konkurs za dodjelu novih specijalizacija za 33 ljekara, dodajući da su mladi ljekari budućnost KCCG i budući nosioci posla u toj ustanovi.

„Dodjele novih specijalizacija opredjeljivaćemo u skladu sa kadrovskim potrebama i budućem razvoju KCCG“, kaže Kovačević.

Kako je dodala, trenutno 33 ljekara obavlja specijalistički staž za potrebe IBD-a, od kojih će u ovoj godini završiti njih devet, i to pet iz oblasti pedijatrije i po jedan ljekar iz oblasti anestezije, ORL, oftalmologije i psihijatrije.

Kovačević je podsjetila da je za godinu i po najviše uloženo u infrastrukturu i medicinsku opremu u odnosu na posljednjih 40 godina, izuzimajući izgradnju i opremanje Klinike za onkologiju i radioterapiju.

„Renovirali smo i opremili Odjeljenje za hematologiju i onkologiju Instituta za bolesti djece, klinike za neurologiju, ORL i MFH, centre za patologiju trudnoće, kardiohirurgiju, vaskularnu hirurgiju, Intenzivnu jedinicu Interne klinike, Centar za kardiologiju sa Koronarnom jedinicom i Kliniku za očne bolesti sa dvije nove operacione sale i potrebnom medicinskom opremom“, naglasila je Kovačević.

Ukazala je na to da je najveći broj klinika renoviran prvi put od useljenja u glavnu zgradu KCCG, odnosno 1974. godine, kao i da su prvi put renovirana i ugrađena četiri nova lifta u glavnoj i jedan u zgradi IBD-a.

Kovačević je podsjetila da je nabavljen veliki broj medicinskih aparata, od kojih je izdvojila aparat za angiografiju, zatim magnetnu rezonacu od 1,5T za potrebe IBD-a, ultrazvučne aparate za kardiološke pacijente i radiološku dijagnostiku.

Kako je navela, nabavljena je kompletna oprema za Odjeljenje intenzivne njege, operacioni sto u operacionom bloku, kao i hirurški instrumenti, mobilijar i kreveti za bebe i odraslu djecu.

Kovačević je ocijenila da su sve rekonstrukcije i nabavka nove opreme uticali na bolju dostupnost zdravstvenih usluga osiguranicima, što je za rezultiralo dodatnim smanjenjem listi čekanja, a u pojedinim klinikama više nema liste čekanja, kao što je Klinika za očne bolesti.

„Ponosim se ostvarenim rezultatima, uvjerena da ćemo ovom dinamikom nastaviti i u tekućoj godini“, zaključila je Kovačević.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Svica
Gost
Svica

Raspad sistema sa Zorkom

Rada
Gost
Rada

Koje specijalizacije (tatine kćeri )
Pokupiste sve doktore sa sjvera koji su nešto znali.Sve veze i vezice i partijska knjižica. Sram da vas bude

Gradjanin
Gost
Gradjanin

OSTAVKA!

KLM
Gost
KLM

BAREM U ZADNJIH 20 GODINA MALO JE KO ZAVRSIO FAKULTET SA TRUDOM I ZNANJEM.

Send this to a friend